Έργα 2 δισ για την Cenergy τον ενεργειακό βραχίονα της Βιοχάλκο

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έργα 2 δισ για την Cenergy τον ενεργειακό βραχίονα της Βιοχάλκο

Περί τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα εταιρεία Cenergy Holdings η οποία θα προκύψει μέσω της διασυνοριακής συγχώνευσης δι' απορροφήσεως των Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια και θα αποτελέσει τον ενεργειακό βραχίονα του Ομίλου Βιοχάλκο.

Ο νέος Όμιλος θα έχει τζίρο 700 εκατ. ευρώ , ενώ είναι έτοιμος να διεκδικήσει έργα περί τα 2 δισ. ευρώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικονομικά οργανισμού, πιο ανταγωνιστικού, με μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, ευκολότερη πρόσβαση σε χρτηματοδότηση, με αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων, ενώ με την δημιουργία συνεργιών και οι δύο αυτές εταιρείες γίνονται περισσότερο ελκυστικές στους πελάτες τους.

Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας εταιρείας συμμετοχών από τη δημιουργία του νέου σχήματος αναμένεται να ωφεληθούν τόσο οι παραγωγικοί κλάδοι των Σωληνουργείων Κορίνθου όσο και των Ελληνικών Καλωδίων οι οποίοι παραμένουν στην Ελλάδα, χωρίς - όπως διευκρινίστηκε - να υπάρχει κανένα σχέδιο μεταφοράς τους.

Σύμφωνα με στελέχη των δύο εταιρειών, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι το ύψος του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται (κυμαίνεται στο 6% με 7%) είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές οι οποίοι δανείζονται με επιτόκιο 2%.

Eπίσης όπως ανέφεραν τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρείες του ομίλου επηρεάστηκαν σημαντικά από το λεγόμενο country risk με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απώλεια ενός διεθνούς διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Καλώδια είχαν μειοδοτήσει με την καλύτερη προσφορά.

Αναφορικά με το αν θα ωφεληθούν οι μέτοχοι των Σωληνουργείων Κορίνθου από αυτή τη συγχώνευση τα στελέχη των δύο εταιρειών εμφανίστηκαν ατηγορηματικά θετικά, αφού όπως υποστήριξαν τα Ελληνικά Καλώδια ήταν σαφώς υποτιμημένα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider