Στην αντεπίθεση περνάει το TikTok στην κόντρα του με τις αμερικανικές αρχές, αφού μηνύει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια προσπάθεια να σταματήσει την επιβολή ενός νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και το οποίο επιδιώκει να αναγκάσει την κινεζική μητρική της εταιρεία ByteDance, να πουλήσει την εφαρμογή.
Η μήνυση, που κατατέθηκε την Τρίτη στο Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια D.C., υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο «The Protecting Americans From Foreign Adversary Controlled Applications Act», παραβιάζει τη συνταγματική προστασία της ελευθερίας του λόγου.
Η μήνυση αποκαλεί τον νόμο «παράβαση άνευ προηγουμένου» της Πρώτης Τροποποίησης (First Amendment) του Συντάγματος.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο θέσπισε νόμο που υποβάλλει μια ενιαία, ονομαζόμενη πλατφόρμα ομιλίας σε μόνιμη, πανεθνική απαγόρευση», έγραψε το TikTok στην αγωγή, «και απαγορεύει σε κάθε Αμερικανό να συμμετέχει σε μια μοναδική διαδικτυακή κοινότητα με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο».
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επίκληση ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια δεν είναι επαρκής λόγος για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και ότι το βάρος είναι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδείξει ότι αυτός ο περιορισμός είναι δικαιολογημένος. «Δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό το βάρος», ανέφερε η μήνυση.
Προς το παρόν κανένες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν έχει σχολιάσει τη μήνυση που κατέθεσε το TikTok.
To Κογκρέσο εκτιμά ότι η πλατφόρμα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω των δεσμών της με την κινεζική εταιρεία ψυχαγωγίας.
H Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο υπέγραψε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που αναγκάζει τη ByteDance να πουλήσει το TikTok μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση η εφαρμογή θα αποκλειστεί από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple και της Google στο αμερικανικό έδαφος.