Για τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χτες, η κυβέρνηση μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας πως δεν είναι «προεκλογικά». Παράλληλα, απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ενώ σημείωσε πως στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό φοροελαφρύνσεις.
Όπως είπε αρχικά ο κ. Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση επιστρέφει στους πολίτες τα λεφτά που βρίσκει. Χτες ανακοινώθηκαν τα κρίσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα. Ο προϋπολογισμός του 2025 συντάχτηκε με βάση στοιχεία και δεδομένα. Μάθαμε χτες ως κυβέρνηση επίσημα πως αυτό τελικά στο οποίο υπολογίζαμε και κάναμε τον προϋπολογισμό, έχει έξτρα κάποια λεφτά».
«Τα τρία μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες έχουν τρία χαρακτηριστικά. Τα πρώτο είναι αναπτυξιακό. Δίνουμε τα μισά από αυτά τα λεφτά στην αναπτυξιακή πολιτική. Η δική μας πολιτική είναι, επειδή τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες στην οικονομία, για αυτό δίνουμε λεφτά στις επενδύσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό των μέτρων είναι ότι υπάρχει μια συνέπεια. Το μέτρο για τα ενοίκια δίνει ακόμα ένα κίνητρο να δηλώνονται τα πραγματικά ενοίκια.
Το τρίτο χαρακτηριστικό των μέτρων είναι πως αρχίζει πλέον η λέξη αξιοπρέπεια και επανέρχεται σε αυτή τη χώρα. Γιατί πλέον θα ξέρει ένας συνταξιούχος, ένας ανασφάλιστος υπερήλικας, ένας συμπολίτης μας με αναπηρία, ένας συμπολίτης μας που ζει στο ενοίκιο, ότι με μόνιμα χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει την αγωνία κάθε χρόνο, πως θα παίρνει ένα ποσό, το οποίο εγώ δεν λέω πως λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά έχει μια σημασία, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων», συνέχισε.
Σε ερωτήματα που είχε θέσει η κ. Τζάκρη στο πλαίσιο συζήτησης που είχε προηγηθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Να τα πάρουμε με τη σειρά. Ερώτημα πρώτο: Αυτό το μέτρο για τα ενοίκια αφορά μόνο δύο στους δέκα που είπε η κυρία Τζάκρη; Είναι το εντελώς αντίθετο. Αφορά οκτώ στους δέκα. Και σπεύδω να απαντήσω ότι μακάρι να βρούμε τους τρόπους αυτό να αφορά και τους υπόλοιπους δύο στους δέκα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που έκανε χθες μια παρουσίαση, ο κ. Πιερρακάκης, ο κ. Πετραλιάς, ο κ. Παπαθανάσης, στα στοιχεία αυτά δεν έλεγαν λόγια του αέρα όπως λέει η αντιπολίτευση. Με βάση τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται ότι το μέτρο που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για το ενοίκιο αφορά οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας που μένουν στο ενοίκιο».
«Αυτό αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Είναι μέχρι 14.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, αν είναι μόνοι τους, υπάρχουν και οι αντίστοιχες σχετικές προσαυξήσεις και υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία είναι μέχρι 120.000 ευρώ για τα ενοίκια και αντιστοίχως για τους συνταξιούχους. Και εδώ θέλω να πω το εξής, τρία πολύ βασικά ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση… Πρώτον, η φοροαφαίμαξη… Λέει η αντιπολίτευση, το άκουσα το πρωί από εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, το άκουσα τώρα από την κυρία Τζάκρη, μα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έλεγε τα αντίθετα».
«Τα πλεονάσματα του Μητσοτάκη δεν είναι από υπερφορολόγηση»
Στη συνέχεια απαντώντας στα πυρά που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «φοροαφαίμαξη», ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αυξήσει ούτε έναν φόρο. Τα πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από υπερφορολόγηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους, 23 ΦΠΑ έχουν μειωθεί επί Μητσοτάκη και για να πω και την πλήρη απάντηση, γνωρίζοντας ότι μας ακούν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και πολλοί άνθρωποι που είναι πάνω από τα εισοδηματικά κριτήρια των χθεσινών ανακοινώσεων, το επίκεντρο των ανακοινώσεων στην προσεχή ΔΕΘ θα είναι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, κυρίως για τους ανθρώπους αυτούς».
«Οι φοροελαφρύνσεις στο επίκεντρο των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ»
Όπως επισήμανε ο κ. Μαρινάκης: «Το επίκεντρο των ανακοινώσεων στην προσεχή ΔΕΘ θα είναι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανθρώπους που είναι πάνω από τα εισοδηματικά κριτήρια των χτεσινών ανακοινώσεων.
«Γιατί στη ΔΕΘ; Και γιατί όχι χθες; Γιατί οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν αποτέλεσμα μιας έκτακτης είδησης κάποιων επιπλέον χρημάτων και δεν ήταν ανακοινώσεις, οι οποίες αφορούσαν ένα ολόκληρο φορολογικό έτος… Άρα, αυτό το οποίο λένε ότι ο Μητσοτάκης έλεγε άλλα και κάνει άλλα, είναι απολύτως ψευδές, γιατί ο Μητσοτάκης έβλεπε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει υπερφορολόγηση, να βάζει φόρους, και κάνει το αντίθετο, μειώνει φόρους. Τα πλεονάσματα, λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη -για να τα κλείνουμε ένα-ένα- είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: Ο πρώτος παράγοντας είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανάπτυξη… Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας, κύριε Οικονόμου, για να καταλαβαίνει ο κόσμος πού βρέθηκαν τα λεφτά. Πράγματι, φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα μας είναι από τις χώρες, οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτατα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης… Όταν κάποιος παίρνει 100 ευρώ και ο φόρος είναι 28%, πόσα πληρώνει; 28 ευρώ. Όταν κάποιος πληρώνει 200 ευρώ και ο φόρος είναι 22%, πόσα πληρώνει; 44 ευρώ. Με αυτό το παράδειγμα, ελπίζω, κάποια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλάβουν ότι είναι άλλο πράγμα οι φορολογικοί συντελεστές, άλλο πράγμα τα φορολογικά έσοδα. Ναι, έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα, μπορούν να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές. Γιατί; Γιατί όταν υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία, μπορείς να βγάζεις περισσότερα ως κράτος. Έχει αυξηθεί η φορολογητέα ύλη. Άρα, αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι έχουμε αυξήσει φόρους, ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής απάτης», συμπλήρωσε.
«Πάνω από 40 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης»
Αναφορικά με το στεγαστικό, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Οι μόνες ανακοινώσεις σε σχέση με το στεγαστικό ήταν οι χθεσινές; Απαντάω, όχι. Η κυβέρνηση έχει μια στεγαστική πολιτική που ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, έχει πάνω από 40 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Ναι, έχει μία αξία η επιστροφή ενοικίου σε οκτώ στους δέκα ανθρώπους που μένουν στο ενοίκιο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό και μάλιστα τα περισσότερα μέτρα που έχουμε πάρει για το στεγαστικό είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Παράδειγμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το είπαμε 30%, το κάναμε 35%, μέχρι 50% για τα ασφαλισμένα ακίνητα. Ο μηδενισμός του φόρου για τις γονικές παροχές. Το Πρόγραμμα "Σπίτι μου Ι" με εισοδηματικά κριτήρια, διευρυμένα το Πρόγραμμα "Σπίτι μου ΙΙ", που θα βρουν σπίτι 20.000 συμπολίτες μας. Ήδη έχει φθάσει πάνω από 20% της κάλυψης».
Όσον αφορά τις συντάξεις επεσήμανε: «Έχουμε πάρει μία απόφαση, όσα παραπάνω λεφτά βγάζει το κράτος, χωρίς να βάζουμε παραπάνω φόρους, να τα επιστρέφουμε σε αυτούς οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα και αδικήθηκαν πολύ. Μια χαρακτηριστική κατηγορία είναι οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πλήρωσαν και είναι οι πιο αδικημένοι, γιατί πλήρωσαν αυτά τα λεφτά. Και λόγω της οικονομικής κρίσης και κάποιων χειρισμών και μιας λογικής "λεφτά υπάρχουν", που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε, αναγκάστηκαν να δώσουν πίσω τα δικά τους λεφτά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα, λοιπόν, λέω το εξής: Οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν κάποιες από τις ανακοινώσεις που αφορούν τους συνταξιούχους». Συμπλήρωσε, επίσης, μετά από παρεμβάσεις του δημοσιογράφου: «Εμείς, τον νόμο Κατρούγκαλου και ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες τον καταργήσαμε στην πράξη, με την αλλαγή του ασφαλιστικού και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και καταργούμε τον νόμο Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους στην πράξη. Πώς το κάνουμε αυτό; Κάθε χρόνο οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτήν τη φοβερή αδικία της προσωπικής διαφοράς, παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα το οποίο είναι άσχετο με το επίδομα των 250 ευρώ που είναι επιπλέον».
«Δεν είναι προεκλογικά τα μέτρα - Εκλογές θα κάνουμε το 2027»
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης «δεν είναι προεκλογικά».
«Τον κόσμο δεν τον θυμάσαι προεκλογικά, εάν τον θυμάσαι προεκλογικά, τότε τον εμπαίζεις» και σημείωσε πως «εκλογές θα κάνουμε το 2027».
«Κάθε τόσο η κυβέρνηση αυτή προχωράει σε κάποια στοχευμένα και σε κάποια στοχευμένα, αλλά μόνιμα μέτρα, ακούγοντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό δεν το κάνει ούτε έξι μήνες ούτε έναν χρόνο ούτε δύο χρόνια πριν τις εκλογές. Μπορώ να σας θυμίσω μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες είναι δυόμισι χρόνια πριν τις εκλογές, τρία χρόνια πριν τις εκλογές. Οι εκλογές είναι η κατάληξη. Είναι η τελική κρίση των πολίτων για όσα έκανες και όσα λες ότι θα κάνεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πυρήνας των ανακοινώσεων στην επόμενη ΔΕΘ θα είναι οι φοροελαφρύνσεις… Θα αφορά τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν φόρους και εισφορές όλα αυτά τα χρόνια. Και γιατί είναι αξιόπιστο αυτό το οποίο λέω; Το είπα και στην αρχή της συνέντευξής μας. Γιατί εκπροσωπώ μία κυβέρνηση που μέχρι σήμερα μείωσε ή κατήργησε 72 άμεσους και έμμεσους φόρους. Και το λέω για να ακουστεί: Ναι, δεν αρκούν, χρειάζονται και άλλες φοροελαφρύνσεις», κατέληξε.
Τέλος, επισήμανε πως «όσο προχωράει η Ελλάδα, αυξάνει τα έσοδά της, θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για περισσότερες φοροελαφρύνσεις».