Στον αέρα οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον αέρα οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου.

Κι αυτό επειδή η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 80 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί μέχρι να επικυρωθεί δικαστικά το σχέδιο εξυγίανσης εξαντλήθηκε τον Νοέμβριο. Η απόφαση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μετά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο στις 19 Οκτωβρίου, ήταν να εκδοθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Η ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων είναι έκδηλη, ενώ υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, απόφαση η οποία θα ληφθεί μέσα στις επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την πληρωμή τους, ενώ θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να έχουν επίσημη ενημέρωση.

Οι 12.000 εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ξεκινώντας από παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από κεντρικά καταστήματα της αλυσίδας, στάσεις εργασίας ακόμη και απεργία.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έκδοση δικαστικής απόφασης για την επικύρωση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής διάσωσης στη χώρα μας.

Η τελική προθεσμία που δίνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και να υπάρξει εκ νέου χρηματοδότηση, είναι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, όμως προκαλεί μία σειρά άλλων αλυσιδωτών αντιδράσεων, όπως αυτό της έκδοσης απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (απαραίτητη ενέργεια για την ολοκλήρωση του deal), αν και φέρεται ότι η Αρχή έχει κάνει μία σχετική προεργασία στο θέμα καθώς απαιτείται μελέτη του δικτύου supermarket ειδικά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές όπως η Αττική και η Κρήτη.

Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στην αγορά και όλοι τρέμουν στην ιδέα ότι η συμφωνία μπορεί να ναυαγήσει, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται για ένα ακόμη λουκέτο αλλά για οικονομικές επιπτώσεις που αντιστοιχούν στο 1.5% του ΑΕΠ της χώρας.

Ανησυχία όμως και προβληματισμός επικρατεί και στις τράπεζες, οι οποίες περιμένουν η δικαστική απόφαση για να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των οφειλών και την παροχή περαιτέρω χρηματοδότησης. Χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση δεν μπορεί να γίνει τίποτα, αναφέρουν στο insider.gr, τραπεζικές πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider