Μεγάλη η δυναμική των μικρών επιχειρήσεων – Ζητούμενο η αύξηση της παραγωγικότητας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη η δυναμική των μικρών επιχειρήσεων – Ζητούμενο η αύξηση της παραγωγικότητας
Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του 2023, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε όρους πραγματικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (3%) μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-27. Η επίδοση αυτή προσδιορίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επίδοση των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-9 απασχολούμενοι). Τι αναφέρει η Alpha Bank.

Προκλήσεις, αλλά και ισχυρή δυναμική με ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, παρουσιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 99,9% των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. «Κρυφό ταλέντο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δε οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς είναι αυτές που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της ελληνικής οικονομίας.

Τον κρίσιμο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις προκλήσεις για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, αναδεικνύει η Alpha Bank στο τελευταίο Οικονομικό της Δελτίο. Όπως αναφέρει, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του 2023, κυρίως ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε όρους πραγματικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (3%) μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-27.

Η επίδοση αυτή προσδιορίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επίδοση των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-9 απασχολούμενοι), των οποίων η ΑΠΑ αυξήθηκε κατά 13,2% (σε πραγματικούς όρους), ενώ στις μικρές (10-49 απασχολούμενοι) και μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 απασχολούμενοι) μειώθηκε.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τον κυρίαρχο τύπο επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας, αποτελώντας το 2023 το 94,7% των επιχειρήσεων, έναντι 4,8% των μικρών, 0,5% των μεσαίων και 0,1% των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα ποσοστά απασχόλησης στις πολύ μικρές και, σε μικρότερο βαθμό, στις μικρές επιχειρήσεις είναι υψηλότερα στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίθετα, στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η εικόνα είναι αντίστροφη. Επιπλέον, τα μερίδια της ΑΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ΕΕ-27 στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, κινούνται σε παρόμοια επίπεδα στις μεσαίες επιχειρήσεις και είναι χαμηλότερα στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Μετά την αποδυνάμωση της επιχειρηματικότητας κατά την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 απασχολούμενοι) δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ανακάμψουν τόσο σε αριθμό όσο και απασχολούμενους, καθώς υπολείπονται από τα επίπεδα του 2008. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως από το 2022, η ΑΠΑ των πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει ανακάμψει σημαντικά, υπερβαίνοντας τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Όσον αφορά στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, παρά την ταχεία ανάκαμψη τόσο σε αριθμό όσο και σε απασχολούμενους, κατέγραψαν μία ήπια επιδείνωση το 2023, ενώ η προστιθέμενη αξία τους έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2008. Αντίθετα, στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ανέκτησαν τις απώλειες που είχαν υποστεί σε αριθμό και απασχολούμενους, η προστιθέμενη αξία τους υπολείπεται σημαντικά από τα επίπεδα του 2008.

Όπως σημειώνει η Alpha Bank, τα τελευταία τρία έτη οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν αναδειχθεί ως οι κύριοι συντελεστές στην αύξηση της πραγματικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ). Ειδικότερα, το 2023, η συνολική ΑΠΑ (σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε κατά 1,2%, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν 4,1 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), ενώ αντίθετα οι μικρές (-0,9 π.μ.), οι μεσαίες (-1,2 π.μ.) και οι μεγάλες επιχειρήσεις (-0,7 π.μ.) είχαν αρνητική συνεισφορά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη δυναμική και τον κρίσιμο ρόλο των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, πάντως, υστερούν σε παραγωγικότητα (σ.σ. προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο) έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων. Ωστόσο, από το 2021 και έπειτα, η παραγωγικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξάνεται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συνολικά, η παραγωγικότητα των ελληνικών ΜμΕ το 2023, ήταν η 2η χαμηλότερη στην ΕΕ-27.

Ο ρόλος της ψηφιοποίησης στην αύξηση της παραγωγικότητας

Η Alpha Bank σημειώνει πως η μέση παραγωγικότητα των επιχειρήσεων αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων. Συνεπώς, η αύξηση του μέσου μεγέθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, υψηλότερη πιστοληπτική επιφάνεια και δυνατότητα επένδυσης σε νέους τομείς που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο θα ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις ΜμΕ, μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να προέλθει μέσω της αύξησης των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και σε συνδυασμό με την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση που λαμβάνει χώρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό, καθοριστικής σημασίας είναι η αξιοποίηση αναπτυξιακών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι 488 επενδυτικά σχέδια (62% επί του συνόλου) που έχουν ενταχθεί στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προέρχονται από ΜμΕ, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται στα 5,75 δισ. ευρώ.

Η αξιοποίηση αυτών των πόρων αναμένεται να συμβάλλει στη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ψηφιοποίηση των ΜμΕ, από τον οποίο η χώρα μας απέχει σημαντικά. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI), ο οποίος παρακολουθεί τις ψηφιακές επιδόσεις των κρατών-μελών της ΕΕ-27, το 2023 μόλις το 43,3% των ΜμΕ παρουσίαζε τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, κατατάσσοντάς μας στην 24η θέση (ευρωπαϊκός μέσος όρος: 57,7%). Επιπλέον, το 18,2% των ΜμΕ πραγματοποίησαν πωλήσεις μέσω διαδικτύου το 2023 (έναντι 19,1% στην ΕΕ-27), κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 16η θέση, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευσε το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών των ΜμΕ (έναντι 12% στην ΕΕ-27).

Γενικότερα, όσον αφορά στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στη χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης (4% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έναντι 8% στην ΕΕ-27), της ανάλυσης δεδομένων με τη χρήση λογισμικών προγραμμάτων (25% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έναντι 33% στην ΕΕ-27) και του υπολογιστικού νέφους (18% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έναντι 39% στην ΕΕ-27).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider