Ανάποδα έχει γυρίσει η κλεψύδρα για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας, που ανακοίνωσε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τους καταναλωτές να περιμένουν να δουν τις πρώτες μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες οι υπουργικές αποφάσεις που θα αποκρυσταλλώσουν βασικές λεπτομέρειες εφαρμογής των νέων μέτρων, ώστε, όπως εξηγούσε στο insider.gr κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, «να γίνουν ορατές από τη μεθεπόμενη εβδομάδα οι πρώτες μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ». Τα αμέσως επόμενα 24ωρα οριστικοποιείται και η μορφή που θα έχει η ειδική σήμανση που θα συνοδεύει τα προϊόντα που θα φέρουν «μόνιμη μείωση τιμής».
Πώς θα εφαρμόζεται η μόνιμη μείωση τιμής
Όπως ορίζει η τροπολογία , οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων δύνανται να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής» εφόσον αποστείλουν μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023 έγγραφη δέσμευση προς το υπουργείο Ανάπτυξης που περιλαμβάνει:
α) τον μοναδικό κωδικό (barcode), την επωνυμία, το είδος και το περιεχόμενο του προϊόντος, εκφρασμένου σε κατάλληλη μονάδα μέτρησης
β) την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση
γ) δέσμευση για τη μείωση της τιμής πώλησης στις επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ), των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, σε σχέση με αυτήν της τελευταίας προμήθειας, μέχρι τη 19η Σεπτεμβρίου 2023, εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών, κατά τουλάχιστον 5%, για τους επόμενους 6 μήνες από τον χρόνο της αποστολής της έγγραφης δέσμευσης.
Τα προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής επισημαίνονται με ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι.
Σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης δέσμευσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Η χρήση του ειδικού σήματος σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής» τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος, ενώ η αντιποίηση της πρωτοβουλίας ή η απομίμηση του ειδικού σήματος τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος και ανά κατάστημα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το μέτρο έχει ισχύ μέχρι την 31η Μαΐου 2024.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, αρκετές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, ενώ οι μειώσεις τιμών αναμένεται να καταγραφούν σε πάρα πολλές κατηγορίες προϊόντων.
Ποιοι κάνουν την αρχή
Όπως όλα δείχνουν, το σήμα για μειώσεις τιμών δίνουν πρώτες οι βιομηχανίες τροφίμων και όχι άδικα, δεδομένων των ισχυρών ανατιμήσεων που έχουν καταγραφεί σχεδόν σε όλο το φάσμα των ειδών διατροφής εδώ και αρκετούς μήνες.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη θέσπιση νέων μέτρων κατά της ακρίβειας, η Όλυμπος γνωστοποιούσε πως προχωρά σε μειώσεις τιμών στο γάλα και στα τυριά της, αφουγκραζόμενη τις δυσκολίες των καιρών.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μετά από μια σειρά μειώσεων τιμών που ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2023 στις κατηγορίες των γιαουρτιών, των φυτικών προϊόντων και των βουτύρων.
Παράλληλα, σε μείωση τιμών σε όλες τις συσκευασμένες γαλοπούλες ΝΙΚΑΣ και στη σειρά έτοιμων γευμάτων ΝΙΚΑΣ «Ελληνική Κουζίνα», προχωρά από τις 9 Οκτωβρίου η γνωστή αλλαντοβιομηχανία, «σε μια προσπάθεια να σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουν σήμερα».
«Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η εταιρεία μειώνει τις τιμές της, έχοντας την πεποίθηση ότι η επιτυχία της είναι ταυτόσημη με την ευρύτερη κοινωνική ευμάρεια», σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
«Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αν και παραμένει ακόμη υψηλός στα τρόφιμα. Όσο πέφτει το κόστος ενέργειας και πέφτει και ο πληθωρισμός θα δούμε καλύτερες μέρες», εκτίμησε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις αρχές της εβδομάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας. Ο ίδιος προέβλεψε, μάλιστα, πως το 2024 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα κινείται σε μονοψήφια επίπεδα.
Τάσεις αποκλιμάκωσης στις τιμές των λαχανικών
Πτωτική πορεία φαίνεται πως ακολουθούν τα τελευταία 24ωρα και οι τιμές των οπωροκηπευτικών, όπως προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε είναι βέβαιο πως θα «τσιμπήσουν» ανοδικά μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.
Ειδικότερα, την Πέμπτη τα αγγούρια (το ζευγάρι) πωλούνταν με επικρατούσα τιμή 0,45 ευρώ, όταν ακριβώς πριν από μια εβδομάδα πωλούνταν έναντι 0,75 ευρώ. Πτώση όμως κατέγραψε και η τιμή κιλού, καθώς για ένα κιλό αγγουράκια η επικρατούσα τιμή ήταν 0,65 ευρώ από 1,25 ευρώ την περασμένη εβδομάδα και έναντι 0,90 ευρώ πριν από έναν χρόνο. Τα κολοκύθια πωλούνταν με επικρατούσα τιμή 1,20 ευρώ από 2,00 ευρώ επτά ημέρες νωρίτερα, ενώ τα λάχανα στα 0,70 ευρώ από 0,80 ευρώ πριν από μια εβδομάδα.
Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές και στις μελιτζάνες (φλάσκες) που πωλούνταν στις 28 Σεπτεμβρίου με επικρατούσα τιμή στα 1,10 ευρώ, από 1,20 ευρώ πριν από επτά ημέρες. Στα 3,50 ευρώ ήταν η επικρατούσα τιμή στις μπάμιες, από 4,30 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ντομάτες εισαγωγής πωλούνταν με επικρατούσα τιμή τα 1,40 ευρώ, από 1,50 ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέραν της πρωτοβουλίας της «μόνιμης μείωσης τιμής» τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, με την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης θεσπίζονται ακόμη η υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και η υποχρέωσή τους να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα βασικά φρούτα και λαχανικά.
Και όλα αυτά ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε επιβράδυνση στο 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή. Η αντίστοιχη τελική μέτρηση του Αυγούστου ήταν πλέον της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερη, στο 3,5%. Η Ελλάδα συγχρονίζεται με την επιβραδυντική τάση που κυριαρχεί σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποκλιμακώθηκε στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο.