Η xAI του Έλον Μασκ «μάζεψε» 6 δισ. δολάρια στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η xAI του Έλον Μασκ «μάζεψε» 6 δισ. δολάρια στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης του Μασκ είναι στενά συνδεδεμένη με την πλατφόρμα X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, από όπου ξεκίνησε η xAI με την υπηρεσία Grok AI.

Έξι δισ. δολάρια συγκέντρωσε η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI του Έλον Μασκ, σε έναν γύρο χρηματοδότησης με στόχο να εντείνει την πίεση προς τους πρώην συναδέλφους του στην OpenAI. Η άντληση κεφαλαίων, που ανακοινώθηκε στις 26 Μαΐου, έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο της xAI και σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον εκκολαπτόμενο τομέα της ανάπτυξης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης του Μασκ είναι στενά συνδεδεμένη με την πλατφόρμα X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, από όπου ξεκίνησε η xAI με την υπηρεσία Grok AI. Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της SpaceX και Tesla υπήρξε υποστηρικτής της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας την OpenAI πριν παρουσιάσει το ChatGPT στα τέλη του 2022. Αργότερα αποσύρθηκε από το εγχείρημα και στηρίζει την προσεκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας λόγω των πιθανών κινδύνων της.

Χτες έγινε γνωστό πως η xAI, σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή για να τροφοδοτήσει την επόμενη έκδοση του chatbot AI Grok. Σύμφωνα με το Reuters, ο Μασκ ανέφερε ότι θέλει να θέσει σε λειτουργία τον υπερυπολογιστή μέχρι το φθινόπωρο του 2025, προσθέτοντας ότι η xAI θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Oracle για την ανάπτυξή του.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, οι συνδεδεμένες ομάδες τσιπ της Nvidia- οι μονάδες H100 επεξεργασίας γραφικών (GPU) που αποτελούν την «ναυαρχίδα» του κατασκευαστή ημιαγωγών - ο υπερυπολογιστής θα είχε τουλάχιστον τέσσερις φορές το μέγεθος των μεγαλύτερων συμπλεγμάτων GPU που υπάρχουν σήμερα, ανέφερε το The Information, επικαλούμενο λεγόμενα του Μασκ από μια παρουσίαση που έκανε σε επενδυτές νωρίτερα τον Μάιο.

Η «οικογένεια» των πανίσχυρων GPU H100 της Nvidia κυριαρχεί στην αγορά τσιπ για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είναι δύσκολο να αποκτηθούν λόγω της υψηλής ζήτησης. Ο Μασκ ίδρυσε την xAI πέρυσι σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Microsoft, με την υποστήριξη της OpenAI και της Alphabet (της μητρικής εταιρείας της Google). Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ είχε δηλώσει ότι η εκπαίδευση του μοντέλου Grok 2 χρειάστηκε περίπου 20.000 μονάδες GPU Nvidia H100, προσθέτοντας ότι από το μοντέλο Grok 3 και πέρα θα απαιτηθούν 100.000 τσιπ Nvidia H100.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης: Καταθέτει πρόταση στην ΕΕ για τη Μέση Ανατολή - Κοινή task force υπουργών αραβικών κρατών-ΕΕ

Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον τελικό του Europa Conference την Τετάρτη

Εκλογές στη Βρετανία: Πώς αντιδρούν παραδοσιακά οι αγορές - Τα ιστορικά διδάγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider