Σε φάση πλήρους επανεκκίνησης μπαίνουν οι εργασίες κατασκευής του έργου των Σκουριών Χαλκιδικής καθώς πλέον έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες και έχει ολοκληρωθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας χρηματοδότησης. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν 2,5 έτη και μέχρι τότε αναμένεται να απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, ενώ από το β’ τρίμηνο του 2025 αναμένεται η έναρξη της παραγωγής που θα δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περί τις 1.400 θέσεις εργασίας.
Η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές αναμένεται να κοστίσει περί τα 845 εκατ. δολάρια, το 80% του ποσού αυτού θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο περιλαμβάνεται και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές θα ξεκινήσει η περίοδος ανάπτυξης και μεγιστοποίησης της απασχόλησης και της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που περιλαμβάνουν τα μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών. Πρόκειται, όπως σημειώνουν τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρικής της καναδική Eldorado Gold) για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project της χώρας, και αυτό παρά τη μεγάλη αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων τα τελευταία έτη.
Το οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», Χρήστος Μπαλάσκας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν επενδυθεί ήδη 1,3 δισ. δολάρια και προγραμματίζονται πρόσθετες επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 άμεσων θέσεων εργασίας. Τα εκτιμώμενα μελλοντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από φόρους και μεταλλευτικά δικαιώματα υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα 11 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων.
Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη του χρυσού και ο κρίσιμος ρόλος του χαλκού
Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου στις Σκουριές είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Παράλληλα, στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού πλάνου 360 εκατ. ευρώ. Σήμερα η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής είναι τα 22 έτη και στόχος είναι η αύξηση παραγωγής στους 650 χιλ. τόνους ανά έτος με τη λήψη των σχετικών αδειών. Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.
Σύμφωνα με την διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, πίσω από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση.
Η μονάδα μεταλλουργίας
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μονάδα μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρών μετάλλων που προβλέπεται να αναπτυχθεί στην περιοχή με την Ελληνικός Χρυσός να υποβάλλει νέα μελέτη, η οποία θα εξεταστεί από την Επιτροπή Μεταλλουργίας του υπουργείου Ενέργειας που συστάθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα η νέα μελέτη θα περιλαμβάνει τρεις μεθόδους για την παραγωγή καθαρών μετάλλων, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η μέθοδος της ακαριαίας τήξης ή flash smelting. Οι δύο μέθοδοι είναι δοκιμασμένες διεθνώς, ενώ η τρίτη είναι μια καινοτόμα μέθοδος που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η αξιολόγηση της μελέτης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός έξι μηνών από την υποβολή της.
Βιωσιμότητα, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις
Έχοντας λάβει δάνειο με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο μετοχικό κεφάλαιο του μητρικού ομίλου Eldorado Gold, η Ελληνικό Χρυσός λειτουργεί με ενισχυμένα πρότυπα για την περιβαλλοντική διαχείριση της επένδυσης, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία έχει δεσμευθεί για κοινωνικές επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και για περιβαλλοντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ. Ακόμη, μετά το 2030 αφού αναπτυχθούν τα μεταλλεία η εταιρεία δεσμεύεται από την συμφωνία της με το ελληνικό δημόσιο για αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), το οποίο αποτελεί ένα εθελοντικό, ενδοεταιρικό σύνολο υποχρεώσεων σχετικών με την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Υγεία & Ασφάλεια, το Περιβάλλον, την Κοινωνία, που προσδιορίζει το ελάχιστο επίπεδο των εταιρικών επιδόσεων σε θέματα Βιωσιμότητας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις απαιτήσεις που έχουν σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχει συμπληρωματικά προβεί στην εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Περιβαλλοντικής & Κοινωνικής Διαχείρισης (ESMS) που απαρτίζεται από συγκεκριμένες, αναλυτικές διαδικασίες οι οποίες αποσκοπούν στην αποτελεσματική διαχείριση και στον μετριασμό των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδράσεων του οργανισμού, όπως αυτές απορρέουν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της.