Με διεθνοποιημένη βάση εργασιών, αφού το 90% του κύκλου εργασιών πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος, στις εννέα χώρες που διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις και στις 50 χώρες που πραγματοποιεί πωλήσεις, και βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησης τις λύσεις έξυπνων καρτών, λειτουργικών συστημάτων και λύσεων πληρωμών (Secure Chip & Payment), τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού (Digital Transformation) και τη διαχείριση κύκλου ζωής εγγράφων (Document Lifecycle Management), η Austriacard αποτελεί ένα από τα δυνατά «growth stories» του κλάδου του digital transformation στο Χρηματιστήριο και συνάμα μία εκ των πιο υποτιμημένων μετοχών αυτού.
Έχοντας αυτά ως θεμέλια, και βλέποντας την εξέλιξη των διάφορων τάσεων και τις αγορές που ανοίγονται και προσφέρουν ευκαιρίες, ο όμιλος έχει την πολυτέλεια να δίνει μεγαλύτερο βάρος σε κάποιον εκ των τριών πυλώνων, διαφοροποιώντας μεν το μείγμα εσόδων – κερδοφορίας, αλλά αυξάνοντάς το με σταθερό βηματισμό.
Έτσι, αν και η εγχώρια αγορά αδυνατεί πολλές φορές να φωτίσει και να αναδείξει αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες εταιρείες, όπως η Austriacard, η τελευταία διεκδικεί με αξιώσεις, μετά και την διεύρυνση του free float της στο 28% κατά τον περασμένο Απρίλιο, το άνοιγμα προς μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων.
Κρατάει ψηλά κέρδη και έσοδα από κάρτες...
«Αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη του ομίλου αποτελεί το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών B2B που προσφέρει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βιομηχανίες και κρατικές οντότητες, που ξεκινά από τις λύσεις καρτών πληρωμών, λειτουργικών συστημάτων έξυπνων καρτών, την προσωποποίηση τους, και φτάνει στις προηγμένες ασφαλείς εκτυπώσεις και την παροχή υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιοποίησης διαδικασιών μέσω τεχνολογιών αιχμής όπως Data Analytics και AI.
Ο «βραχίονας» του Secure Chip & Payment, των έξυπνων καρτών δηλαδή για πληρωμές και identification αποτελεί το σταθερά ισχυρό τμήμα του ομίλου, αποδίδοντας περίπου το 64% των προσαρμοσμένων εσόδων του για το 2023, συνολικού ύψους 351,3 εκατ. ευρώ (κοντά στα 225 εκατ. ευρώ).
Το margin (περιθώριο κέρδους) του τομέα καρτών που έχει και την υψηλότερη στάθμιση στο συνολικό της εταιρείας, προσδιορίζεται στο 13% - 16% περίπου («low to mid teens» επίπεδα). Η Eurobank Equities αναμένει μια ακόμη καλύτερη τιμολόγηση χάρη στα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καρτών και τη θετική επίδραση από αυτές που προσθέτουν περαιτέρω αξία (ανέπαφες, μεταλλικές κτλ) για βελτίωση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στο μεικτό περιθώριο για φέτος, έναντι του 2023.
Ως προς τον «βραχίονα» των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού το περιθώριο σκαρφαλώνει σε επίπεδα άνω του 20%, ενώ για τον τομέα διαχείρισης κύκλου ζωής εγγράφων κινείται σε μονοψήφια επίπεδα. Η διοίκηση έχει δώσει σήμα για διαρθρωτικές βελτιώσεις στο μείγμα πωλήσεων και στη βάση κόστους, που αρχίζει να γίνεται ορατό, με το 15,2% στο περιθώριο των προσαρμοσμένων EBITDA του πρώτου τριμήνου (+0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση).
Η εταιρεία διαθέτει ηγετική παρουσία στον κλάδο των «smart cards» για τις fintech στην Ευρώπη, ενώ διευρύνει το αποτύπωμά της και στη Βόρεια Αμερική. Neo και challenger banks (fintech) αναπτύσσονται με «εκρηκτικό» ρυθμό τα τελευταία χρόνια και τα έσοδα τους αναμένεται να φτάσουν τα 278,8 δισ. δολάρια έως το 2028, με μέση ετήσια αύξηση (CAGR) στο 46,7% από το 2021 έως το 2028. Στην ευρωπαϊκή αγορά λοιπόν, η Austriacard είναι κυρίαρχη.
Οι ευρωπαϊκές fintech εξέδωσαν κατά το περσινό έτος 62,5 εκατ. κάρτες και οι αμερικανικές 45 εκατ., έναντι μηδενικών επιπέδων το 2017 στις δύο γεωγραφικές ζώνες. Η Austriacard έχει μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 50% στην Ευρώπη και 10% στις ΗΠΑ, αφού οι Revolut, N26, Monzo και Starling Bank, δηλαδή οι τέσσερις εκ των πέντε μεγαλύτερων challenger banks στην Ευρώπη είναι πελάτες της. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει κυρίαρχη θέση στην κλασσική τραπεζική στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας.
Η εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από μια σειρά δομικών εξελίξεων όλης της αγοράς όπως είναι η διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση των καρτών ως μέσου πληρωμής, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση για πιο πολύπλοκες και ή - και πολύ ακριβότερες κάρτες dual interface, διπλής διεπαφής, non - contact, βιομετρικές, και μεταλλικές. Οι τελευταίες λόγω των premium χαρακτηριστικών τους χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως εργαλεία marketing και η εταιρεία είναι από τις λίγες που έχουν την τεχνολογική υποδομή ώστε να υποστηρίξει την αυξημένη ζήτηση.
... και ποντάρει στην «πίτα» των τεχνολογικών έργων
Πολλά ποντάρει επίσης η εταιρεία στον τομέα του digital transformation, τα έσοδα του οποίου αναμένεται να διπλασιαστούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπό το βάση της διεύρυνσης των λύσεων που προσφέρει σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η εταιρεία από το 2019 έχει προχωρήσει σε εξαγορές εταιρειών υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού υψηλής τεχνολογίας (Next Docs, Cloudfin, LStech) επεκτείνοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της με λύσεις αυτοματοποίησης διαδικασιών, e-archiving, ψηφιοποίησης, με χρήση των τελευταίων τεχνολογιών AI, OCR, Data Analytics, Machine Learning.
Η Austriacard έχει πάρει σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα που αποτελούσαν τμήμα μιας «πίτας» μεγέθους 6,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για 450 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου για την περίοδο 2021 - 2026. Πέραν των σχετικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα, εξαιρετικές προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της δυναμικής της προκύπτουν στην Ρουμανία και την Αυστρία.
Από τα one off σε πιο σταθερές συμβάσεις σε χώρες της Αφρικής
Μεγάλα και σταθερά συμβόλαια για την ανάληψη έργων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα διεκδικεί επίσης ο όμιλος και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως σε χώρες της Αφρικής. Στηριζόμενη στην αξιοπιστία που της έδωσε η επιτυχημένη εκτέλεση των εκλογών στην Κένυα το 2022 και της Νιγηρίας το 2021, πλέον διεκδικεί άλλα έργα με πιο μεγάλη διάρκεια όπως συμπράξεις και παροχή διαρκών υπηρεσιών προς κρατικές οντότητες, στηριγμένες στην τεχνογνωσία της στις ασφαλείς ψηφιακές εκτυπώσεις, και στα λειτουργικά συστήματα έξυπνων καρτών για πληρωμές και identification.
Δέλεαρ το διψήφιο «growth» σε τιμές ευκαιρίας
Σύμφωνα με το pipeline υπογεγραμμένων συμβάσεων και το guidance της διοίκησης της Austriacard για 10% αύξηση πωλήσεων και 10% - 12% αύξηση στα προσαρμοσμένα EBITDA, η Eurobank Equities υπολογίζει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 395 εκατ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 55 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 21 εκατ. ευρώ κατά το 2024.
Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στο 5,6x, πολύ χαμηλότερα από συγκρίσιμες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου που βρίσκονται με EV/EBITDA στο 7x - 8x, και αυτό παρά την ισχυρότερη λειτουργική ανάπτυξη της εταιρείας (10% - 12% ετησίως) και την σχετικά χαμηλότερη μόχλευσή της (καθαρός δανεισμός προς EBITDA στο 2x), καθιστώντας την μια αξιόλογη επιλογή για τους επενδυτές.