Τι σηματοδοτεί το deal Μινέρβα – Desserta Hellas

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σηματοδοτεί το deal Μινέρβα – Desserta Hellas
Δρομολογούνται οι διαδικασίες πώλησης της Μινέρβα καθώς αποεπενδύει το fund Diorama Investments Sicar συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την πώληση της εταιρείας Μινέρβα, καθώς ο χρόνος για την αποεπένδυση του βασικού της μετόχου από το 2019, του fund Diorama Investments Sicar συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μετρά πλέον αντίστροφα.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το 2024 θα κρίνει το μέλλον της αρχαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας, καθώς το Diorama Investments Sicar ολοκληρώνει στα τέλη του έτους τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών του στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί.

Το Diorama ελέγχει ένα ποσοστό της τάξης του 66,7% της Μινέρβα, ενώ από ένα ποσοστό 16,6% περίπου κατέχουν το EOS Capital, συμφερόντων Απόστολου Ταμβακάκη και το fund Elikonos. Diorama, EOS Capital και Elikonos απέκτησαν τη Μινέρβα πριν από πέντε χρόνια, καταβάλλοντας τίμημα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ στην PZ Cussons.

Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι τι θα περιλαμβάνει το νέο κεφάλαιο για τη Μινέρβα, μια ιστορική εταιρεία που μετρά ήδη 120 επιχειρηματικής διαδρομής και διαχειρίζεται εμβληματικά brands και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε είδη διατροφής - προϊόντα τομάτας, μαργαρίνη, ελαιόλαδο και σπορέλαια, ξύδι, αρτύματα - με υψηλά μερίδια στις επιμέρους αγορές. Υπό τη σκέπη της βρίσκονται γνωστές και καθιερωμένες μάρκες όπως το Μινέρβα, το Pummaro, το ΤΟΠ, το Φαστ, το Brava, το Σαβόι.

Η πώληση της Δωρική από τη Μινέρβα

Μια πρώτη κίνηση στο δρόμο… για το πωλητήριο της Μινέρβα επισημοποιήθηκε χθες, με την πώληση της Δωρική στη Desserta Hellas, η οποία γίνεται ο νέος «ιδιοκτήτης» του εργοστασίου παραγωγής φέτας στο Επισκοπικό Ιωαννίνων. Η Desserta Hellas είναι θυγατρική της αυστριακής γαλακτοβιομηχανίας Berglandmilch και εισάγει στην ελληνική αγορά τα προϊόντα Alpiland. Θέση προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε αυτή, κατέχει ο Αθανάσιος Πλατανιάς.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το brand Χωριό, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών προϊόντων, παραμένουν στην ιδιοκτησία της Μινέρβα και θα εξακολουθούν να παράγονται στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων.

Η απόσχιση του κλάδου παραγωγής φέτας

Το 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της Μινέρβα αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας απόσχισης του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας. Τελικά, τον Απρίλιο του 2024 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το σχέδιο σύμβασης μερικής διάσπασης της εταιρείας Μινέρβα με απόσχιση του κλάδου «δραστηριότητας της παραγωγής φέτας και λευκού τυριού» και εισφορά του σε νέα ανώνυμη εταιρεία που θα συσταθεί.

Και το όνομα αυτής Τυροκομεία Δωρική.

Οι στόχοι της επόμενης μέρας για τη Δωρική

Στρατηγικό στόχο της διοίκησης για τη Δωρική αποτελεί η εδραίωση στις αγορές του εξωτερικού και η ανάπτυξη της γκάμας των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, προσφέροντας υψηλή ποιότητα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

«Στην Berglandmilch είχαμε μία ευρεία γκάμα τυροκομικών, αλλά όχι φέτα. Σήμερα, έκλεισε αυτή η εκκρεμότητα. Πετύχαμε να προσθέσουμε ένα εργοστάσιο που παράγει εξαιρετικής ποιότητας φέτα. Είμαστε εδώ μαζί με το στρατηγικό μας εταίρο Desserta Hellas προσφέροντας το ισχυρό δίκτυο πωλήσεων μας σε όλη την Ευρώπη και τις καλές πρακτικές που θα βοηθήσουν το μετασχηματισμό του εργοστασίου, αλλά και τους παραγωγούς γάλακτος. Είμαστε παραγωγοί, όπως εσείς. Πιστεύουμε, επενδύουμε, στηρίζουμε τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές μας», δήλωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berglandmilch και μετόχου εταιρείας στη Desserta Hellas, Josef Braunshofer, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα για την υπογραφή της συμφωνίας.

Το 2023 η Desserta Hellas εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 28,92 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 594.000 ευρώ περίπου.

Σε ό,τι αφορά τη Berglandmilch οι πωλήσεις της ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκλαβενίτης: Διευρύνει την παρουσία του στη Ρόδο μέσω της «Φλεβάρης»

AS Company: Στην τελική ευθεία το deal στα βρεφικά – Έρχονται νέες εξαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider