Θεοδωρόπουλος: Ο στόχος για εισαγωγή της Bespoke στο ΧΑ ως το 2028 και η νέα αναστάτωση που έρχεται στην αγορά τροφίμων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρόπουλος: Ο στόχος για εισαγωγή της Bespoke στο ΧΑ ως το 2028 και η νέα αναστάτωση που έρχεται στην αγορά τροφίμων
Τι προβλέπει νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα τεθεί σε ισχύ το 2025 και θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στη βιομηχανία τροφίμων. 

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέο γύρο αναστάτωσης στη βιομηχανία τροφίμων έκρουσε χθες ο επιχειρηματίας και επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, με αφορμή την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΒ, κι ενώ ανέλυε το πλήθος των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η εγχώρια επιχειρηματικότητα, ο κ. Θεοδωρόπουλος προϊδέασε για μια νέα πηγή ανησυχίας για τη βιομηχανία τροφίμων. Όπως εξήγησε, κάθε μέρα παράγονται νέες οδηγίες στην Ευρώπη, οι οποίες όχι μόνο περιπλέκουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, αλλά και αυξάνουν διαρκώς τα κόστη.

Μια από αυτές τις οδηγίες, η οποία σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, έχει ψηφιστεί και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2025, προβλέπει πως όλες οι όλες οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων που θα προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης θα πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά τα οποία θα επιβεβαιώνουν ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα, πχ ότι δεν έχουν κοπεί δάση για την παραγωγή τους. «Αυτή η ντιρεκτίβα θα φέρει νέα αναστάτωση στην αγορά», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε υψηλό επίπεδο τιμών αλλά δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό»

Κληθείς να σχολιάσει το κύμα ακρίβειας που λυγίζει τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, με επίκεντρο το ράλι των τιμών των τροφίμων, ο κ. Θεοδωρόπουλος παραδέχθηκε ότι «στην Ελλάδα έχουμε υψηλό επίπεδο τιμών», σπεύδοντας δε να προσθέσει πως «αν με ρωτήσετε μετά από 47 χρόνια που δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά, δεν ξέρω να σας πω γιατί συμβαίνει αυτό». Τόνισε δε ότι ποτέ δεν έχει γίνει μια σοβαρή μελέτη στην Ελλάδα αναφορικά με το κόστος που τροφοδοτεί τις τιμές και συμπλήρωσε πως «στη χώρα έχουμε πολλά μικρά μαγαζιά - 24.000 σημεία πώλησης - και σίγουρα αυτό είναι ένα στοιχείο που ανεβάζει τις τιμές, αλλά δεν ξέρω αν αρκεί από μόνο του».

Βασιζόμενος στη μακρά επιχειρηματική του διαδρομή, ο γνωστός επιχειρηματίας εξήγησε πως δεν μπορεί να κατανοήσει πως μια εταιρεία θα έχει υπερκέρδη. «Εγώ στη σοκολάτα, τα κρουασάν, τους χυμούς δεν είδα καρτέλ πουθενά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς δε για την άποψη που εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης πως δεν ευθύνεται η βιομηχανία τροφίμων για την άνοδο του πληθωρισμού, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναγνώρισε ότι είναι μεν σωστός ο ισχυρισμός, αλλά στην πραγματικότητα «δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι έχουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα.

«Αν μειωθεί ο ΦΠΑ θα πέσουν και οι τιμές»

Σχολιάζοντας μάλιστα τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη πως δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ – ένα πάγιο αίτημα της βιομηχανίας τροφίμων – καθώς η μείωση αυτή δεν πρόκειται να περάσει στην αγορά, ο κ. Θεοδωρόπουλος ήταν σαφής «Δέχομαι να μην μειώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά δεν δέχομαι να λέμε ότι αν μειωθούν, αυτή η μείωση δεν θα περάσει στον καταναλωτή».

Καμπανάκι για μελλοντικές ελλείψεις προϊόντων

Αναφερόμενος στην ξέφρενη πορεία που ακολουθούν οι τιμές συγκεκριμένων προϊόντων τη δεδομένη στιγμή, ο επιχειρηματίας αποκάλυψε ότι πέρυσι το κακάο κόστιζε 4,3 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έφτασε στα 42 ευρώ και πλέον έχει υποχωρήσει στα 26 ευρώ το κιλό. «Τώρα λέμε κι ευτυχώς που υποχώρησε στα 26 ευρώ το κιλό», σημείωσε με νόημα.

«Την ίδια κούρσα ακολουθεί και ο καφές», πρόσθεσε, ενώ εστιάζοντας στο πορτοκάλι συμπύκνωμα (σ.σ. για τη δημιουργία των χυμών) αποκάλυψε ότι πέρυσι το αγόρασε στα 230 δολάρια ανά τόνο και πλέον έχει φτάσει στα 600 δολάρια.

«Κάποια προϊόντα θα πάψουν να έχουν θέμα τιμής στο μέλλον, γιατί απλά θα πάψου να υπάρχουν», προειδοποίησε. «Αν δεν συνέλθει ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της γης, ένα από αυτά θα είναι το πορτοκάλι», σημείωσε.

Στον δρόμο για το Χρηματιστήριο η Bespoke SGA Holdings

Ερωτηθείς για τα επόμενα επιχειρηματικά του πλάνα, ο κ. Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε ότι στόχος του είναι η Bespoke SGA Holdings να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο εντός της επόμενης τριετίας – τετραετίας και δη το διάστημα 2027-2028.

Η Bespoke είναι το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του κ. Θεοδωρόπουλου που συστάθηκε τον Μάρτιο του 2022 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ, με στόχο να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου ομίλου τροφίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider