Η Huawei είναι κοντά στην εισαγωγή ενός νέου τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Nvidia στην Κίνα εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων, ανέφερε την Τρίτη η Wall Street Journal.
Ο τελευταίος επεξεργαστής της Huawei, Ascend 910C, δοκιμάζεται από ήδη κινεζικές εταιρείες διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η Huawei έχει πει στους πιθανούς πελάτες ότι το τσιπ είναι συγκρίσιμο με το H100 της Nvidia. Η Huawei στοχεύει σε αποστολές ήδη από τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, η Huawei αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην παραγωγή των τρεχόντων τσιπ της, ανέφερε η WSJ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης την προοπτική περαιτέρω αμερικανικών περιορισμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά της να αποκτήσει εξαρτήματα μηχανών και τσιπ μνήμης για την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ το 2022 έθεσαν πέρυσι κανόνες που εμπόδισαν τη Nvidia να πουλά τα τσιπ της, συμπεριλαμβανομένου του H100, σε Κινέζους πελάτες, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.
Η ανάκαμψη των επιχειρήσεων της Huawei, που περιλαμβάνουν smartphones και φορητούς υπολογιστές, αποτελεί πρόκληση για την Apple στην Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας.
Η Apple εκτοπίστηκε από τη λίστα των πέντε κορυφαίων προμηθευτών smartphone στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο ανταγωνισμός από εγχώριες μάρκες όπως η Huawei εντάθηκε, σύμφωνα με έκθεση της Canalys.
Η Huawei έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στη διασφάλιση των αμερικανικών δικτύων και των αλυσίδων εφοδιασμού. Το 2018, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις υπηρεσίες τους να προμηθεύονται εξοπλισμό ή υπηρεσίες της Huawei.
Στη συνέχεια, η Huawei τοποθετήθηκε σε μια εμπορική μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2019, η οποία απαγόρευσε στις αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλούν τεχνολογία - συμπεριλαμβανομένων των τσιπ 5G - στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα. Το 2020, οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν τους περιορισμούς για τα τσιπ της Huawei, απαιτώντας από τους ξένους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν αμερικανικό εξοπλισμό κατασκευής τσιπ να αποκτήσουν άδεια για την πώληση ημιαγωγών στη Huawei.
Τον Μάιο ανακάλεσαν ορισμένες άδειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Intel και της Qualcomm, για την πώληση τσιπ στη Huawei, λέγοντας ότι έκαναν την κίνηση αυτή για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.
Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας τσιπ και έχει βάλει 344 δισ. κινεζικά γιουάν (47,5 δισ. δολάρια) σε ένα τρίτο τσιπ με στόχο την ενίσχυση του τεχνολογικού της τομέα.