Ως ευκαιρία τοποθετήσεων και χτίσιμο θέσεων χαρακτηρίζει η Citi, την τελευταία διορθωτική κίνηση στις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα αδικαιολόγητη και διατηρώντας έτσι τη θετική της στάση για τον κλάδο.
O αμερικανικός οίκος ενημερώνει μάλιστα τα μοντέλα του, σε ότι αφορά την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, αυξάνοντας την εκτίμησή του για τις τέσσερις συστημικές, κατά 14% φέτος, 6% το 2024 και 1% το 2025, έναντι των προηγούμενων μετρήσεων. Όπως σημειώνει, η αναβάθμιση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα περιθώρια, αλλά και τις καλύτερες, από το αναμενόμενο, επιδόσεις στο σκέλος των εσόδων από προμήθειες στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Citi εκτιμά πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 6% φέτος, κατά 2% του 2024 και κατά 1% το 2025.
Παράλληλα, οι υψηλότερες εκτιμήσεις της Citi σε επίπεδο κερδοφορίας βασίζονται στη συνεχή βελτίωση των περιθωρίων που δημιουργεί η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και των καλώς συμπεριφερόμενων beta καταθέσεων, αλλά και τις καλύτερες, από το αναμενόμενο, επιδόσεις στο σκέλος των εσόδων από προμήθειες.
Το μόνο σημείο ως προς τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου είναι οι εισροές NPE που ήταν υψηλότερες από την τάση και που αποδόθηκαν σε ένα one - off γεγονός μίας μεγάλης εταιρείας - Avramar - που επηρέασε όλες τις τράπεζες. Οι διοικήσεις των τραπεζών διαβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για μια μεμονωμένη περίπτωση με μοναδικά χαρακτηριστικά. Η Citi επισημαίνει πως αυτό δεν συνιστά ένα «καναρίνι στο ορυχείο», με τους αναλυτές να παραμένουν σε επαγρύπνηση για τυχόν σημάδια ότι η τάση βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων δεν αλλάζει. Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) θα κορυφωθεί στο τρίτο τρίμηνο και εν συνεχεία θα ακολουθήσει μια φθίνουσα πορεία για τη χρονική περιόδο 2024 - 2025, με την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση, δεδομένης της καταθετικής της βάσης.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες ήταν, ως επί το πλείστον, σταθερά κερδοφόρες τα τελευταία τρίμηνα. Μόνο η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρές ζημιές σε ένα τρίμηνο στα τελευταία έξι (στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 λόγω των προβλέψεων εκκαθάρισης παλαιών NPEs). Η Citi εντοπίζει κάποια πίεση στις αποδόσεις μακροπρόθεσμα, καθώς τα επιτόκια μειώνονται, οδηγώντας σε χαμηλότερα περιθώρια. Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, ειδικά στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς - καθώς δεν απαιτούνται πλέον υψηλές προβλέψεις για την εξυγίανση του ισολογισμού από τα παλαιά NPEs - αναμένεται να αντισταθμίσει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλότερων περιθωρίων. Παράλληλα βλέπει βιώσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE για όλες τις ελληνικές τράπεζες, γύρω στο επίπεδο του 10% το 2025.
Η Citi δεν εντοπίζει κάποια δικαιολογία από τη σκοπιά των θεμελιωδών μεγεθών για την πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, δεδομένης της σταθερής πρόσφατης οικονομικής απόδοσης, εκτιμώντας ότι αυτή η πτωτική κίνηση αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων. Οι ανοδικές αναθεωρήσεις κερδών ωθούν τους αναλυτές του οίκου να αυξήσουν τις τιμές στόχους για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, αφήνοντας αμετάβλητη την τιμή στόχο για την Alpha Bank, με σύσταση «buy» και για τις τρεις.
Έτσι, η τιμή στόχος για την Alpha Bank παραμένει στα 2 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος αυξάνεται στα 7,60 ευρώ από 7,3 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,15 ευρώ, από 4 ευρώ.