Trade Estates: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο 740 εκατ. το 2028 και σε μισθωτικά έσοδα 35 εκατ. φέτος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο 740 εκατ. το 2028 και σε μισθωτικά έσοδα 35 εκατ. φέτος
Χαρτοφυλάκιο ακινήτων 720 – 740 εκατ. θα διαμορφώσει το 2028 η ΑΕΕΑΠ, προωθώντας νέες επενδύσεις συνολικού κόστους 207 εκατ.. Αναμένει ενίσχυση εσόδων από ενοίκια. Τα μεγάλα logistics και τα πάρκα σε Ελληνικό, Σπάτα, Ηράκλειο, Πάτρα. Οι μέτοχοι και η διασπορά. Τι είπε η διοίκηση στη Γ.Σ..

Χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 720 – 740 εκατ. εκτιμά ότι θα έχει διαμορφώσει το 2028 η Trade Estate ΑΕΕΑΠ, έχοντας δρομολογήσει νέες επενδύσεις συνολικού κόστους 206,9 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε χτες, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Trade Estate και της Fourlis Συμμετοχών, Βασίλης Φουρλής, στα επόμενα χρόνια στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι να «χτίσει» χαρτοφυλάκιο κοντά στο 1 δισ. ευρώ, μέσα από εξαγορές και περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ στην προοπτική αυτή θα βοηθήσει η μείωση των επιτοκίων. Σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΑΕΕΑΠ, στην οποία ποσοστό 63,6% κατέχει η Fourlis Group, 10,4% η Autohellas, 3,1% η Latsco και ένα ποσοστό άνω του 22% είναι στη διασπορά, είναι 484 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα 33- 35 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα έσοδα από μισθώματα της Trade Estates ΑΕΕΑΠ για τη φετινή χρονιά, σημειώνοντας άνοδο από 24% έως 31%.

Οι μέτοχοι και το free float

Ερωτηθείς για τους «ισχυρούς μετόχους» στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης και το θέμα της διασποράς ο κ. Φουρλής απάντησε ότι «η Fourlis έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει το ποσοστό κάτω από το 50% ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά για να αυξηθεί και η εμπορευσιμότητα της μετοχής. Οι υπόλοιποι ισχυροί μέτοχοι στις ΑΕΕΑΠ υπάρχουν και θα υπάρχουν, ώστε να είναι οι εταιρείες δυναμικές, αυτόφωτες, να έχουν τη δική τους προοπτική». Ο κ. Φουρλής σημείωσε πως η Trade Estate έχει αποφασίσει να δίνει προμέρισμα τον Δεκέμβριο.

Αναμένει έσοδα από μισθώματα 33 - 35 εκατ.

Όπως ανέφερε και χτες η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ σε σχέση με τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του 2024, αναμένει έσοδα από μισθώματα 33 - 35 εκατ. (αύξηση σε σχέση με το 2023 24% έως 31%), προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 25 εκατ. - 26 εκατ. (συν 37% έως 43%), κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) 11 εκατ. – 12 εκατ. (συν 24% έως 35%).

Η Trade Estate με εξειδίκευση σε επενδύσεις που αφορούν την ανάπτυξη και διαχείριση Εμπορικών Πάρκων και Omnichannel Κέντρων Logistics νέας γενιάς έχει καθαρό δανεισμό 187,2 εκατ. με σταθμισμένο μέσο κόστος δανεισμού 3,99% ενώ ο λόγος καθαρός δανεισμός/ αξία χαρτοφυλακίου είναι 40,7%. Το επενδυτικό της πλάνο 2024 – 2028 ύψους 207,4 εκατ. θα καλυφθεί από τις λειτουργικές χρηματοροές (77,3 εκατ.) και δανεισμό (εξασφαλισμένες γραμμές 132 εκατ. και νέες στην τετραετία 141 εκατ.). Βάσει των εκτιμήσεων της το 2028 ο καθαρός δανεισμός της θα έχει διαμορφωθεί σε 399,5 εκατ. εκ των οποίων το 28,2% θα είναι δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα εμπορικά πάρκα σε Πάτρα, Ηράκλειο

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Παπούλη το αναπτυξιακό πλάνο αποτελείται από δύο έργα υπό κατασκευή αυτή την στιγμή, το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα και αυτό του Ηρακλείου, ενώ σε φάση αδειοδοτικής- πολεοδομικής και σχεδιαστικής ωρίμανσης βρίσκονται 4 ακόμη ακίνητα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ έχει επιπλέον στο χαρτοφυλάκιό της 13 ακίνητα παραγωγής εισοδήματος εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στην Ελλάδα, 1 στη Κύπρο και 1 στη Βουλγαρία. Η μέση υπολειπόμενη διάρκεια μίσθωσης στα υφιστάμενα ακίνητα του χαρτοφυλακίου είναι στα 11 χρόνια και ο τζίρος των μισθωτών είναι στα 450 εκατ. περίπου ετησίως, με έναν αριθμό επισκεπτών στα 20 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση στα εμπορικά πάρκα.

Ως προς τα δύο νέα έργα, το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα είναι κατά 80% έτοιμο και θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2024 περιλαμβάνοντας ένα ΙΚΕΑ νέας γενιάς της Fourlis Group καθώς και καταστήματα άλλων 8- 9 αλυσίδων «με τις οποίες βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής των συμβολαίων». Το εμπορικό πάρκο της ΑΕΕΑΠ στην Πάτρα συνολικής μισθωτικής επιφάνειας (GLA) 17,1 χιλ. τ.μ., κόστους 27 εκατ. Το 42% των διαθέσιμων εμπορικών χώρων έχει μισθωθεί από την Housemarket AE για τη λειτουργία καταστήματος ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους.

Το εμπορικό πάρκο στο Ηράκλειο είναι κατά 25% έτοιμο, η λειτουργία του θα ξεκινήσει στα μέσα του το 2025 και θα περιλαμβάνει επίσης ένα ΙΚΕΑ νέας γενιάς μαζί με άλλες δύο αλυσίδες. Σύμφωνα με τους επιτελείς της εταιρείας, «πρόκειται για ένα δείγμα για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν 15-20 αντίστοιχα πάρκα ανά την Ελλάδα». Το εν λόγω εμπορικό πάρκο είναι συνολικού GLA 13,2 χιλ. τ.μ. και κόστους 21 εκατ., με το 68% των χώρων να έχει μισθωθεί επίσης από την Housemarket για τη λειτουργία ΙΚΕΑ με χρόνο ολοκλήρωσης το 2024.

Τα δύο κέντρα logistics, τα Σπάτα και το Ελληνικό

Στα τέσσερα επόμενα projects που είναι σε φάση ωρίμανσης περιλαμβάνονται τα δύο κέντρα logistics σε Ελευσίνα (σε 106 στρέμματα με επιφάνειας 56.500 τ.μ., συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ (έχει συμφωνεί η μίσθωσή του στην Dixons South – East Europe) και σε Ασπρόπυργο (σε 111 στρέμματα με 51.100 τ.μ.).

Επίσης, περιλαμβάνονται και τα δύο εμπορικά πάρκα το ένα στα Σπάτα (μαζί με την Ten Brinke με 50% η κάθε μια, ακίνητο 34,2 χιλ. τ.μ. απέναντι από το Smart Park, δεν έχει έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις ακριβείς χρήσεις που θα αναπτυχθούν) και το δεύτερο στο Ελληνικό, εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας με τo φορέα ανάπτυξης του έργου, τη Lamda Development, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο έως το 2027 (Retail Park με big boxes στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, ως τμήμα του Commercial Hub, με κόστος ανάπτυξης περί τα 68 εκατ. ευρώ)

Η συμφωνία με την ΙnterIkea Group

Σύμφωνα με τον κ. Παπούλη, στους στόχους του 2024 για την ΑΕΕΑΠ είναι η άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΙnterIkea Group για τη δημιουργία της κεντρικής αποθήκης διανομής των προϊόντων της ΙΚΕΑ στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2025, η μείωση του επιτοκιακού κόστους εξασφαλίζοντας νέες γραμμές χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και χρήση των προνομιακών όρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η μείωση του αριθμού των θυγατρικών εταιριών από 10 σε 7 μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης δι' απορροφήσεως μέχρι το τέλος του 2024.

Η κατασκευή της αποθήκης στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 51,1 χιλ. τμ., θα γίνει από την Trade Estate (εκτίμηση κατασκευαστικού κόστους 40 με 45 εκατ. ευρώ) και την Trade Logistics (θα επενδύσει στον εξοπλισμό των αποθηκών) η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργική διαχείριση του κέντρου. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται σε 70 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η δέσμευση προς την InterΙΚΕΑ είναι το κέντρο διανομής να τεθεί σε λειτουργία Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2025. Την κατασκευή του έχει αναλάβει ο κατασκευαστικός βραχίονας της Ten Brinke.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider