Ρυθμούς δείχνει να ανεβάζει η ευρωπαϊκή αγορά των startups το α' τρίμηνο του 2024 με τις χρηματοδοτήσεις των VCs να αυξάνουν κατά 5% σε σχέση με το 2023 και να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 13,7 δισ. δολαρίων.
Μετά από μία χρονιά που οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις φρέναραν την πρότερη κινητικότητα, οι χρηματοδοτήσεις δείχνουν να ξαναπαίρνουν μπρος και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2024 θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο οικοσύστημα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα και η χώρα μας αυξάνει την δύναμη πυρός της ενεργοποιώντας νέα funds που φιλοδοξούν να επωάσουν νέα sucess stories.
Το Apeiron Ventures και το IGrow Venture Capital Fund
Το γεγονός επισφραγίζει ότι μόλις τις τελευταίες εβδομάδες δύο νέα funds που ενεργοποιούνται με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των VCs και private equity funds που λειτουργούν με τη συνδρομή της EATE στα 26. Πρόκειται για το Apeiron, το οποίο ξεκινά με 25 εκατ. ευρώ και το IGrow Venture Capital Fund, το οποίο θα διαθέσει για επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ.
Το Apeiron Ventures ανακοινώνει την έναρξη του νέου ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της Gen Z economy και του λογισμικού B2B στην Ελλάδα, την ελληνική διασπορά και την Ευρώπη. Mε κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ, το Apeiron στοχεύει να υποστηρίξει ουσιαστικά το οικοσύστημα των startup, χρηματοδοτώντας εγχειρήματα από πρώιμο έως αρχικό στάδιο (early/seed), δίνοντας προτεραιότητα σε καινοτόμες λύσεις που θα ηγούνται από ομάδες με όραμα τον μετασχηματισμό δύο τομέων: Των επιχειρήσεων (B2B software) και της οικονομίας της Γενιάς Ζ.
Το fund θα επιδιώξει να επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο 20-25 προσεκτικά ελεγμένων startups τα επόμενα 4 χρόνια, με αρχικές επενδύσεις που θα κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Σημειωτέον ότι το Apeiron Ventures, ιδρύθηκε από τους Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου - που είναι ενεργός επενδυτής από το 2018, έχοντας χρηματοδοτήσει επιτυχημένες εταιρείες όπως η Instacar και η SendX και τον Νίκο Αντωνίου, έναν από τους πρώτους επενδυτές που δραστηριοποιήθηκαν σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών από το 2012, γνωστός για το αποτελεσματικό επενδυτικό του στυλ.
Ξεκινά δε την αποστολή του με την υποστήριξη μιας κοινοπραξίας περισσότερων από 40 επενδυτών και την κομβική συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Η επενδυτική βάση του fund αποτελείται από επιχειρηματίες που προέρχονται από ακμάζοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων (FMCG). Στο πλευρό του Apeiron συντάσσονται επίσης εξέχοντα family offices, θεσμικοί επενδυτές όπως η Eurobank και εταιρικοί επενδυτές όπως το IQbility (μέρος του Ομίλου QUEST). Τέλος, στο νέο ταμείο συμμετέχουν πολλοί ιδρυτές επιτυχημένων startups που έχουν λάβει υποστήριξη από τoυς Καλαβρό και Αντωνίου στο παρελθόν.
Το δεύτερο fund λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος Innovative Now, υπό το οποίο έχουν συσταθεί επίσης τα BigPi ΙΙ και Unifund II.
Να υπενθυμίσουμε ότι στόχος της EATE είναι τα υπάρχοντα σχήματα να αυξηθούν περαιτέρω φτάνοντας μέσα στο α' εξάμηνο του 2024 τα 30.
Αυξάνει η κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά των startups
Κινητικότητα παρατηρείται βέβαια και στην ευρωπαϊκή αγορά στην οποία τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν περί τις 500 συμφωνείς χρηματοδότησης, η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 2 εκατ. δολάρια. Παρότι μάλιστα οι startups πρώιμων σταδίων συγκέντρωσαν χρηματοδοτήσεις αντίστοιχες με τις περσινές, οι πιο ώριμες startups φάνηκε να υπερδιπλασιάζουν τις επενδύσεις τους.
Αλλαγές υπάρχουν μάλιστα και στους κλάδους που συγκεντρώνουν φέτος το ενδιαφέρον των επενδυτών. Από το fintech, την υγεία και το λογισμικό που ήταν στις πρώτες θέσεις του ενδιαφέροντος των επενδυτών πριν από το 2023 την πρωτοκαθεδρία δείχνει να έχει πάρει ο κλάδος της ενέργειας. Σύμφωνα με report του Dealroom.co η ενέργεια ήταν ο πιο έντονα στοχευμένος τομέας από τα venture capital, προσελκύοντας μόλις τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους κεφάλαια της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκέντρωση startups και VCs σε συγκεκριμένες αγορές συνεχίζεται με το 60% των συνολικών χρηματοδοτήσεων VCs στην Ευρώπη να κατευθύνεται σε Mεγάλη Βρετανία Γερμανία και Γαλλία. Βάσει του report οι χρηματοδοτήσεις στη Μεγάλη Βρετανία έφτασαν τα 3,9 δισ. ευρώ οι αντίστοιχες της Γερμανίας startups άντλησαν περί τα 2,3 δισ. ευρώ ενώ η νεοφυείς επιχειρήσεις της Γαλλίας προσέλκυσαν κεφάλαια 1,7 δισ. ευρώ.