Προσφορά από το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) – ΤΙΤΑΝ κατατέθηκε στον διαγωνισμό για την κατασκευή τη «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», μέσω ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 202 εκατ. ευρώ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Η ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών είχε οριστεί για χτες, μετά από τη νέα παράταση που είχε δοθεί από την αναθέτουσα αρχή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς την τελευταία φορά είχε προκύψει τεχνικό λάθος στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως είχε τότε αποκαλύψει το insider.gr.
Τελικά η διαδικασία μεταφέρθηκε για τις 29 Ιουλίου (χτες), με της πληροφορίες της αγοράς να θέλουν το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, που ήταν και το μόνο που είχε αναφέρει το τεχνικό πρόβλημα στον τοπικό ΦΟΔΣΑ, να δίνει το παρών και τους Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ), INTRAKAT - W.A.T.T. – Geocycle Ελλάς+, ΑΒΑΞ - Thalis, Ηλέκτωρ - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να φέρονται να απέχουν, τουλάχιστον με τις πρώτες εκτιμήσεις. Εφόσον έχουν έτσι τα πράγματα, και η αναθέτουσα αρχή προχωρήσει μέχρι τέλους της διαδικασία και δεν υποχωρήσει, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή είναι κοντά στο να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του ένα ακόμα μεγάλο έργο, εν προκειμένω ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων.
Δύο στα δύο στη Β. Ελλάδα;
Να θυμίσουμε, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, ότι σχήμα υπό την ΤΕΡΝΑ έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241.881.159,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ). Να συμπληρώσουμε ότι αρκετοί όμιλοι υποδομών έχουν «χτίσει» συνεργασίες με τσιμεντοβιομηχανίες σε διαγωνισμούς για κατασκευή μονάδων αποβλήτων, όπως π.χ. έχει κάνει το γκρουπ με τον ΤΙΤΑΝΑ. Το θέμα σχετίζεται με την πρόβλεψη για χρήση από τις βιομηχανίες, κατά βάση τις τσιμεντοβιομηχανίες, μέρους των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δηλαδή, τμήμα των υπολειμμάτων θα διοχετεύεται στην τσιμεντοβιομηχανία ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας σε μονάδες. Πάντως, αν και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πωλείται στην Masdar, εντούτοις, υπενθυμίζεται ότι ο πολλά υποσχόμενος τομέας διαχείρισης – επεξεργασίας αποβλήτων θα παραμείνει στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το έργο και τα οφέλη
Σε σχέση με το ΣΔΙΤ, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή ανακυκλώσιμων υλικών, κοµπόστ, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, θα γίνεται επίσης από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης. Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία των υπολειμμάτων άλλων μονάδων.
Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.
Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.