Περιστέρης στον Economist: Υψηλό το κόστος της κλιματικής κρίσης για τους Έλληνες – Ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη οι ΑΠΕ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Περιστέρης στον Economist: Υψηλό το κόστος της κλιματικής κρίσης για τους Έλληνες – Ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη οι ΑΠΕ
«Η κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να είναι το βασικό σημείο προσοχής των διαμορφωτών πολιτικής αλλά δυστυχώς κάνουμε βήματα πίσω», υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του Economist τονίζοντας ότι πλέον δεν μιλάμε για κλιματική κρίση αλλά για κλιματική κρίση.

«Η κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να είναι το βασικό σημείο προσοχής των διαμορφωτών πολιτικής αλλά δυστυχώς κάνουμε βήματα πίσω», υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του Economist τονίζοντας ότι πλέον δεν μιλάμε για κλιματική ;αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση.

Στη συζήτηση με τον Sir David King, πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το κλίμα, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε σε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η χώρα της Ευρώπης που θα έχει τις πιο βαριές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι η Ελλάδα με το ετήσιο κόστος ανά κάτοικο να υπολογίζεται στα 92 ευρώ, όταν για το σύνολο της Ευρώπης θα είναι 20 ευρώ. Η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο κόστος θα είναι η Γαλλία με 35 ευρώ τον χρόνο ανά κάτοικο και η Ιρλανδία είναι τρίτη.

Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία, ανέφερε ακόμη ο κ. Περιστέρης καθώς η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μπορούσε να είναι ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης αντί για οικονομικό βάρος. «Αντί να στέλνουμε επιταγές τρισεκατομμυρίων σε ορισμένες χώρες για φορτία με LNG θα μπορούσαμε να δημιουργούμε αξία, ένα “πράσινο” ΑΕΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μίλησε και για τις αντιδράσεις έναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις οποίες όπως ανέφερε εκμεταλλεύονται λαϊκιστές. «Έχουμε επενδύσει σε εργοστάσια παραγωγής από φυσικό αέριο αλλά οι περισσότερες επενδύσεις μας είναι σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν είχαμε σχεδόν καμία αντίδραση στις επενδύσεις μας στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου είναι ένας εφιάλτης που μπορεί να διαρκέσει και 10 χρόνια. Η κατασκευή ενός εργοστασίου 800 MW, όχι μόνο για εμάς αλλά για κάθε επενδυτή, είναι μια πολύ απλή υπόθεση χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες» υπογράμμισε.

Aνέφερε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια κλιματική κρίση πρωτόγνωρων διαστάσεων με ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως καταρρακτώδεις βροχές, καταστροφικές αστικές και αγροτικές πλημμύρες και τεράστιες δασικές πυρκαγιές, που έχουν ρημάξει τη χώρα τους τελευταίους μήνες και πλέον γίνονται μια καθημερινή πραγματικότητα για το ορατό μέλλον. Στον αντίποδα, η αλλαγή σχεδίων και προτεραιοτήτων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, σημείωσε, ειδικά όταν συνοδεύεται από υψηλό οικονομικό κόστος, σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις πολυάριθμες σοβαρές γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και να στηρίξουμε οικονομικά εκείνες τις πράσινες δραστηριότητες/επενδύσεις που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για την εθνική όσο και για την τοπική οικονομία.

  1. Αφενός, πρέπει να επανασχεδιάζουμε, να ενισχύσουμε, να ανακατασκευάσουμε ή/και να επεκτείνουμε τις βασικές μας υποδομές (φράγματα, δρόμους, γέφυρες, δίκτυα αποχέτευσης/αποβλήτων, εξοπλισμός & πρακτικές δασοπροστασίας κ.λπ.), ώστε να αντέχουν πιο πολύ σε έντονες οριακές συνθήκες και πιέσεις, σε σχέση με το παρελθόν.
  2. Αφετέρου, πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη νέα προσπάθεια ανάπλασης και ανοικοδόμησης, που υπαγορεύεται από την επείγουσα ανάγκη μετριασμού και/ή προσαρμογής στις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε μια νέα φωτεινή ευκαιρία για ανάπτυξη και ευημερία, σε εξίσου ευρεία τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Έχουμε όμως προσέξει που όταν η πολιτεία θέλει να αναπτύξει τις ΑΠΕ, εξηγεί και πείθει για το τι είναι σωστό, τότε ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό ακούει. Όμως οι κυβερνήσεις δεν εμπλέκονται ενεργά, δεν εξηγούν στον κόσμο τη σημασία των ΑΠΕ», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Περιστέρης.

Υποστήριξε ακόμη πως τελευταία βλέπουμε στην Ελλάδα μικρή υποστήριξη για τα αιολικά και μεγαλύτερη για τα φωτοβολταϊκά. «Αυτό κατά τη δική μας άποψη δεν βγάζει νόημα γιατί δημιουργεί μια ανισορροπία. Τα αιολικά λειτουργούν περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες κάθε ημέρα, τα φωτοβολταϊκά εξ ορισμού είναι πιο αποδοτικά το καλοκαίρι και τις πρωινές ώρες. Επίσης στην Ελλάδα δεν βλέπουμε την πολιτεία, και ειδικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενημερώνει πραγματικά τον κόσμο. Αντί να οδηγεί τον κόσμο ακολουθούν τους ακτιβιστές», επεσήμανε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι εδώ και αρκετό καιρό παρατηρούμε έντονες αντι-κλιματικές αντιδράσεις, ενώ τελευταία - μερικώς λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής- παρατηρούμε και αντίσταση στις πολιτικές αντιμετώπισης και προσαρμογής έναντι της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και από χώρες και κυβερνήσεις με μακρά παράδοση ευαισθησίας σε θέματα για το κλίμα, όπως η Σουηδία και η Βρετανία. «Η οργανωμένη πολιτεία, κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες για το τι διακυβεύεται. Αν η κοινωνία έχει την απαραίτητη γνώση για το τι έρχεται, τότε δεν θα υπάρχει περιθώριο παραπλάνησης της κοινής γνώμης από λαϊκιστές, συνωμοσιολόγους και διάφορα άλλα lobby συμφερόντων».

«Ο λαϊκισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε πολιτικό κόστος. Στην Ελλάδα θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μετά τις μεγάλες φωτιές το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ήταν να ανακαλέσει όλες τις άδειες για αιολικά πάρκα. Μόνο όμως αυτές τις άδειες, όλες οι υπόλοιπες άδειες όπως οι οικοδομικές προχώρησαν κανονικά. Κανείς δεν καταλαβαίνει τη λογική πίσω από αυτό. Έχουμε όλες αυτές τις φωτιές επειδή δεν έχουμε αρκετές ΑΠΕ, όχι το αντίθετο».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Sir David King παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν φτάνει πλέον η εκμηδένιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά θα πρέπει ο πλανήτης να κινηθεί στην κατεύθυνση της αντιστροφής της ανόδου της θερμοκρασίας, ειδικά στην Αρκτική. Ο ίδιος παρουσίασε τέσσερις πρωτοβουλίες για την αντιστροφή που περιλαμβάνουν την παύση της εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, την αφαίρεση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, την επανάψυξης του αρκτικού κύκλου και την αναβάθμιση των υποδομών. Για όλα αυτά θα χρειαστούν βέβαια σημαντικές επενδύσεις και στην ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνολογιών, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider