Ο Μπάφετ έκανε κάτι περίεργο με το μερίδιό του στην Apple

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπάφετ έκανε κάτι περίεργο με το μερίδιό του στην Apple
Σύμπτωση ή καλοζυγισμένο σχέδιο; Ο Γουόρεν Μπάφετ κατέχει τώρα τον ίδιο ακριβώς αριθμό μετοχών στην Apple όπως και στην Coca-Cola αφού πρώτα περιόρισε κατά το ήμισυ το μερίδιό του στον τεχνολογικό κολοσσό.

Σύμπτωση ή μελετημένο σχέδιο; Ο Γουόρεν Μπάφετ κατέχει τώρα τον ίδιο ακριβώς αριθμό μετοχών στην Apple όπως και στην Coca-Cola αφού πρώτα περιόρισε κατά το ήμισυ το μερίδιό του στον τεχνολογικό κολοσσό.

Πολλοί «ακόλουθοι» του Μπάφετ έκαναν την περίεργη διαπίστωση μετά την κατάθεση του εντύπου «13-F» την Τετάρτη το βράδυ που αποκάλυψε τις συμμετοχές της Berkshire Hathaway στα τέλη του β' τριμήνου. Ο Μπάφετ κατέχει ακριβώς 400 εκατομμύρια μετοχές στην Apple και την Coca-Cola, την παλαιότερη μετοχική θέση του.

Η ταύτιση αυτή ώθησε ορισμένους να πιστέψουν ότι ο «Μάγος της Ομάχα» δεν σκοπεύει να μειώσει άλλο το μερίδιό του στην κατασκευάστρια iPhone.

«Εάν στον Μπάφετ αρέσουν οι στρογγυλοί αριθμοί, μπορεί να μην σχεδιάζει να πουλήσει επιπλέον μετοχές της Apple», σχολίασε ο Ντέιβιντ Κας, καθηγητής οικονομικών στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Robert H. Smith του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Όπως η Coca-Cola είναι μια μόνιμη τοποθέτηση του Μπάφετ, το ίδιο μπορεί να γίνει και η Apple».

Ο 93χρονος θρυλικός επενδυτής αγόρασε για πρώτη φορά 14.172.500 μετοχές της Coca-Cola το 1988 και αύξησε το μερίδιό του τα επόμενα χρόνια σε 100 εκατομμύρια μετοχές μέχρι το 1994. Έτσι ο επενδυτής κράτησε ουσιαστικά σταθερό το μερίδιό του στην Coca-Cola στον ίδιο στρογγυλό αριθμό μετοχών για 30 χρόνια. Λόγω των δύο γύρων σπλιτ μετοχών 2 προς 1 το 2006 και το 2012, η ​​συμμετοχή της Berkshire στην Coca Cola ανήλθε στις 400 εκατομμύρια μετοχές.

Ο Μπάφετ είπε ότι ανακάλυψε το εμβληματικό αναψυκτικό όταν ήταν μόλις 6 ετών. Το 1936, ο Μπάφετ άρχισε να αγοράζει μια εξάδα κόκα κόλα τη φορά για 25 σεντς την κάθε μία από το οικογενειακ παντοπωλείο για να τις πουλήσει στη γειτονιά για 5 σεντς επιπλέον. Ο Μπάφετ είπε ότι τότε συνειδητοποίησε την «εξαιρετική έλξη των καταναλωτών και τις εμπορικές δυνατότητες του προϊόντος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider