Εταιρείες Διαχείρισης: Άδεια και για αναχρηματοδότηση δανείων θα ζητήσει η Pillarstone

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εταιρείες Διαχείρισης: Άδεια και για αναχρηματοδότηση δανείων θα ζητήσει η Pillarstone
Η άδεια της Pillarstone εξαγοράστηκε από τον Άνθιμο Θωμόπουλο, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Finance, πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς και αναπληρωτή CEO της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος είναι εντός του φθινοπώρου, η πλατφόρμα της Pillarstone να βγει στον «αέρα», με νέο όνομα (πιθανότατα Hellenic ReFinance), δίνοντας τη δυνατότητα στους κόκκινους δανειολήπτες να αιτηθούν νέα χρηματοδότηση.

Και στην αναχρηματοδότηση δανείων υπό εξυγίανση αναμένεται να ανοίξει η αγορά των εταιρειών διαχείρισης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μία εκ των εταιρειών που έλαβε πλήρη άδεια διαχείρισης απαιτήσεων, θα προχωρήσει και στην υποβολή αιτήματος για την αναχρηματοδότηση.

Πρόκειται για την Pillastrone (KKR), η οποία ήταν η πρώτη που είχε μπει στην αγορά των ελληνικών κόκκινων δανείων, επιχειρώντας να αναδιαρθρώσει και να εξυγιάνει τη φαρμακοβιομηχανία Φαμάρ, την εταιρεία λιανικού εμπορίου Νotos Com και την εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης. Η Pillarstone αποχώρησε από την ενεργό δράση στην Ελλάδα το 2019 και η άδειά της εξαγοράστηκε αργότερα από τον Άνθιμο Θωμόπουλο, πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς και αναπληρωτή CEO της Εθνικής Τράπεζας. Ο τελευταίος, ως ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Finance, είχε εξαγοράσει και την άδεια λειτουργίας της εταιρείας leasing της Probank.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τις ανάγκες των επιχειρήσεων και έχοντας τη γνώση ότι πολλές ρυθμίσεις που προτείνονται στους οφειλέτες, ακόμη και αν συνοδεύονται από γενναίο «κούρεμα» υπό τον όρο της εφάπαξ εξόφλησης του υπολοίπου της οφειλής, δεν τελεσφορούν επειδή οι οφειλέτες είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το δάνειό τους, ο Άνθιμος Θωμόπουλος στοχεύει μέσω της Pillarstone να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οριστική έξοδο των κόκκινων δανείων από την οικονομία, παρέχοντας χρηματοδότηση σε δάνεια υπό εξυγίανση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Pillarstone θα αιτηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος την εκτεταμένη άδεια λειτουργίας που προϋποθέτει μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ και επιτρέπει, πέρα από τη διαχείριση και την αναχρηματοδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα δεδομένα για τη λειτουργία της Pillarstone και ως αναχρηματοδότη αναμένεται να έχουν καταλήξει τον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι εντός του φθινοπώρου, η πλατφόρμα της Pillarstone να βγει στον «αέρα», με νέο όνομα (πιθανότατα Hellenic ReFinance) και δίνοντας τη δυνατότητα στους κόκκινους δανειολήπτες να αιτηθούν νέα χρηματοδότηση.

Προϋπόθεση είναι το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να συναινέσουν σε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου ούτως ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του νέου δανεισμού με βάση τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία τους. Σημειώνεται ότι τα οφέλη που θα προκύπτουν για τον οφειλέτη με την αναχρηματοδότηση του δανείου θα περιλαμβάνουν την εξασφάλιση πληρωμής χαμηλότερου επιτοκίου, χαμηλότερης μηνιαίας δόσης, καλύτερων και πιο ευέλικτων όρων αποπληρωμής, αλλαγές επιτοκίων από κυμαινόμενο σε σταθερό και αντίστροφα και μείωση της διάρκειας του δανείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί από την εταιρεία στις αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων, δεδομένου ότι στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων του «Ηρακλή» περιλαμβάνονται περίπου 200.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις στεγαστικών δανείων, ύψους 22 δισ. ευρώ. Εάν π.χ. τα funds δεχτούν «κούρεμα» 50% στην αξία των εν λόγω ενεχύρων, θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση για το υπόλοιπο, ύψους 11 δισ. ευρώ συνολικά. Υπολογισμός που δείχνει τη διάσταση που μπορεί να αποκτήσει προσεχώς η δυνατότητα της αναχρηματοδότησης δανείων και για τη συμμετοχή άλλων παικτών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία από τις 18 εταιρείες διαχείρισης που έλαβαν νέα άδεια, δεν έχει ζητήσει και άδεια αναχρηματοδότησης από την ΤτΕ. Ειδικότερα, από τις 23 εταιρείες διαχείρισης που δραστηριοποιούνταν στην αγορά των κόκκινων δανείων, αποχώρησαν 5 (Cerved, Hoist, Pepper, SFS και Resolute), οι οποίες θα τεθούν σε ειδική εκκαθάριση, ενώ από τις υπόλοιπες 18 που αδειοδοτήθηκαν, 8 πήραν προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να συμπληρώσουν τους φακέλους τους και να λειτουργούν χωρίς εκκρεμότητες μετά τις 31/12/2024. Οι 8 εταιρείες που κατά βάση έχουν να τακτοποιήσουν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης εντός τετραμήνου είναι οι: Veraltis Asset Management, doValue Greece, First Capital, Intrum Hellas, Copernicus Hellas, Eupraxis FSI, Silverton και Mountstreet Hellas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Ολοκλήρωσε πρόσθετη έκδοση ομολόγων 100 εκατ. ευρώ

Attica Bank: Ανακοίνωσε επί της αρχής συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest

tbi bank: Kεφαλαιοποίηση των κερδών του 2023 για περαιτέρω ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider