Πώς η Eurobank Equities δείχνει το δρόμο της αναβάθμισης του guidance στη διοίκηση της Τιτάν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η Eurobank Equities δείχνει το δρόμο της αναβάθμισης του guidance στη διοίκηση της Τιτάν
Στο πού πάει η Τιτάν, μετά την επιβεβαίωση της σημαντικής αύξησης της κερδοφορίας, με EBITDA στα 540 εκατ. ευρώ, (ετήσια αύξηση 63% λόγω της αύξησης του όγκου πωλήσεων 3,5%, του διψήφιου ποσοστού τιμολόγησης και της επέκτασης του περιθωρίου κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες) απαντά η Eurobank Equities.

Στο πού πάει η Τιτάν, μετά την επιβεβαίωση της σημαντικής αύξησης της κερδοφορίας, με EBITDA στα 540 εκατ. ευρώ, (ετήσια αύξηση 63%, στη βάση της αύξησης κατά 3,5% του όγκου πωλήσεων, του διψήφιου ποσοστού τιμολόγησης και της ενίσχυσης του περιθωρίου κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες) καλείται να απαντήσει η Eurobank Equities.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, με τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) για το 2023 να διαμορφώνονται στα 3,40 ευρώ, η Τιτάν έχει ουσιαστικά ξεπεράσει τον στόχο που είχε ορίσει η διοίκηση για τα τέλη του 2026, τρία χρόνια νωρίτερα, καθιστώντας το business plan που είχε παρουσιάσει, αρκετά ξεπερασμένο και συντηρητικό.

Η διοίκηση βλέπει μεν ένα θετικό outlook, αλλά έχει αποφύγει να ενημερώσει τo guidance, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλά περισσότερο στο συντηρητισμό που διακατέχει τη διοίκηση, παρά σε πιο δυσχερή θεμελιώδη. «Λαμβάνοντας υπόψη το ισχυρό περιβάλλον ζήτησης και την ισχυρή τιμολόγηση, αναμένουμε 5% EBITDA CAGR (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης) έως το 2026, καθιστώντας την Titan μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου τσιμέντου», αναφέρει η Eurobank Equities.

Η δυναμική της ζήτησης παραμένει ευνοϊκή, υποστηριζόμενη από την επικείμενη ανάκαμψη της αγοράς τσιμέντου στις ΗΠΑ το 2024 - με τη βοήθεια διάφορων νόμων για επενδύσεις σε υποδομές και στη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής τεχνολογίας (IIJA, IRA, CHIPS Act) - και τον όγκο μεγάλων έργων υποδομής που έχουν συσσωρευτεί στην Ελλάδα, με ανεκτέλεστο 8 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η τιμολόγηση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ειδικά στις ΗΠΑ, ενώ σε άλλες περιοχές φαίνεται να κινείτα σε πιο μέτρια επίπεδα, με το ευρύτερο σύνολο τιμής - μείγματος για το 2024 να ενισχύεται επίσης από την επίδραση των δράσεων που υλοποιήθηκαν το 2023.

Από πλευράς κόστους, η Eurobank Equities ενσωματώνει μέτριες πληθωριστικές πιέσεις, λιγότερο ευμετάβλητες τιμές ενέργειας (μετά το PPA που έχει υπογράψει η Τιτάν με τη ΔΕΗ) και μια εξοικονόμηση κόστους μέσω της ψηφιοποίησης και της ενισχυμένης καθετοποίησης (μετά από συγχωνεύσεις και εξαγορές στο κλάδο). Στη βάση αυτών, η Eurobank Equities αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA κατά 5% - 6%, εκτιμώντας πως θα φτάσουν τα 573 εκατ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση) στα τέλη του τρέχοντος έτους και στα 628 εκατ. ευρώ το 2026, με την τελευταία εκτίμηση να συνεπάγεται αύξηση του περιθωρίου κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες (στο 22%). Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. από το 2024 και μετά και ουσιαστικά θα τριπλασιαστούν, σε σύγκριση με το 2022.

Τα αναθεωρημένα επίπεδα κερδοφορίας επαναφέρουν σταδιακά τις ελεύθερες ταμειακές ροές της Τιτάν σε επίπεδα υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, μια τάση που θα διατηρηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες (άνω των 350 εκατ. ευρώ), EBITDA άνω των 570 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες - επενδύσεις 250 εκατ. έως το 2026 (περίπου 42% των EBITDA, κατά μέσο όρο).

Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι το καθαρό χρέος - δανεισμός θα μειωθεί στα 430 εκατ. ευρώ έως το 2026, κάτι που μεταφράζεται σε καθαρό χρέος - δανεισμό προς EBITDA μόλις στο 0,7x. Αυτό προσφέρει στην Τιτάν μια ισχυρή δυναμική και δυνατότητες ως προς τις χρηματικές διανομές, αν και η διοίκηση της εισηγμένης απηχεί ένα κάπως συντηρητικό μήνυμα που δείχνει προς μια πιο ομαλή τροχιά αύξησης των μερισμάτων. «Αυτό το αποτυπώνουμε στην υπόθεσή μας για ένα σταθερό payout ratio (ποσοστό διανομής επί των κερδών) στο 24%, αλλά η απομόχλευση που προκύπτει, δείχνει πως υπάρχουν περιθώρια για εξαγορές bolt - on που αυξάνουν την αξία ή για πιο γενναιόδωρες αποδόσεις στους μετόχους», αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 31 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «buy» αλλά αφαιρώντας τη μετοχή από τις κορυφαίες επιλογές της, μετά το ράλι του 31% στους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Ουσιαστικά, αναμένουμε ότι η μετοχή θα κινηθεί παράλληλα με τα θεμελιώδη εν όψει του επόμενου καταλύτη, δηλαδή μιας ενημέρωσης του guidance, την οποία αναμένουμε προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η τιμή στόχος οδηγεί σε δείκτη 1- year forward EV/EBITDA στο 4,9x, που εξακολουθεί να είναι κατά 7,5% χαμηλότερη από τη μέση αποτίμηση του ομίλου, η οποία ουσιαστικά δείχνει μια θετική απόκλιση σε «risk - reward», ειδικά δεδομένου του υψηλότερου αναπτυξιακού προφίλ της Τιτάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider