Τράπεζες: Στο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 15 χρόνια και 9 από τη «μαύρη» επέτειο των capital controls

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Στο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 15 χρόνια και 9 από τη «μαύρη» επέτειο των capital controls
Οι αναβαθμίσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών έρχονται ύστερα από 14 – 15 χρόνια και 16 χρόνια μετά την τελευταία φορά (2008) που μοίρασαν μέρισμα στους μετόχους τους. Εννέα χρόνια πριν τέτοιες μέρες (29/6/2015), οι ελληνικές τράπεζες κατέβαζαν ρολά από τα capital controls.

Το νήμα της επενδυτικής βαθμίδας κόβουν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Μετά την Εθνική που άνοιξε τον δρόμο στις 30 Απριλίου, με την αξιολόγησή της από τη Morningstar DBRS ισοδύναμα (pari-passu) με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδας, ακολούθησε στις 13 Ιουνίου η επενδυτική βαθμίδα για τη Eurobank από τη Moody's.

Μάλιστα, η Eurobank έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που βαθμολογήθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και στο ακάλυπτο χρέος της και η μόνη ελληνική Τράπεζα με rating πάνω από αυτό του Ελληνικού Δημοσίου. Χθες, στο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας ανέβηκε και η Alpha Bank από τη Moody's Ratings, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αναβαθμίσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών έρχονται ύστερα από 14 – 15 χρόνια και 16 χρόνια μετά την τελευταία φορά (2008) που μοίρασαν μέρισμα στους μετόχους τους. Η επιστροφή στη διανομή μερισμάτων που σηματοδοτεί και την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε πλήρη κανονικότητα, θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου (σ.σ. την 1η Ιουλίου μοιράζει μέρισμα η μη συστημική Optima bank) με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στη γενική συνέλευση των μετόχων της που συγκαλείται σήμερα το απόγευμα.

Με την επιστροφή στην ανταμοιβή των μετόχων τους και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι ελληνικές τράπεζες γράφουν τον επίλογο των «πέτρινων» χρόνων και σημειολογικά αυτό συμβαίνει 9 χρόνια μετά τα capital controls (29/6/2015).

Καταλύτης για τη σημερινή εικόνα των τραπεζών υπήρξε η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους με όχημα τον «Ηρακλή», που ψηφίστηκε το 2019 και πλέον στην τρίτη «έκδοσή» του θα αναλάβει την εξυγίανση των ισολογισμών και των μη συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' τριμήνου από την Attica Bank και όπως έγραψε το insider.gr, ταυτόχρονα ή το αργότερο την Δευτέρα θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών το αίτημα για την ένταξη των τιτλοποιήσεων της Τράπεζας στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Όπως είπε την εβδομάδα αυτή στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Γκίκας Χαρδούβελης, οι τράπεζες έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα. Εξαίροντας τη σημαντική συνεισφορά του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο κ. Χαρδούβελης είπε όσο πιο γρήγορα συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,8% (σ.σ. δείκτης NPE), τόσο πιο γρήγορες και μεγαλύτερες θα είναι και οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από τους αξιολογικούς οίκους, αλλά και οι συνεπαγόμενες αναβαθμίσεις της ίδιας της ελληνικής Πολιτείας, με αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των περιθωρίων με τα οποία δανείζεται η Πολιτεία και όλη η οικονομία.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε περιληπτικά πέντε στοιχεία από όσα δείχνουν την αλλαγή σελίδας στους ισολογισμούς των τραπεζών.

1) Την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των κεφαλαίων κατηγορίας Ι (δείκτης CET1, βασικά εποπτικά κεφάλαια), που τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν στο 15,5% σε ενοποιημένη βάση (15,7% ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος).

2) Τους δείκτες ρευστότητας, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα εποπτικά απαιτούμενα (στο τέλος του 2023 ο λόγος δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 67,2%, δηλαδή πολύ κάτω της μονάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη πλεονάσματος σε καταθέσεις και άφθονη ρευστότητα).

3) Τις εκδόσεις επιπλέον ομολόγων από όλες οι τράπεζες - μόνον για προληπτικούς λόγους εποπτείας - με τις οποίες έχουν δημιουργηθεί επιπλέον μαξιλάρια προστασίας των καταθετών, πέραν των κεφαλαίων κατηγορίας Ι και ΙΙ.

4) Τις ισχυρές επιδόσεις στα πανευρωπαϊκά stress tests του 2023 από την ΕΚΤ, στα οποία οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες αναδείχτηκαν στην 5η, 12η, 13η, και 19η θέση ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες. Γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας ως την 4η καλύτερη χώρα από πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και την πρώτη στη Νότια Ευρώπη.

5) Την επιστροφή σε ισχυρή θετική κερδοφορία την τελευταία διετία (σ.σ. 3,6 δισ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους το 2023) και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 12%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider