Θρίλερ με την δικαστική απόφαση για τον Μαρινόπουλο

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θρίλερ με την δικαστική απόφαση για τον Μαρινόπουλο

Από μια κλωστή κρέμεται η ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτη, όσο καθυστερεί η έκδοση της δικαστικής απόφασης που θα ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής διάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική προθεσμία που δίνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και να υπάρξει εκ νέου χρηματοδότηση, είναι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει δικαστική απόφαση, τότε το deal θα ακυρωθεί, ένα σενάριο που απεύχονται όλοι καθώς σε αυτή την περίπτωση θα προκληθεί ντόμινο στην ελληνική αγορά, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Γιατί καθυστερεί η δικαστική απόφαση

«Η διάσωση της Μαρινόπουλος είναι μία από τις πιο πολύπλοκες υποθέσεις». Αυτό υποστηρίζουν στο insider.gr νομικοί κύκλοι, κάνοντας λόγο για ένα ογκωδέστατο φάκελο 62.000 σελίδων!

Αυτό και μόνο το γεγονός , σε συνδυασμό με τους αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης, αλλά και με τον ορισμό εισηγητή για την υπόθεση με καθυστέρηση 50 ημερών, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία στην αγορά, αλλά και την παρέμβαση της κυβέρνησης η οποία χτες μέσω διαρροών μίλησε για άμεση έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, όμως προκαλεί μία σειρά άλλων αλυσιδωτών αντιδράσεων, όπως αυτό της έκδοσης απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (απαραίτητη ενέργεια για την ολοκλήρωση του deal), αν και φέρεται ότι η Αρχή έχει κάνει μία σχετική προεργασία στο θέμα καθώς απαιτείται μελέτη του δικτύου supermarket ειδικά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές όπως η Αττική και η Κρήτη.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, ένα ακόμη πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι ο κίνδυνος να χαθεί όλη η εορταστική περίοδος για την Μαρινόπουλος, στον τζίρο της οποίας είχε επενδύσει πολλά ο Σκλαβενίτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα καταστήματα Μαρινόπουλος που έχει εφοδιάσει ο Σκλαβενίτης, η κίνηση είναι υποτονική.

Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στην αγορά και όλοι τρέμουν στην ιδέα ότι η συμφωνία μπορεί να ναυαγήσει, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται για ένα ακόμη λουκέτο αλλά για οικονομικές επιπτώσεις που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ της χώρας.

«Ζούμε με το φόβο ότι θα χάσουμε όλα μας τα λεφτά. Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία του Μαρινόπουλου με το Σκλαβενίτη, τότε θα οδηγηθούμε σε λουκέτο», επισημαίνει μεγάλος προμηθευτής στο insider.gr που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Εξαντλήθηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί από την συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της οικογένειας Μαρινόπουλου και της Σκλαβενίτης ΑΕΕ, εξαντλήθηκε, μετά από την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζομένους της υπό διάσωση αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, πλέον δεν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής συμφωνίας στην ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, με 15 εκατ. ευρώ ο Σκλαβενίτης και με 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Τα χρήματα είχαν προϋπολογισθεί για τις ανάγκες λειτουργίας του Μαρινόπουλου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Την ίδια στιγμή πάντως οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, αν δεν τους καταβληθεί ο μισθός Δεκεμβρίου.

Έχει χάσει τον ύπνο της η οικογένεια Σκλαβενίτη

Είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της εξαγοράς, στην ολοκλήρωση της οποίας έχουν ποντάρει πολλά.

Tα μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη, ιδιοκτήτες της ομώνυμης αλυσίδας «θα ξαναβρούν τον ύπνο τους μόνο όταν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς του Μαρινόπουλου», λένε πηγές της αγοράς.

Για τα αδέρφια Μαρία, Γεράσιμο και Στέλιο Σκλαβενίτη, το στοίχημα της ολοκλήρωσης του deal είναι προσωπική υπόθεση, όπως άλλωστε και προσωπική είναι η σχέση που διατηρούν τόσα χρόνια τόσο με τους προμηθευτές όσο και με τους εργαζόμενους της αλυσίδας.

Οι ίδιοι πάντως πιστεύουν ότι οι προσπάθειες που κατέβαλλαν όλους αυτούς τους μήνες, δεν θα πάνε χαμένες και η έξοδος από το τούνελ δεν είναι μακριά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider