Η Energean αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Energean αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ
Στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στην θάλασσα του Ισραήλ προχωρεί η Energean η οποία γνωστοποίησε το πρωί της Τρίτης στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ ότι έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το project.

Στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στη θάλασσα του Ισραήλ προχωρεί η Energean, καθώς έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το project.

Το κοίτασμα Katlan, που είχε ανακαλυφθεί από την Energean στην γεωτρητική καμπάνια του 2022 ως «Περιοχή Ολύμπου» σε βάθος νερού περί τα 1.800 μέτρα, πρόκειται να αναπτυχθεί σε φάσεις με υποθαλάσσια σύνδεση με το FPSO "Energean Power", μέσω του οποίου ήδη παράγουν τα κοιτάσματα Karish (από τον Οκτώβριο του 2022) και Karish North (από τον Φεβρουάριο του 2024).

Η ανάπτυξη θα επεκτείνει την παραγωγή από το FPSO με ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς ή στην καταβολή δικαιωμάτων. Με την παραγωγή από το Katlan θα υποστηριχθούν οι υφιστάμενες πωλήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας και θα υπάρξει στόχευση για εξαγωγές σε διεθνείς αγορές, με την προϋπόθεση να χορηγηθούν όλες οι απαραίτητες άδειες από την ισραηλινή κυβέρνηση. H έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2027.

Οι άδειες της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πιθανές οδεύσεις για το φυσικό αέριο

Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, σχολίασε σχετικά: «H απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο για την πορεία ανάπτυξης της Energean και δεν προξενεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν το επιτυχημένο ιστορικό μας και την δέσμευσή μας στην αποτελεσματική ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αναπτύσσοντας το κοίτασμα Katlan, θα ξεκλειδώσουμε επιπλέον αξία στο ισραηλινό υπέδαφος, η οποία θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και την βιώσιμη ανάπτυξη τόσο στο Ισραήλ όσο και στην ευρύτερη περιοχή». Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan θα υλοποιηθεί από την TechnipFMC και προβλέπει τη δημιουργία συστήματος τεσσάρων γεωτρήσεων σε μία μεγάλη παραγωγική γραμμή με αγωγούς περίπου 30 χιλιομέτρων. Η επένδυση είναι της τάξης των 1,2 δισεκ. δολαρίων και σε αυτήν περιλαμβάνονται:

1) Η προαναφερθείσα υποθαλάσσια υποδομή.

2) Η απαιτούμενη αναβάθμιση των μηχανισμών του FPSO.

3) Η πραγματοποίηση των δύο πρώτων παραγωγικών γεωτρήσεων στις δομές «Αθηνά» και «Ζευς» που περιέχουν 170 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα, μεταξύ των οποίων 26 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η 1η Φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan περιλαμβάνει και τις δομές «Ήρα» και «Απόλλων» (μαζί με «Αθηνά» και «Ζεύς» περιέχουν συνολικά 229 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα 2P αποθέματα, μεταξύ των οποίων και 35 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) και εγκρίθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2023.

Η ευρύτερη περιοχή του κοιτάσματος Katlan περιέχει εππλέον 223 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (μεταξύ των οποίων και 34 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου), τους οποίους η Energean θεωρεί ως απομειωμένου ρίκου (de-risked). H ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί σε επόμενες φάσεις και θα απαιτήσει την εγκατάσταση ενός μικρότερου αγωγού που θα συνδεθεί με τον αγωγό της 1ης φάσης, με περαιτέρω αξιοποίηση της αναβάθμισης του "Energean Power" και της επένδυσης της 1ης φάσης.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ χορήγησε στην Energean 30ετή άδεια για το κοίτασμα Katlan, με δυνατότητα παράτασης για 20 ακόμη έτη. Επίσης, το Υπουργείο επιβεβαίωσε και την ανακάλυψη «Ερμής» στην οποία προχώρησε η Energean στη γεωτρητική καμπάνια του 2022, Πλέον, το δυναμικότητας 3 -5 δισεκ. κυβικών μέτρων κοίτασμα φέρει το όνομα "Drakon", ευρισκόμενο στο Block 31 της θάλασσας του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Εξαπλάσιες οι εισαγωγές από Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2024

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο - Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

Διεθνές ενδιαφέρον για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider