Θεοδωρόπουλος: Ζούμε σε εποχή μεγάλης αβεβαιότητας - Γιατί θέλω να εκλεγώ πρόεδρος του ΣΕΒ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρόπουλος: Ζούμε σε εποχή μεγάλης αβεβαιότητας - Γιατί θέλω να εκλεγώ πρόεδρος του ΣΕΒ
Καμπανάκι για την αυξημένη αβεβαιότητα που κατακλύζει την εγχώρια επιχειρηματικότητα έκρουσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke, που έχει θέσει υποψηφιότητα και για πρόεδρος του ΣΕΒ στις επικείμενες εκλογές του Συνδέσμου.

Καμπανάκι για την αυξημένη αβεβαιότητα που κατακλύζει την εγχώρια επιχειρηματικότητα έκρουσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke, που έχει θέσει υποψηφιότητα και για πρόεδρος του ΣΕΒ στις επικείμενες εκλογές του Συνδέσμου.

Όπως εξήγησε, η αβεβαιότητα που ξημερώνει είναι μεγάλη για το επιχειρείν, καθώς ολοένα και προκύπτουν νέα ζητήματα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν σημαντικά προβλήατα για τις επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε εκτενώς στον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο που τροφοδοτούν οι κρίσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, που προκαλούν έκρηξη ανόδου στα μεταφορικά ναύλα και σοβαρές διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ έκανε ειδική μνεία στην άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Παράλληλα, τόνισε πως η κλιματική κρίση είναι ένα ζήτημα με τεράστιες διαστάσεις κυρίως για τη βιομηχανία τροφίμων αλλά όχι μόνο, καθώς εκτοξεύει τα κόστη. Επίσης αναφέρθηκε στην πληθώρα κοινοτικών οδηγιών που έρχονται από την Ευρώπη και οι οποίες επίσης ανεβάζουν τα κόστη για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, μίλησε και για το ρόλο που αποκτούν τα κριτήρια ESG, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ακόμη και για να δώσει χρηματοδότηση μία τράπεζα, θα χρειάζονται επιπλέον κριτήρια ESG.

Η αβεβαιότητα για την επιχειρηματικότητα είναι παγκόσμια αλλά για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένων και επιπλέον ζητημάτων όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Γιατί κατεβαίνω για πρόεδρος του ΣΕΒ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Θεοδωρόπουλος, αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΣΕΒ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο λόγος αυτός είναι η ανάγκη εκπαίδευσης των εργαζομένων στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα μας μία δημόσια σχολή που να βγάζει έναν τεχνίτη, σχολίασε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το παράδειγμα του ΛΑΕΚ, ενός λογαριασμού που εδώ και χρόνια δημιουργήθηκε προς όφελος της εκπαίδευσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων, με διαχειριστή τον τοτε ΟΑΕΔ, αλλά που ακόμη δεν έχει επί της ουσίας πετύχει τον στόχο του.

Δεν πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, τόνισε με νόημα, σπεύδοντας ωστόσο να εξηγήσει ότι πρέπει να βελτιώσουμε και μπορούμε να βελτιώσουμε κάποιες καταστάσεις.

Οι προτεραιότητές του αν εκλεγεί

Σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ στις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες.

Αυτές είναι:

- Τα εργασιακά. Ο ίδιος θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό και την παράλληλη απλούστευση της εργασιακής νομοθεσίας στην Ελλάδα, μακριά από παλαιά στερεότυπα, καθώς έχουν μεταβληθεί οι ανάγκες των ανθρώπων και οι εργαζόμενοι χρειάζονται περισσότερα χρήματα, αλλά και οι εργοδότες περισσότερη ευελιξία.

- Η τόνωση της παραγωγής. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα ζει με 75% κατανάλωση και 25% παραγωγή, γεγονός που θα μας οδηγήσει μοιραία στην επόμενη κρίση, καθώς όπως εξήγησε ο επιχειρηματίας, δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Την επόμενη δε φορά δεν θα μας βοηθήσει κανείς, έσπευσε να επισημάνει. Τόνωση της παραγωγής με ποια έννοια ωστόσο; Μέσω της άρσης των αντικινήτρων, όπως ανέφερε. Σε αυτά συμπεριέλαβε και το θέμα των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανικά πάρκα. Έρχονται άνθρωποι να επενδύσουν και δεν βρίσκουν βιομηχανικά οικόπεδα.

- Η αναδιοργάνωση του ΣΕΒ. Ο κ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ΣΕΒ στην κατεύθυνση συγκρότησης ειδικών ομάδων. Μια από αυτές τις ειδικές ομάδες θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ άλλη μια στις επιχειρήσεις της "νέας οικονομίας" που, όπως εξήγησε, έρχονται αντιμέτωπες με ειδικά ζητήματα.

- Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Όπως προειδοποίησε, οι μεγάλοι ανταγωνιστές, όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά, ενώ η Ευρώπη όχι. "Υπάρχει αποβιομηχάνιση και πρέπει να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης", τόνισε, ενώ έκανε ειδική μνεία και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο χαρακτήρισε ακριβό στη χρηματοδότηση, καθώς λόγω της υπογεννητικότητας η Ευρώπη χάνει σε ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider