Πτώχευσε η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Fisker

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώχευσε η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Fisker
Fisker
Δεν κατάφερε να κλείσει το σωτήριο deal με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία.

Αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας υπέβαλε η startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων Fisker, καθώς οι συζητήσεις με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία για μια πιθανή επένδυση ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

H Fisker διαθέτει ενεργητικό αξίας μεταξύ 500 εκατ. και 1 δισ. δολαρίων και παθητικό αξίας μεταξύ 100 εκατ. και 500 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε χθες στο Ντελαγουέρ ζητώντας προστασία από τους πιστωτές μέχρις ότου επεξεργαστεί ένα σχέδιο αποπληρωμής τους.

Η χρεοκοπία έρχεται μετά από προηγούμενη ανακοίνωση πιο αδύναμης της αναμενόμενης κερδοφορίας αλλά και σχεδίου μείωσης του εργατικού δυναμικού κατά 15%. Τον Φεβρουάριο η Fisker είχε διατυπώσει «σοβαρή αμφιβολία» για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

Τον Μάρτιο η startup έκλεισε συμφωνία για χρηματοδότηση 150 εκατ. δολαρίων με υφιστάμενο πιστωτή, αλλά αυτή εξαρτάτο από το εάν η Fisker θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία χρηματοδότησης με μια αυτοκινητοβιομηχανία, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό.

Η χρεοκοπία έρχεται καθώς οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην επιβράδυνση των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και στη μείωση της ζήτησης των καταναλωτών. Αν και ο ενθουσιασμός για τα EV παραμένει ισχυρός, σχεδόν το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων EV το 2024 θα είναι στην Κίνα, εκτιμά το BloombergNEF.

Η Fisker αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής και τεχνικές δυσλειτουργίες και πέρυσι μείωσε το guidance της παραγωγής της. Η εταιρεία είναι μία ακόμη προσθήκη στη λίστα των startups της βιομηχανίας που έχουν κηρύξει πτώχευρση, συμπεριλαμβανομένης της Charge Enterprises, η οποία εγκαθιστά σταθμούς φόρτισης EV και υπέβαλε αίτηση για προστασία στο Άρθρο 11 τον Μάρτιο. Αντίστοιχη τύχη είχαν πέρυσι οι κατασκευάστριες EV Lordstown Motors και Proterra.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider