Σφίγγει ο κλοιός για τις μικρές επιχειρήσεις – Με μηδενική ρευστότητα 1 στους 4, αδυνατούν να πληρώσουν ρυθμίσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σφίγγει ο κλοιός για τις μικρές επιχειρήσεις – Με μηδενική ρευστότητα 1 στους 4, αδυνατούν να πληρώσουν ρυθμίσεις
Το 25,6% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ 21,1% έχει ρευστότητα μόλις για ένα μήνα. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τις Τράπεζας. SOS από το ΒΕΑ για ρυθμίσεις και εξωδικαστικό.

Στα όριά τους βρίσκονται οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς η έλλειψη ρευστότητας και τα χαμηλά ποσοστά πρόσβασης σε χρηματοδότηση τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε κάθε είδους κρίση.

Η εικόνα που δίνει η πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ενδεικτική της κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις (25,6%) έχουν μηδενικό ταμείο, ενώ για το 21,2% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν το πολύ για ένα μήνα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μικρότερες με βάση τον αριθμό εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα ανέρχεται στο 53,7% (35,8% δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και το 17,9% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα).

Περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσε μείωση της ρευστότητας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Από την άλλη μεριά, το 23,3% δήλωσε αύξηση, ενώ για το 36,5% η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε.

Αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζει σημαντική αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Δυο στους τρεις επιχειρηματίες οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και ακολουθούν σε ποσοστό 58% οι οφειλές προς τράπεζες / servicers. Λιγότερες οφειλές καταγράφονται προς τους προμηθευτές (15,14%), τις εταιρίες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ (12%) και στα δημοτικά τέλη (5%). Μάλιστα, οι μισοί επιχειρηματίες (56%) αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, από τις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, μόνο το 15% θα καταφέρει να ανταπεξέλθει το επόμενο διάστημα στις υποχρεώσεις του με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, ενώ το 17% επιθυμεί περισσότερες δόσεις. Το υπόλοιπο 67% αδυνατεί να καλύψει τις οφειλές του και από αυτούς το 37% ζητά επαναδιαπραγμάτευση, ενώ ακόμη χειρότερα, ένας στους τέσσερις αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και αν γίνει «κούρεμα» στην οφειλή. Τις μεγαλύτερες οφειλές έχουν οι κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Μεγαλύτερη αδυναμία κάλυψης, έχουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο (μια στις τρεις ακόμη και με κούρεμα των οφειλών) και ακολουθούν οι αμιγώς παραγωγικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ ως προς τη νομική μορφή τους, μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) και οι ατομικές επιχειρήσεις, από δε τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ΙΚΕ.

ΒΕΑ: Χρειάζεται νέα ρύθμιση οφειλών και αλλαγές στον εξωδικαστικό

Υπό αυτό το σκηνικό, η διοίκηση του ΒΕΑ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει με επιστολές της προς την κυβέρνηση, την ενεργοποίηση νέας ρύθμισης για το σύνολο των οφειλών, με περικοπή των προσαυξήσεων και περισσότερες δόσεις, προκειμένου να απομειωθούν τα χρέη και να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις στην επόμενη μέρα.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΒΕΑ, καθίσταται σαφές, ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο και κυρίως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χρήζει βελτιώσεων, ώστε:

α) να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των οφειλών με τη συμμετοχή και των τραπεζών και

β) να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής με ευνοϊκότερα επιτόκια, ώστε να αυξάνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να διευρύνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των εκκρεμοτήτων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης - Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

Ρεύμα: Στις ράγες η «πρεμιέρα» ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές - Τα ποσά

Πώς θα λειτουργήσει η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα - Ποια αυξάνονται από το 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider