Το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας έχασε 11 δισ. δολάρια το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας έχασε 11 δισ. δολάρια το 2022
Το PIF επιδιώκει να συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2030.

Ισχυρότατες απώλειες, της τάξης των 11 δισ. δολαρίων, κατέγραψε για το σύνολο του 2022 το Public Investment Fund (PIF), το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι απώλειες προέκυψαν εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και της αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που επηρεάσε τις αγορές μετοχών και ομολόγων και -κατά συνέπεια- τα επενδυτικά funds διεθνώς.

Η... χασούρα ήρθε μετά από τα κέρδη 19 δισ. δολαρίων που είχε βγάλει το PIF ΤΟ 2021, καθώς η παγκόσμια οικονομία κατέγραφε ανάκαμψη μετά από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το PIF -που έχει υπό τη διαχείριση του κεφάλαια μεγέθους 778 δισ. δολαρίων- δεν ανακοίνωσε ένα το ποσό που μοίρασε στους μετόχους του το 2022, όταν ο αμερικανικό S&P 500 σημείωσε ετήσιες απώλειες σχεδόν για τον περασμένο χρόνο.

Το 2021 ανακοίνωσε επιστροφή 25% στους μετόχους σε ένα παρόμοιο ποσοστό με την αύξηση που είχε καταγράψει τότε ο S&P 500.

Για το 2022, τα αποτελέσματα του PIF «μεταφράζονται» σε καθαρές διανεμόμενες ζημίες ύψους 36,6 δισ. ριάλ (9,8 δισ. δολάρια) έναντι των κερδών 81,8 δισ. ριάλ το 2021.

Τα στοιχεία προσφέρουν μια σπάνια εικόνα των οικονομικών ενός από τους μεγαλύτερους κρατικούς επενδυτές στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω ενός παγκόσμιου επενδυτικού «πάρτι» μετά τη μετατροπή από εταιρεία χαρτοφυλακίου με εγχώριο προσανατολισμό σε κρατικό ταμείο το 2016.

Το ταμείο έχει αποκτήσει μερίδια σε κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και χρηματοδότηση νέων πόλεων στην έρημο, καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2030.

Τους τελευταίους μήνες, έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή για μια συμφωνία συγχώνευσης του νεοσύστατου τουρνουά γκολφ LIV με το PGA, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του βασιλείου να ενισχύσει την ήπια ισχύ του και να βελτιώσει την εικόνα του διεθνώς επενδύοντας στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

KPMG: Δυσκολίες για το ενεργειακό σύστημα εν μέσω γεωπολιτικών και περιβαλλοντικών κρίσεων

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς «κοντράρει» τις κυρώσεις εις βάρος του από την ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider