Nvidia: «Καπνός» 430 δισ. δολάρια μετά το «κόκκινο 3 στα 3»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nvidia: «Καπνός» 430 δισ. δολάρια μετά το «κόκκινο 3 στα 3»
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξανέμιση χρηματιστηριακής αξίας μέσα σε 3 ημέρες που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε εταιρεία στην ιστορία.

Οι απώλειες που έχει καταγράψει η μετοχή της Nvidia στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην Wall Street είχαν σαν αποτέλεσμα να διαγραφεί ένα σημαντικό ποσό για την κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και προσφάτως μάλιστα κατέστη -παροδικά- η πολυτιμότερη εισηγμένη επιχείρηση στον κόσμο.

Ειδικότερα, η «βουτιά» 6,7% στις συναλλαγές της Δευτέρας, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση για την Nvidia από τον Απρίλιο, οδήγησε σε ένα «κόκκινο 3 στα 3» ενώ έγιναν... καπνός περίπου 430 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξανέμιση χρηματιστηριακής αξίας μέσα σε 3 ημέρες που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε εταιρεία στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Από τότε που έγινε για λίγο η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, η Nvidia σημείωσε απώλειες για τρεις συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης και τώρα έχει υποχωρήσει κατά 13% από το μέγιστο επίπεδό της (ξεπερνώντας το όριο του 10% που αντιπροσωπεύει διόρθωση). Η διολίσθηση της Δευτέρας ήταν η δεύτερη πιο απότομη πτώση της φέτος, καθώς η μετοχή αποδυναμώθηκε στα 118,11 δολάρια.

Η αποτίμηση της Nvidia πλέον είναι μικρότερη τόσο από εκείνη τη Microsoft όσο και από την Apple, ενώ πτώση της μετοχή της συμπαρέσυρε καθοδικά και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν συνδεθεί με την έκρηξη της ΑΙ. «Βραχυπρόθεσμα, είναι εύλογο οι επενδυτές να υποφέρουν από κόπωση από την AI ή να ανησυχούν ευρύτερα για τον κλάδο», εκτιμά ο Νέβιλ Τζαβέρι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής ομάδας στην Allspring Global Investments.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, παρά το sell off, η Nvidia σημειώνει άνοδο σχεδόν 140% φέτος, κατακτώντας τη δεύτερη καλύτερη απόδοση μεταξύ των εισηγμένων του S&P 500, πίσω από την Super Micro Computer. «Η δυναμική την μετοχής της Nvidia και της ΑΙ γενικά ήταν συγκλονιστική», τονίζει ο Τσάρλι Άσλεϊ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Catalyst Funds. «Όσον αφορά τις επενδύσεις, δεν είμαι αντίθετος αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Αργότερα φέτος, η Nvidia θα αρχίσει να αποστέλλει τα τσιπ της επόμενης γενιάς AI, που ονομάζονται Blackwell, που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν ακόμη ανοδικό κύκλο σημαντικής ανάπτυξης για την εταιρεία κατασκευής τσιπ και τους συνεργάτες της. Οι επιδόσεις της Nvidia «θα συνεχιστούν για τους επόμενους 18-24 μήνες», υπογραμμίζει ο ιδρυτής της Constellation Research, Ρέι Γουάνγκ, επισημαίνοντας πως: «είναι καλή στιγμή για να αγοράσετε στη βουτιά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mεγάλη φωτιά σε εργοτάξιο στη Λεπενού - Ένας νεκρός

Χρυσοχοΐδης: 350 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία τις τελευταίες εβδομάδες – Έρχονται 300 προσλήψεις ειδικών φρουρών

Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider