Αυξάνονται οι εταιρείες που συνδέουν τις αμοιβές των στελεχών τους με το ESG

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυξάνονται οι εταιρείες που συνδέουν τις αμοιβές των στελεχών τους με το ESG
Σχεδόν το 90% των μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως ενσωματώνουν πλέον μέτρα ESG στα σχέδια κινήτρων τους.

Παρά τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες το ESG, οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο συνδέουν τις αμοιβές των στελεχών τους με το ESG και επανεξετάζουν μέτρα και στόχους για να εξασφαλίσουν την ευθυγράμμιση με τις συγκεκριμένες στρατηγικές.

Στην τέταρτη ετήσια μελέτη πρακτικών αμοιβών στελεχών και κινήτρων ESG, η Farient και η Global Governance and Executive Compensation Group εξέτασαν περισσότερες από 500 εταιρείες όλων των μεγεθών στην Αυστραλία, τον Καναδά, την ηπειρωτική Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. με βάση τις πιο πρόσφατες δημόσιες αποκαλύψεις.

Σχεδόν το 90% των μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως ενσωματώνουν πλέον μέτρα ESG στα σχέδια κινήτρων τους, ενώ την μεγαλύτερη άνοδο στην υιοθέτηση κινήτρων ESG καταγράφουν ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ. Μάλιστα, στις ΗΠΑ, το 78% των εταιρειών του S&P 100 χρησιμοποιούν τώρα τουλάχιστον ένα μέτρο κινήτρων ESG είτε στα βραχυπρόθεσμα είτε στα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους και οι εταιρείες όλων των μεγεθών και τομέων «βελτιώνουν τις στρατηγικές τους ESG σε μια συνεχή επιδίωξη μακροπρόθεσμων όρος αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφερε η έκθεση.

Η μεγαλύτερη χρήση μετρήσεων ESG στην αποζημίωση σε όλους τους τομείς και τα μεγέθη εταιρειών είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν πρόκειται για εκπομπές άνθρακα. Η χρήση περιβαλλοντικών μέτρων στα κίνητρα αυξήθηκε σε 61% παγκοσμίως πέρυσι. Στις ΗΠΑ, το 52% των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης χρησιμοποιεί πλέον περιβαλλοντικά κίνητρα, από 34% το 2021 και 8% το 2020.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι στόχοι ESG συγκρίνονται επί του παρόντος με εσωτερικούς στόχους από τις εταιρείες, αλλά προβλέπει ότι θα ενταχθούν άλλοι στόχοι καθώς τα δεδομένα ESG γίνονται πιο συγκρίσιμα και διαφανή. Μαζί με περιπτωσιολογικές μελέτες, η έκθεση δείχνει πώς ορισμένες εταιρείες συνεχίζουν να ευθυγραμμίζουν τις αποζημιώσεις των στελεχών με τα μέτρα απόδοσης ESG.

Με το ESG να έχει καθιερωθεί ως οδηγός στρατηγικής αξίας για εταιρείες όλων των μεγεθών και τομέων, οι οργανισμοί «ενισχύουν αυτές τις διασταυρώσεις και ενισχύουν την απόδοση και την αξία των προσπαθειών τους για βιωσιμότητα», δήλωσε ο Robin A. Ferracone, Διευθύνων Σύμβουλος της Farient.

Πάντως, το φαινόμενο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ήδη από το 2020. Σε έρευνα που αναφερόταν στην συγκεκριμένη χρονιά από την Willis Towers Watson , το 51% των εταιρειών του S&P 500 φάνηκε ότι χρησιμοποιεί κάποια μορφή μετρήσεων ESG στον τρόπο αποζημίωσης των στελεχών τους. Από αυτές τις εταιρείες, οι μισές περιλαμβάνουν το ESG σε ετήσια προγράμματα μπόνους ή κινήτρων, ενώ μόνο το 4% το χρησιμοποιεί σε μακροπρόθεσμα σχέδια παροχής κινήτρων (LTIP). Μια παρόμοια έκθεση από την PricewaterhouseCoopers (PwC) διαπίστωσε ότι το 45% των επιχειρήσεων του FTSE 100 είχαν κάποιο στόχο που συνέδεε το ESG με το ετήσιο μπόνους, τα κίνητρα ή και τα δύο.

«Το ποσοστό των εταιρειών που συνδέει τις αμοιβές με το ESG θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε ο Ken Kuk, διευθυντής του τομέα ταλέντων και αμοιβών στην Willis Towers Watson. Και παρόλο που αυτή τη στιγμή πάνω από το 95% των περιπτώσεων που αφορούν στις μετρήσεις ESG βρίσκονται σε ετήσια μπόνους, «υπάρχει μια μεγαλύτερη στροφή προς μακροπρόθεσμα κίνητρα», πρόσθεσε.

Μια ακόμη σχετική έρευνα της εταιρείας , αποκάλυψε ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες (78%) από τα μέλη του ΔΣ και των ανώτερων στελεχών σχεδιάζουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέουν το ESG με τα σχέδια κινήτρων τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό αντανακλά την συζήτηση που κυριαρχεί στον επιχειρηματικό κόσμο αναφορικά με το αν ο σκοπός πρέπει να μπαίνει πάνω από το κέρδος, με το περιβάλλον να κατατάσσεται ως η κορυφαία προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία

ESG: Οι επιχειρήσεις έχουν καλές προθέσεις αλλά τελικά κάνουν πίσω

Τι σημαίνει η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για τις αξιολογήσεις ESG – Οι αλλαγές στις εταιρείες και τα κριτήρια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider