Μεγάλη ώθηση τόσο στις προοπτικές της Mytilineos, όσο όμως και στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να δώσει η ενδεχόμενη εισαγωγή των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο -συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου με σκοπό ένταξης στον FTSE 100- που εξετάζει η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε χθες.
Όσον αφορά τη Mytilineos, το dual listing θα επισφραγίσει την περαιτέρω διεθνοποίηση της εταιρείας. Κι αυτό γιατί θα ενισχύσει αισθητά τις δυνατότητες για έναν νέο (και ακόμη μεγαλύτερο) κύκλο διεθνούς ανάπτυξης, με αφετηρία τη σημαντική παρουσία που έχει ήδη εκτός των ελληνικών συνόρων.
Την ίδια στιγμή, όμως, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της βρίσκεται στην Ελλάδα -όπως και η έδρα της- η ενίσχυση των μεγεθών της Mytilineos θα «μεταφραστεί» σε περισσότερα φορολογικά έσοδα, αλλά και σε νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, η ισχυροποίηση στο εξωτερικό ανοίγει το παράθυρο για συνέργειες με τους εγχώριους κλάδους της εταιρείας, και επομένως για ακόμη μεγαλύτερο θετικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία.
- Διαβάστε ακόμα - Ευ. Μυτιληναίος: Σε νέα εποχή η παγκοσμιοποίηση – Η ενέργεια «αγκάθι» για τη βιομηχανία μετάλλων στην ΕΕ
Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η συμβολή της εταιρείας στο εγχώριο ΑΕΠ να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια έτι περαιτέρω από το 4%, το οποίο όπως έχει δηλώσει ο κ. Μυτιληναίος είναι ο στόχος για το 2024.
Πρεσβευτής του ελληνικού επιχειρείν
Ενδεχόμενο dual listing θα προσδώσει στη μετοχή μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και στην εταιρεία περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας» για να προχωρήσει σε νέες, ακόμη μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις. Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής μίας εταιρείας με αμιγώς ελληνικές καταβολές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει και μεγάλη συμβολική σημασία, με τη Mytilineos να γίνεται πρεσβευτής του εγχώριου επιχειρείν.
Όσον αφορά το αν η διπλή διαπραγμάτευση θα συνοδευτεί και από την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας σε νέες διεθνείς δραστηριότητες, η εταιρεία έχει δώσει ήδη πρόγευση πως αυτό θα συμβεί σε δύο κλάδους. Ο πρώτος τομέας είναι αυτός των ηλεκτρικών δικτύων και ηλεκτρικών διασυνδέσεων, για τον οποίο όπως έχει αναφέρει ο κ. Μυτιληναίος μπορεί να είναι το επόμενο success story της εταιρείας, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με τις ΑΠΕ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η δραστηριοποίηση σε αυτό τον τομέα θα γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο ίδιος έχει εκτιμήσει πως θα γίνει το μεγαλύτερο τμήμα της εταιρείας στην «πράσινη» μετάβαση.
Παράλληλα, η εταιρεία «βλέπει» ευκαιρίες στη δραστηριοποίηση στον κλάδο της εμπορίας αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθεί το άνοιγμα νέων γραφείων στη Δυτική Ευρώπη.
Κορυφαίος «παίκτης» παγκοσμίως
Η ενδεχόμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα έρθει ως επιστέγασμα κινήσεων που έχουν καταστήσει τη Mytilineos κορυφαίο «παίκτη» παγκοσμίως στους κλάδους που δραστηριοποιείται. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί το εντυπωσιακό track record που έχει «χτίσει» μέσω του κλάδου M Renewables, η οποία αναπτύσσει και λειτουργεί φωτοβολταϊκούς σταθμούς μεγάλης κλίμακας και μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στις πέντε ηπείρους, διαθέτοντας ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο το οποίο ξεπερνά τα 11,9 GW.
Ορόσημο αναμφισβήτητα αποτελεί η mega «πράσινη» επένδυση στον Καναδά, ύψους 1,16 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,4 GW στην Αλμπέρτα. Η υλοποίηση των έργων θα μπει στις ράγες στο δεύτερο μισό του 2024, με την έναρξη κατασκευής του πρώτου πάρκου.
Επίσης, ο κλάδος Μ Power Projects έχει ήδη στο ενεργητικό της την ανάπτυξη στο εξωτερικό μερικών από τα πιο απαιτητικά ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας. Ενεργητικό που πρόκειται να εμπλουτισθεί τα αμέσως χρόνια με σημαντικές υποδομές, καθώς η Mytilineos μόλις πέρυσι υπέγραψε την κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο μίας νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ φέτος ανέλαβε την ανάπτυξη στην Πολωνία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 560 MW.
Την ίδια στιγμή, ο κλάδος της Μεταλλουργίας (με την Αλουμίνιον της Ελλάδος) όχι απλώς αποδείχθηκε ανθεκτικός στην ενεργειακή κρίση – αποτελώντας τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, με την προ διμήνου απόκτηση άδειας για την έρευνα και μετέπειτα εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην Γκάνα, «θωρακίστηκε» και σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις – αυτή τη φορά στην παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα αλουμινίου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο deal αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων.
Ισχυρή εγχώρια παρουσία
Παράλληλα όμως με κινήσεις διεθνοποίησης όπως οι παραπάνω, η Mytilineos έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της και στη χώρα μας, τόσο στην ενέργεια όσο και στη μεταλλουργία. Έτσι, λίγους μήνες πριν από τη συμφωνία στην Γκάνα, η εταιρεία είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Imerys Βωξίτες, ενισχύοντας την καθετοποίηση της M Metals.
Παράλληλα, ο εγχώριος κλάδος της Μεταλλουργίας έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε αποκλειστικό προμηθευτή της Ε.Ε. σε γάλλιο, ένα κρίσιμο ορυκτό απαραίτητο σε μία ευρεία γκάμα εξοπλισμού ψηφιακών και «πράσινών» τεχνολογιών. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του με την ιδιότητα του Προέδρου της Eurometaux, η εταιρεία έχει στα σκαριά επένδυση 350 εκατ. ευρώ για την παραγωγή βωξίτη, γάλλιου και αλουμινίου, έχοντας υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο Ταμείο Καινοτομίας.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνει και εντός συνόρων χαρτοφυλάκιο της στις ΑΠΕ, όπως αποδεικνύει η ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις του πρότζεκτ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, λίγους μόλις μήνες λειτουργίας μετρά η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 826 MW της εταιρείας στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου, η οποία συμπλήρωσε το θερμοηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο 1.214 MW που διέθετε ήδη η εταιρεία.
Η ισχυρή «θέση» στην ηλεκτροπαραγωγή συνδυάζεται με εξίσου ισχυρή παρουσία στη λιανική ρεύματος και αερίου, μέσω της Protergia. Στη συγκεκριμένη αγορά, εκτός από την οργανική ανάπτυξη η Mytilineos να έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές (Watt & Volt, Volterra, EFA Energy), με το μερίδιό της αυτή να στιγμή να διαμορφώνεται στο 15,5% (σε όρους εκπροσωπούμενου φορτίου). Όπως έχει αναφέρει ο κ. Μυτιληναίος, στόχος είναι φτάσει το 30% το 2026.