Έρχονται πρόστιμα από ΕΚΤ σε τράπεζες για έκθεση στα κλιματικά ρίσκα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται πρόστιμα από ΕΚΤ σε τράπεζες για έκθεση στα κλιματικά ρίσκα
Τα ποσά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και μπορεί να έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Πρόστιμα σε τράπεζες που δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα ρίσκα από την κλιματική αλλαγή ετοιμάζεται να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το Bloomberg, 4 τράπεζες της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες με πρόστιμα επειδή δεν τήρησαν τη διορία που είχε θέσει η ΕΚΤ για την εκτίμηση της έκθεσής τους στους κλιματικούς κινδύνους.

Τα ποσά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και μπορεί να έχουν συμβολικό χαρακτήρα, τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ η κίνηση έρχεται μετά από χρόνια πιέσεων. Σε συνέντευξή του στο ίδιο μέσο, o πρώην επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα καταφύγει σε τέτοιες κυρώσεις ως εναλλακτική στην αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν ως και το 5% των ημερήσιων εσόδων μιας τράπεζας. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε πρόστιμο ως και 1,4 εκατ. ευρώ την ημέρα στο χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν μπορεί να είναι πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί να μειωθούν ή και να απαλειφθούν.

Οι τέσσερις τράπεζες που θα υποστούν τις κυρώσεις επιβαρύνονται με καθημερινά πρόστιμα για όσο διάστημα δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πως δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τον ισχυρό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν ακραία καιρικά φαινόμενα στην αξία των ενεργητικών περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κινητήρας αεροπλάνου «ρούφηξε» άνθρωπο στο Άμστερνταμ

Κυρανάκης: «Ισχυρή εντολή» στη ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Μήνυμα Πιερρακάκη προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών: Το μέλλον ανοίγεται μπροστά σας

gazzetta
gazzetta reader insider insider