Α. Spacciapietra (Ericsson): Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα περάσει στην εποχή του 5G Stand Alone

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Α. Spacciapietra (Ericsson): Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα περάσει στην εποχή του 5G Stand Alone
Ο Επικεφαλής Λογισμικού και Υπηρεσιών Cloud, για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρασία της Ericsson εξηγεί γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουμε σαν χώρα στο 5G και απαριθμεί τα οφέλη και τις προκλήσεις του 5G SA.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σταυροδρόμι στο οποίο η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα «τον δρόμο» του 5G, ώστε να διασφαλίσουν την θέση τους σε μια ανερχόμενη αγορά και να εκμεταλλευτούν τα πραγματικά οφέλη που προσφέρει η πέμπτη γενιά δικτύων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επισημαίνει ο Andrea Spaccapietra, Επικεφαλής Λογισμικού και Υπηρεσιών Cloud, για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρασία της Ericsson σε συνέντευξή του στο Insider.gr, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ κοντά στην ενεργοποίηση του 5G Stand Alone.

To υψηλόβαθμο στέλεχος της Ericsson, το οποίο βρέθηκε στη χώρα μας για το 5G Conference που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Ζάππειο Μέγαρο, εξηγεί γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουμε σαν χώρα στο 5G, απαριθμεί τα οφέλη του 5G SA για τις επιχειρήσεις και επισημαίνει τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμα, στο δρόμο της υιοθέτησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Αναφερθείς στην πορεία της Ericsson στην εγχώρια αγορά τονίζει ότι η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη, ότι έχει ήδη προχωρήσει σε πιλοτικές εφαρμογές του 5G SA και πώς σύντομα αναμένεται η εμπορευματοποίηση του. Την χαρακτηρίζει μάλιστα αγορά-κλειδί για την Ericsson,όπως και την Ιταλία.

Όσο για το αν έχει έρθει η στιγμή να μιλήσουμε για το 6G, επισημαίνει ότι η προετοιμασία για την επόμενη γενιά δικτύων έχει μεν ξεκινήσει αλλά τα οφέλη της θα έρθουν μόνο αν έχουμε κατακτήσει το 5G, κάτι που προϋποθέτει και την ευρεία υιοθέτηση του 5G SA.

- Ισχυριστήκατε κατά την παρουσίασή σας ότι το 5G Stand Alone (SA) είναι η αρχιτεκτονική που μπορεί να απελευθερώσει όλη την δυναμική της πέμπτης γενιάς δικτύων, ειδικά από επιχειρηματικής σκοπιάς. Ωστόσο εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα το 5G SA, γιατί πιστεύετε;

Πράγματι τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη, δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα ακόμα προς το 5G Stand Alone αφού ο πυρήνας των υποδομών των 5G δικτύων εξακολουθεί να είναι 4G. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν οι περισσότεροι πάροχοι στον κόσμο, προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη των νέων δικτύων και να δώσουν σε περισσότερους χρήστες μια πρώτη γεύση από τις νέες ταχύτητες που υπόσχεται η πέμπτη γενιά.

Το πέρασμα στο 5G SA, προϋποθέτει ότι o πυρήνας των υποδομών θα περάσει και αυτός σε 5G, αξιοποιώντας τις μεσαίες συχνότητες των 3,5GHz κι εξελίσσοντας σε πλήρως ανεξάρτητα 5G τα υπάρχοντα δίκτυα. Κάτι που είναι απαραίτητο για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του το 5G, αφού θα βελτιώσει σημεία, όπως η διαχείριση της συνδεσιμότητας, της κινητικότητας, του ελέγχου ταυτότητας των χρηστών και αρκετά ακόμη.

Οι μεσαίες συχνότητες (των 3,5 Ghz) απαιτείται να αναπτυχθούν σε μεγάλο εύρος της εκάστοτε επικράτειας, για να έχει κανείς καλή κάλυψη. Πλέον όμως είμαστε έτοιμοι για να περάσουμε σε αυτή την γενιά δικτύων και να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της που είναι πολλά.

- Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη της;

Το 5G δεν υπόσχεται μόνο υψηλότερες ταχύτητες, αυτό είναι μόνο μία πτυχή από τις πολλές στις οποίες έρχεται να βελτιώσει η νέα γενιά κινητής. Η καθυστέρηση ανταπόκρισης των δικτύων (latency), η δυνατότητα σύνδεσης πολύ περισσότερων συσκευών στο δίκτυο, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μεγαλύτερη ασφάλεια, η έξυπνη κατανομή πόρων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποδομών και υπηρεσιών είναι μερικά από τα πλεονεκτήματά της.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα μέσα από ένα προϊόν που λανσάραμε πρόσφατα, το οποίο ακούει στο όνομα Ericsson Local Packet Gateway (LPG) και βοηθά τους παρόχους υπηρεσιών να προσθέσουν ευελιξία στην ανάπτυξη του δικτύου τους. Αντί να δημιουργείται δηλαδή ένα κλειστό, απομονωμένο δίκτυο, ο πάροχος μπορεί να διασφαλίσει ένα διττό δίκτυο 5G, στο οποίο διατηρεί τοπικά, τα κρίσιμα δεδομένα, διασφαλίζοντας έτσι και την εμπιστευτικότητά τους, και ταυτόχρονα συνδέεται και στο βασικό δημόσιο δίκτυο κορμού.

Στα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του LPG περιλαμβάνεται το χαμηλό συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO), το χαμηλό latency, αλλά και το slicing (διάσπαση) ώστε να χωρέσουν πολλαπλές εφαρμογές καθώς και η ασφάλεια των δεδομένων σε περιοχές που κρίνεται άκρως απαραίτητη όπως βιομηχανίες, εμπορικά κέντρα, στάδια, λιμάνια. Επιπλέον, είναι εύκολο στην εγκατάσταση και την διαχείριση ενώ ελαχιστοποιεί και τα λειτουργικά έξοδα (OPEX), ειδικά όταν υπάρχει ανάγκη για πολλαπλές εγκαταστάσεις, κάτι που ισχύει για παράδειγμα με τα λιμάνια. Και αναφέρω τα λιμάνια γιατί πρόσφατα κερδίσαμε ένα σχετικό διαγωνισμό για να εφαρμόσουμε την συγκεκριμένη λύση και να ψηφιοποιήσουμε ένα μεγάλο λιμάνι της Νότιας Ευρώπης. Έχουμε βάλει λοιπόν τα θεμέλια για να υλοποιήσουμε αντίστοιχες, εξαιρετικά χρήσιμες, λύσεις και σε ελληνικά λιμάνια αλλά και σε άλλες υποδομές που είναι απαραίτητες.

- Είστε σε συζητήσεις για κάτι τέτοιο;

Είμαστε σε διαδικασία προώθησης της ολοκληρωμένης αυτής λύσης, της προαναφερθείσας αρχιτεκτονικής. Προωθούμε την ιδέα, είναι κάτι που εξελίσσεται, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο προς ώρας.

- Επισημάνατε επίσης ότι η Κίνα είναι πολύ μπροστά όσον αφορά το 5G SA και ότι η στιγμή για την Ευρώπη είναι τώρα. Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα όλοι οι τεχνολογικοί παράγοντες που μπορούν να την ενεργοποιήσουν - οι συσκευές, τα chipsets, τα δίκτυα, οι εφαρμογές - είναι έτοιμοι και μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η πέμπτη γενιά δικτύων.

- Μιας και αναφέρατε ότι η στιγμή για το 5G SA είναι τώρα, έχετε κάποια εκτίμηση για το πότε θα δούμε το 5G SA εδώ στην Ελλάδα;

Εξαρτάται από τον σχεδιασμό και την στρατηγική του κάθε παρόχου, ωστόσο εκτιμώ ότι είμαστε πολύ κοντά. Θα πρέπει να πούμε ότι ήδη έχουμε προχωρήσει σε κάποιες πιλοτικές εφαρμογές, χωρίς να μπορώ βέβαια να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες. Δεδομένου όμως ότι δουλεύουμε στην αγορά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε κοντά στο να δούμε σχετικές εφαρμογές. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κρατήσουμε το momentum ψηλά ώστε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερα πρότζεκτς και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη αυτών των δικτύων.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν τέτοιες λύσεις, θα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, θα ξεχωρίσουν και θα ηγηθούν της αγοράς και στη συνέχεια. Απλά χρειάζεται λίγο περισσότερο «κουράγιο» για να πάρει κανείς την απόφαση. Στο τέλος της ημέρας όμως, όλοι ξέρουμε ότι η ψηφιοποίηση είναι το κλειδί για την σύγχρονη κοινωνία, είναι κάτι που συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη σημασία της ασύρματης συνδεσιμότητας στην ψηφιακή εποχή με έναν ευέλικτο τρόπο. Επιδρά και επηρεάζει τον καθένα και τα πάντα. Κι αυτό είναι που το 5G SA μπορεί πραγματικά να κάνει.

Αυτή η ψηφιοποίηση άλλωστε μπορεί να βελτιώσει και πολλά άλλα δομικά συστατικά, όπως το να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής αξίας, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και της ίδιας της χώρας, να οδηγήσει σε αυτοματισμούς που είναι πολύ χρήσιμοι. Και μην ξεχνάμε και τα περιβαλλοντικά της οφέλη.

- Πιστεύετε δηλαδή ότι έχουμε ήδη μια κρίσιμη μάζα εφαρμογών που χρειάζονται 5G SA για να λειτουργήσουν ώστε να έχει νόημα το πέρασμα σε αυτή την τεχνολογία;

Ναι το πιστεύω. Κι επίσης έχουμε ολοκληρώσει τις δοκιμές και τα proof of concept οπότε αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ξεκινήσουμε την εμπορευματοποίησή του εν λόγω δικτύου. Πρέπει να είμαστε λίγο τολμηροί για να ηγηθούμε της αγοράς. Πρέπει να έχεις όραμα και θετική οπτική ώστε να εξελιχθείς. Εγώ είμαι πολύ παθασιασμένος με αυτό άλλωστε.

- Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Ericsson εδώ στην Ελλάδα;

Είμαστε σε πολύ καλή θέση στην ελληνική αγορά, εγώ είμαι επικεφαλής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 23 χώρες. Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα αποτελεί αγορά-κλειδί, όπως και η Ιταλία και βλέπω έναν καλό συνδυασμό τεχνικών ικανοτήτων και πρωτοβουλιών. Η ομάδα μου είναι πολύ δυνατή τεχνολογικά και η σχέση με τους συνεργάτες και με τους παρόχους είναι πολύ καλή ώστε να αναπτυχθούμε περισσότερο να κάνουμε, κάτι αξιομνημόνευτο. Ως άνθρωπος με Κλασικές σπουδές, έχω πλήρη επίγνωση του τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, τι έκανε η Ελλάδα στο παρελθόν, και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει ξανά.

- Ενώ μιλάμε για την εξέλιξη του 5G έχουμε ακούσει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το 6G? Δεν είναι κάπως νωρίς;

Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το 5G θα γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία σε πέντε χρόνια από σήμερα. Ωστόσο στην τεχνολογία πρέπει συνεχώς να προετοιμάζεσαι για το επόμενο επίπεδο. Το 6G θα επεκτείνει όλα αυτά που θα δημιουργήσουμε με το 5G και υπάρχουν ήδη πολλά σχετικά ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη. Κι από αυτή την άποψη όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε την εξέλιξή μας μέσα από το 5G για να έχουμε έτοιμες τις υποδομές να εξελίξουμε περαιτέρω την τεχνολογία όταν έρθει η ώρα.

- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τους παρόχους τα επόμενα χρόνια;

Όπως αναφέρουν οι σχετικές μελέτες, όταν μιλάμε για την εφαρμογή του 5G, ειδικά του 5G SA, δεν είναι τόσο η κατανόηση της τεχνολογίας αλλά πώς να δημιουργήσεις έτοιμες λύσεις για συγκεκριμένους τομείς της αγοράς. Δεν είναι το ίδιο με τις άλλες υπηρεσίες. Απαιτεί συνεργασία με τους παρόχους, συμβουλευτική στους πελάτες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε αυτό το ταξίδι. Εξίσου σημαντικό είναι να χτίσουμε ένα οικοσύστημα, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των κλάδων, να έχουμε δηλαδή business cases που δουλεύουν και με την σειρά τους μπορούν να ενεργοποιήσουν κι άλλες εφαρμογές.

Η αίσθησή μου από την ευρωπαϊκή αγορά είναι ότι κάποιοι πάροχοι είναι επιφυλακτικοί. Πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια μεσομακροπρόθεσμη οπτική, να ξεκινήσουμε δηλαδή από ένα σημείο για να δούμε στη συνέχεια ένα domino effect. Αλλά σίγουρα πρέπει να ξεκινήσουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δικό της 5G smartphone λανσάρει η Nova - Πόσο θα κοστίζει

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ υποθαλάσσια καλώδια και τηλεπικοινωνίες

To Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην super-tech εταιρεία σχεδιασμού 5G microchips, EdgeQ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider