Σειρά ερωτήματων από επενδυτές έχει θέσει η Goldman Sachs στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, σχετικά με τον αντίκτυπο από τις πιθανες αλλαγές στο κατώτατο όριο ελάχιστων αποθεματικών (Minimum Reserves Requirements - MRR) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως επισημαίνει η ομάδα των αναλυτών του αμερικανικού οίκου που καλύπτει τις ευρωπαϊκές τράπεζες (καλύπτονται από τον Chris Hallam), αυτό έρχεται μετά από πρόσφατες αναφορές του Τύπου, οι οποίες υποδεικνύουν μια συζήτηση που έχει «ανάψει» για τα καλά σχετικά με τη πιθανή χρήση εναλλακτικών εργαλείων νομισματικής πολιτικής για τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου ορίου ελάχιστων αποθεματικών (MRR, που επί του παρόντος είναι περίπου στο 1% των καταθέσεων) μετά την απόφαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο για μηδενισμό του επιτοκίου αποδοχής των ελάχιστων αποθεματικών.
Η Goldman Sachs εκτιμά πως μια αύξηση κατά 1% του MRR (διπλασιασμός έναντι των σημερινών επιπέδων) θα είχε ως αποτέλεσμα μια πτώση 1,1% στις εκτιμήσεις του οίκου για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους για το 2024, πτώση περίπου 1,7% στα κέρδη προ φόρων και μείωση κατά 20 μονάδες βάση στον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE (μέση ετήσια βάση).
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά πως θα υπάρξει μια αρνητική επίπτωση στα κέρδη προ φόρων κατά 1,6% - 1,7% - 1,7% - 2% για την Εθνική Τράπεζα - Alpha Bank - Eurobank - Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών, η ευαισθησία των ελληνικών τραπεζών στις αλλαγές του MRR αναμένεται να είναι κάπως χαμηλότερη σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, οι επενδυτές δείχνουν να αμφισβητούν την πορεία των ελληνικών τραπεζών (πτώση 4% τον τελευταίο μήνα). Αν και ο δυνητικός κίνδυνος των υψηλότερων απαιτήσεων MRR θα αποτελέσει ένα εμπόδιο για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, οι αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν επίσης στην πτωτική κίνηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης (α) της κορύφωσης του κύκλου των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (β) του κλίματος και των επιπτώσεων που σχετίζονται με την καταιγίδα «Daniel» και των καταστροφικών πλημμυρών στην Ελλάδα (με αναστολή καταβολής δόσεων δανείων για 1,5 - 2 δισ. ευρώ που επλήγησαν από αυτή τη φυσική καταστροφή για ένα έτος και αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% των συνολικών δανείων για το 2023 Ε), (γ) της ευρύτερης αστάθειας της αγοράς.
Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί την εποικοδομητική στάση του για τις ελληνικές τράπεζες με έναν από τους κύριους βραχυπρόθεσμους καταλύτες να είναι η αξιολόγηση - ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Standard & Poor's (στις 20 Οκτωβρίου) και τη Fitch (την 1η Δεκεμβρίου). Γιαυτό και επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, ενώ διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη Eurobank. Για την Εθνική, η τιμής στόχος ορίζεται στα 8 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 4,30 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,05 ευρώ και για τη Eurobank στα 1,85 ευρώ.