Η ConocoPhilips αποκτά τη Marathon Oil σε ένα deal 17 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ConocoPhilips αποκτά τη Marathon Oil σε ένα deal 17 δισ. δολαρίων
Η ConocoPhilips επεκτείνει το αποτύπωμά της στον χώρο του σχιστολιθικού πετρελαίου από το Τέξας έως τη Βόρεια Ντακότα. 

Η πετρελαϊκή ConocoPhilips πρόκειται να εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά της Marathon Oil σε ένα deal 17 δισ. δολαρίων, που θα επεκτείνει το αποτύπωμα της πρώτης στον χώρο του σχιστολιθικού πετρελαίου από το Τέξας έως τη Βόρεια Ντακότα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία προστίθεται σε ένα πρόσφατο κύμα μεγάλων εξαγορών, καθώς οι παραγωγοί αναζητούν νέες περιοχές γεώτρησης, υποθέτοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνει ισχυρή τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, η ConocoPhillips είχε ήδη επεκταθεί στη λεκάνη Permian τα τελευταία χρόνια μέσω της εξαγοράς αξίας 13 δισ. δολαρίων της Concho Resources Inc. και της αγοράς των δραστηριοτήτων της Shell στην περιοχή, έναντι 9,5 δισ. δολαρίων.

Η τιμή εξαγοράς αντιπροσωπεύει ένα premium 14,7% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της Marathon, σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών την Τετάρτη. Η επιχειρηματική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 22,5 δισ. δολάρια.

Η ConocoPhillips αναμένει ότι η εξαγορά θα προσθέσει στα αποθέματά της συνολικά 2 δισ. βαρέλια, ενώ εκτιμά πως θα ολοκληρωθεί πλήρως στο τέταρτο τρίμηνο του 2024. Μετά την ολοκλήρωσή της, οι επαναγορές μετοχών της ConocoPhillips θα φτάσουν έως και τα 20 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια, με περισσότερα από 7 δισ. δολάρια να έρχονται στο πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας του νέου σχήματος.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, η μετοχή της ConocoPhilips υποχώρησε σχεδόν 2,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ «ράλι» 9% σημείωνε η Marathon Oil.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider