Σε διατήρηση ή ακόμη και βελτίωση της κερδοφορίας της ποντάρει για το 2023 η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση αναγνωρίζει ότι αυτή εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από εξωγενείς παράγοντες.
Ως εξωγενείς παράγοντες χαρακτηρίζονται οι διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές των πρώτων υλών και φυσικού αερίου αλλά και η αντιμετώπιση της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς Euribor, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη ρευστότητα των εταιρειών.
Πότε θα μειωθούν οι τιμές
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από λίγες ώρες, η εταιρεία θα προβεί «σε μείωση των τιμών στα προϊόντα από τη στιγμή που θα μειωθούν και οι αντίστοιχες τιμές αγοράς πρώτων και δεύτερων υλών, υλικών συσκευασίας καθώς και του ενεργειακού κόστους».
«Στην παραγωγική διαδικασία της εταιρείας η συμμετοχή του κόστους των πρώτων και δεύτερων υλών και υλικών συσκευασίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό κόστος παραγωγής. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος συνήθως προέρχεται από πηγές τις οποίες η εταιρεία δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα, γι’ αυτόν τον λόγο η διοίκηση συνεργάζεται μακροχρόνια με προμηθευτές των υλών αυτών και παρακολουθεί τις σχετικές αγορές, ώστε να μπορεί να δράσει προληπτικά όπου αυτό είναι εφικτό. Προσπαθεί να περιορίσει την έκθεσή της σε αυτόν τον κίνδυνο μέσω ειδικών συμφωνιών με τους προμηθευτές της και προσαρμόζει ανάλογα την τιμολογιακή και εμπορική πολιτική της ώστε οποιαδήποτε τυχόν αύξηση να μην επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία της και γενικότερα τις οικονομικές της επιδόσεις», σημειώνεται επίσης.
«Ο όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων, έναν κλάδο ο οποίος παρά την γενικότερη καταναλωτική ύφεση δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και η ζήτηση παραμένει σχετικά σταθερή και ισχυρή σε αντίθεση και με άλλους κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι ότι όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις στο κόστος παραγωγής που θα οδηγήσουν σε διαταραχές σε όλο το φάσμα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου τροφίμων», διαπιστώνει ακόμη η διοίκηση.
Αύξηση τζίρου λόγω ανατιμήσεων
Το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 131,89 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 22,42% έναντι του 2021 και η οποία προέρχεται από αύξηση τιμών κατά 15% ενώ από αύξηση όγκου το 7,4%. Η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών σε όλες τις εταιρείες του ομίλου έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφηκε πτώση του μικτού περιθωρίου κέρδους από το 2021 στο 2022.
Αναλυτικότερα, το περιθώριο μικτού κέρδους του ομίλου μειώθηκε κατά 5,58 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 38,67% για τη χρήση 2022 έναντι περιθωρίου 44,25% στην προηγούμενη χρήση, ενώ αντίστοιχα για την εταιρεία το περιθώριο μικτού κέρδους ανήλθε σε 39,20% για τη χρήση 2022 έναντι περιθωρίου 45,23% στην αμέσως προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μείωση 6,03 ποσοστιαίων μονάδων. Σε απόλυτα μεγέθη, το μικτό κέρδος του ομίλου ανήλθε σε 51,0 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι ποσού 47,68 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ για την εταιρεία το μικτό κέρδος ανήλθε σε 40,84 εκατ. ευρώ έναντι ποσού ύψους 38,57 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.
Για την περασμένη χρήση ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,78 εκατ. ευρώ έναντι 2,44 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα έξοδα συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, ανήλθαν σε 47,68 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 45,95 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.
Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός τόσο της εταιρείας όσο και του ομίλου την 31.12.2022 ανερχόταν σε 68,05 εκατ. ευρώ και σε 81,86 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός πληρωτέος την επόμενη χρήση σε 4,03 εκατ. ευρώ και σε 4,38 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός ήταν για την εταιρεία 7,09 εκατ. ευρώ και για τον όμιλο 7,34 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι την 31.12.2022 η εταιρεία και ο όμιλος διέθεταν ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα ύψους 12,6 εκατ. ευρώ και 13,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο όμιλος απασχολούσε 922 άτομα προσωπικό (από 910 το 2021), ενώ η εταιρεία 518 άτομα (από 497 το 2021).
Αναχρηματοδότηση δανεισμού και ανάληψη νέου δανείου
Τον Φεβρουάριο του 2022, η εταιρεία προέβη σε αναχρηματοδότηση του ομολογιακού της δανεισμού ποσού 34,2 εκατ. ευρώ, συνάπτοντας κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 41,7 εκατ. ευρώ με δύο σειρές εκταμιεύσεων και διάρκειας αποπληρωμής τα 7 έτη, με την πρώτη δόση να καθίσταται πληρωτέα 18 μήνες μετά την έκδοση του δανείου. Κατά την 31.12.2022 είχαν εκταμιευτεί και οι δυο σειρές , συνολικού ποσού 41,7 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στις 21.03.2022 , η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Απολλώνιον Άρτου ΑΒΕΕ προχώρησε σε αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων συνάπτοντας σύμβαση ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού ύψους 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό της τάξης των 1,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.
Στις 22 Ιουνίου 2022, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή ομολογιακού δανείου με την Εθνική Τράπεζα ποσού ύψους 6 εκατ. ευρώ και διάρκειας αποπληρωμής 10 ετών για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων στο Κορωπί Αττικής. Η εκταμίευση του εν λόγω δανείου πραγματοποιήθηκε εντός του Ιουλίου 2022 και αφορούσε στην αγορά όμορων ακινήτων και την επέκταση των εγκαταστάσεων της Καραμολέγκος.
Νέο επενδυτικό έργο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Στις 30 Μαΐου 2022 η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης για τη λήψη επιδοτούμενου δανείου ώστε να συνεχίσει το μακροχρόνιο πλάνο επενδύσεων της με τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, την επέκταση του logistics center και τη διασύνδεσή του με το εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 2021, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τέλος, την είσοδο της Καραμολέγκος στον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω της εγκατάστασης νέων πληροφοριακών συστημάτων. Εντός του 2022, ο φάκελος για το εν λόγω αίτημα εγκρίθηκε και υπογράφηκε η σχετική δανειακή σύμβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και την τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει το έργο και με εμπορικό δάνειο. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του νέου έργου ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ, όπου μέρος αυτού θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή από την πλευρά της εταιρείας ενώ αναμένεται να περατωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2024. Ήδη εντός του 2022 υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των έργων.
Στις 24 Νοεμβρίου 2022 η Καραμολέγκος υπέγραψε τη Σύμβαση Κάλυψης εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ποσού ύψους 14,42 εκατ. ευρώ με δυο σειρές εκταμίευσης , όπου η Σειρά Α αντιστοιχεί σε ποσό 9,01 εκατ. ευρώ με επιδοτούμενο επιτόκιο μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης ενώ η Σειρά Β ποσού ύψους 5,40 εκατ. ευρώ αφορά σε αμιγώς εμπορικό δάνειο. Η διάρκεια του δανείου ανέρχεται σε 15 έτη, με την πρώτη αποπληρωμή κεφαλαίου να πραγματοποιείται 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του δανείου. Σκοπός του δανείου είναι η κάλυψη τμήματος του νέου επενδυτικού έργου της εταιρείας κατόπιν της σχετικής έγκρισης που έλαβε ο φάκελος αξιολόγησης μέσω του προγράμματος Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Τo τέλος εποχής από το ΧΑ
Η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος ιδρύθηκε με τη σημερινή της νομική μορφή στις 7 Νοεμβρίου 1989. Δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου 1999 εισήλθε στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Στις 23 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Κορωπί Αττικής Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων με μόνο θέμα τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν ομόφωνα την απόφαση και κατόπιν υπέβαλαν το σχετικό Αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία με την απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου την 1η Ιουλίου 2022 ενέκρινε το σχετικό αίτημα.
Τελικά, η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος εξήλθε από την οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 5 Ιουλίου 2022.