Πολλαπλές κινήσεις ενίσχυσης της θέσης της αλλά και εναλλακτικές πηγές εσόδων δημιουργεί η Nova, έναν χρόνο περίπου μετά την ανακοίνωση του νέου επενδυτικού της πλάνου, ύψους 2 δισ. το οποίο όπως έχει διευκρινίσει θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών, στην ενίσχυση της συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και στον πολλά υποσχόμενο τομέα του ICT.
Έχοντας ολοκληρώσει πλέον την συγχώνευσή της με την Wind, και σε επιχειρησιακό αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο, η εταιρεία δηλώνει ότι κέρδισε το προηγούμενο διάστημα τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας και για το λόγο αυτό σχεδιάζει να συνεχίσει την επιθετική εμπορική πολιτική της ώστε να διευρύνει τα μερίδιά της σε όλους τους επιμέρους τομείς. Παράλληλα μπαίνει ενεργά στον τομέα των ηλεκτρονικών συσκευών, λανσάροντας ένα νέο 5G κινητό και ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών της και στον τομέα του ICT, δρομολογώντας την ανάληψη έργων τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων.
Η νέα εταιρεία ICT και τα σχέδια για έργα Πληροφορικής στο εξωτερικό
Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, η Nova μαζί με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη συνέστησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους κοινή εταιρεία, υπό τον τίτλο NOVA INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και στην οποία συμμετέχουν από κοινού (50%-50%) η «PINSTON HOLDINGS LIMITED» και η NOVA TELECOMMUNICATIONS &MEDIA MONOΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε..
Επικεφαλής ως Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, στέλεχος με μακρά εμπειρία στον χώρο των έργων πληροφορικής - στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής του αντίστοιχου τμήματος του ΟΤΕ - ενώ στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει και ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, με μακρά διαδρομή στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, ο Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής του Ομίλου Motor Oil Νικόλαος Γιαννακάκης, o Διευθύνων Σύμβουλος της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος και ο Chief Financial Officer της Nova, Γεώργιος Λάμπρου.Η εταιρεία αριθμεί πλέον τα 20 άτομα και έχει αναλάβει να υλοποιήσει - μόνη της ή σε συνεργασία με άλλες εταιρείες - συμβασιοποιημένα έργα ύψους 120 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να υπογραφούν πρόσθετες συμβάσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει το ανεκτέλεστο της εταιρείας στα 200 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μεγάλων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει αναλάβει περιλαμβάνονται η ψηφιοποίηση και αποθήκευση των φυσικών αρχείων του κράτους, διάφορα έργα έξυπνων πόλεων (smart cities), την αντικατάσταση των συμβατικών με ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου, την δημιουργία του ψηφιακού ογκολογικού φακέλου ασθενούς κ.ά.
Για τη συνέχεια μάλιστα η NOVA ICT αναμένεται να στραφεί και στα έργα εξωτερικού. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει ήδη ένα μικρό σχετικό τμήμα που θα διεκδικήσει έργα ψηφιοποίησης ευρωπαϊκών φορέων ή δημόσια έργα άλλων κρατών μελών της Ένωσης έχοντας κατέβει σε δύο σχετικούς διαγωνισμούς. Η εν λόγω «επέκταση» καθιστά τη θυγατρική εταιρεία της Nova ευθέως ανταγωνιστική με τoν έτερο μεγάλο πάροχο ΟΤΕ, ο οποίος κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην συγκεκριμένη αγορά.
Αύξηση μεριδίων σε σταθερή και κινητή
Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, περιλαμβάνεται και η συνέχιση της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα, δεδομένου ότι απέφερε καρπούς, όπως εξήγησαν χθες τα στελέχη της.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η Nova το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κέρδισε τον τίτλο του «ταχύτερα αναπτυσσόμενου τηλεπικοινωνιακού παρόχου» αφού κατάφερε να αυξήσει τα μερίδιά της τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή και την συνδρομητική τηλεόραση.
Για την ακρίβεια, βάσει των στοιχείων που έδωσε ο κ. Μιχάλης Αναγνωστάκος, CMO της Nova, και ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της εταιρείας, η Nova κατάφερε να κερδίσει σχεδόν το 100% των νέων συνδέσεων (market net adds) το εν λόγω διάστημα. Από τις 76.600 νέες συνδέσεις που προστέθηκαν στην κινητή μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, οι 76.000 έγιναν στη Nova. Κάπως έτσι η εταιρεία αύξησε το μερίδιό της κερδίζοντας το 21,6% της αγοράς.
Παράλληλα πήρε το 60% των καθαρών νέων συνδρομών στην τηλεόραση. Από τους 63.000 νέους πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 (market net adds), το 60% πήγε στη Nova, καταγράφοντας 37.800 νέες συνδέσεις.
Τέλος ανοδικά κινήθηκαν και οι συνδρομητές σταθερής οι οποίοι φτάνουν πλέον τα 1,2 εκατ. με την Nova να έχει το 26% της αγοράς. Στην περίπτωση των οπτικών ινών δε, η NOVA είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου 190.000 συνδέσεις, εκτιμώντας ότι αυτές θα φτάσουν τις 250.000 στο τέλος του 2023 και τις 500.000 στο τέλος του 2024. Πρόσφατα προστέθηκαν στο δίκτυο οπτικών ινών η Μεγαλόπολη, η Καλαμάτα, το Λουτράκι, η Κυπαρίσσια και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρεία είναι να προσπαθήσει να αυξήσει το μερίδιό της στις δικές της περιοχές ανάπτυξης του δικτύου, στις οποίες θα προστεθούν πέντε ακόμα μέχρι το τέλος του έτους.
Στροφή στις συσκευές για απόσβεση των επενδύσεων
Τέλος στους στρατηγικούς της στόχους εντάσσεται πλέον και το λανσάρισμα νέων τεχνολογικών συσκευών, όπως smartphones, υπό την έννοια της απόσβεσης των επενδύσεων. «Παρότι αναπτύσσουμε δίκτυα 5G έχοντας φτάσει την κάλυψη στο 75% της επικράτειας, η χρήση τους είναι περιορισμένη αφού οι χρήστες δεν αλλάζουν τα παλαιότερα κινητά με νέα που υποστηρίζουν την σύνδεση σε δίκτυα πέμπτης γενιάς. Μόλις το 15% των κατοίκων της χώρας έχουν 5G smartphone, καθώς παραμένουν αρκετά ακριβά.
Σε αυτό το πλαίσιο η Nova αποφάσισε να λανσάρει σε συνεργασία με την ZTE έναν branded Nova κινητό το οποίο θα κοστίζει μόλις 165 ευρώ αλλά θα δίνεται δωρεάν με κάθε σύνδεση unlimited. To νέο Nova κινητό έχει οκταπύρηνο επεξεργαστή, οθόνη 6,52 ιντσών HD+, μπαταρία 5000 mAh και μνήμη 128 GB.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γεωργιόπουλος μάλιστα «δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον κι άλλες branded Nova συσκευές που θα εξυπηρετούν την συνδεσιμότητα».