Πρώτη ανακατεύει την «τράπουλα» στην Τράπεζα Κύπρου η Λαϊκή

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη ανακατεύει την «τράπουλα» στην Τράπεζα Κύπρου η Λαϊκή
Πρεμιέρα για τη μετοχή της Κύπρου στις 23 Σεπτεμβρίου στο ΧΑ με άμεσες μετοχικές ανακατονομές. Αρχή από την υπό εκκαθάριση Λαϊκή. Η υπομονετική στάση CarVal - Caius «κουμπώνει» με το placement ΤΧΣ σε Εθνική. Η σταθερή Senvest και τα «ακούνητα» ρωσικά κεφάλαια.

Καθώς η Τράπεζα Κύπρου προβάρει το «κοστούμι» της Λεωφόρου Αθηνών (στις 23 Σεπτεμβρίου - σύμβολο «BOCHGR»), μετοχικά μπλοκ, σαν έτοιμα από καιρό, προχωρούν με εντατικό ρυθμό τις διαδικασίες αποχώρησης από το μετοχολόγιο της τράπεζας και παίκτες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα μετοχικά τεκταινόμενα αυτής, διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους για δημιουργία - ενίσχυση στρατηγικών - επενδυτικών θέσεων.

Η εισαγωγή της Κύπρου στο ΧΑ αναμένεται να λειτουργήσει ως «βαλβίδα» αποσυμπίεσης για το μπλοκ των πωλητών. Πρώτη λοιπόν, αναμένεται η υπό εκκαθάριση Λαϊκή, η οποία έχει κινήσει τη διαδικασία για διάθεση του 4,83% της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαϊκή έχει αναθέσει σε αμερικανική τράπεζα το έργο της διάθεσης, μέσω ανοίγματος βιβλίου προσφορών (book building) για τις μετοχές της Κύπρου και το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει τις πρώτες ημέρες, μετά την επαναδιαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την αίρεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τους μετόχους και την Επιτροπή Εισαγωγής του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Λαϊκή αποσκοπεί στην κάλυψη της ζήτησης, που θα εκδηλωθεί στον τίτλο της Κύπρου από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια, λόγω της συγκριτικής αποτίμησης και της προοπτικής μελλοντικής εισαγωγής του τίτλου σε δείκτες FTSE και MSCI. Δεδομένης της φύσης του πωλητή (υπό εκκαθάριση τράπεζα), αλλά και της προϊστορίας (έχει διαθέσει ποσοστό κάτω από την τιμή κτήσης) εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης θα ενέχει discount, σε σχέση με την τρέχουσα.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Κύπρου θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της στο ΧΑ στις 23 Σεπτεμβρίου, με τιμή εκκίνησης αυτή του κλεισίματος της συνεδρίασης 20ης Σεπτεμβρίου στο ΧΑΚ (θα έχει ήδη διαγραφεί από το LSE με το κλείσιμο της συνεδρίασης της 19ης Σεπτεμβρίου). Η διοίκηση της κυπριακής τράπεζας «τρέχει» από τον Απρίλιο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων (buyback), που δύναται να φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ (7.343.249 μετοχές), ενώ μόνο για τον Αύγουστο, η τράπεζα έχει αγοράσει πάνω από 326.000 μετοχές της, οι οποίες εν συνεχεία θα ακυρωθούν.

Παράγοντες, με γνώση των εσωτερικών μετοχικών διεργασιών της τράπεζας, εκτιμούν πως το ποσοστό της πρώην Λαϊκής θα φύγει σαν «ζεστό ψωμί», λειτουργώντας θετικά και ως «κράχτης» πιθανότατα για την αποεπένδυση του μεγαλύτερου μπλοκ.

Το χρονικό «ματσάρισμα» εισαγωγής Κύπρου - placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ

Η CarVal, η οποία ελέγχει το 9,11% της τράπεζας και το fund Caius Capital με ποσοστό 5,43%, αναζητούν τη καλύτερη «μαγιά» τιμής και τύπου αγοραστή μέσω της Jefferies. Το ποσοστό των δύο διαμορφώνεται στο 14,54% (64.569.589 μετοχές) και με την τιμή της μετοχής στα 4,71 ευρώ, αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 304,122 εκατ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα της πώλησης ως ενιαίου πακέτου που δε θα σπάσει σε πλειάδα επενδυτών, θα προσφέρει μια άλλη δυναμική στο δυνητικό αγοραστή που θα αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς, τόσο εντός της ίδιας της οντότητας, όσο και του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος της μεγαλονήσου.

Αν και η αναζήτηση αγοραστών αποτελεί μια εύκολη θεωρητικά άσκηση, ωστόσο η εκδήλωση μέσω του ΧΑΚ καθίστανται αρκετά πιο δύσκολη (μέσω πακέτων) και χρονοβόρα. Επιπλέον, η υπομονετική στάση των CarVal - Caius προδιαθέτει σε περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησης της τράπεζας, ώστε να λάβουν σημαντικά υψηλότερο premium για τη θέση που κατέχουν (μέσο κόστος κτήσης στο 1 ευρώ και 1,2 αντίστοιχα).

Εφόσον το ΤΧΣ αποεπενδυθεί από την Εθνική ως τον Οκτώβριο, η εγχώρια συστημική τράπεζα θα βρίσκεται με «λυμένα χέρια» μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και με δύναμη πυρός ύψους 9,1 δισ. ευρώ, έχοντας προβεί σε πλήρη αποπληρωμή των «γραμμών» TLTROs της ΕΚΤ.

Από κοντά βρίσκεται και η Alpha Bank. Διαθέτοντας τα κεφάλαια για να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης μιας στρατηγικής κίνησης στην Κύπρου, μπορεί να διευρύνει γεωγραφική της βάση εργασιών της και να ανοιχτεί προς νέες αγορές.

Άλλωστε έχει περιορίσει τη παρουσία της στη Ρουμανία, μετά την πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στη UniCredit (έλαβε 256 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ενίσχυσε κατά 100 μονάδες βάσης τους κεφαλαιακούς δείκτες) με διατήρηση του 9,9% της νέας υπό διαμόρφωση οντότητας. Τέλος, η παρουσία της UniCredit στο μετοχικό της κεφάλαιο προσδίδει δυνατότητες.

Η σταθερή Senvest και τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Από την άλλη, η Senvest έχοντας ανεβάσει ήδη το ποσοστό της σε 9,01% (συμπεριλαμβανομένου 0,32% που αφορά χρηματοοικονομικά μέσα) διαθέτει «ταβάνι» το 10%, καθώς πέραν αυτού απαιτείται άδεια απόκτησης ειδικής συμμετοχής από τον SSM. Το μέσο κόστος κτήσης των συνολικών αγορών της ξεπερνά ελαφρώς πλέον τα 2,24 ευρώ, με τους δύο «βραχίονες», Senvest Master Fund LP και Senvest Cyprus Recovery Investment Fund LP να κατέχουν το 5,31% (4,99% συν 0,32% σε χρηματοοικονομικά μέσα) και το 3,71% αντίστοιχα.

Από την άλλη, ο σχεδιασμός της διοίκησης της Κύπρου δεν αποτελεί, προς ώρας, βάση για την αποεπένδυση των ρωσικών κεφαλαίων που θεωρείται πάγια θέση και ζήτημα του επόπτη. Μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 9,32% είναι η Lamesa Investments, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία και ολιγάρχη Victor Vekselberg, ο οποίος, άθελα του, βρέθηκε με την παραπάνω μετοχική θέση, όταν τμήμα των υψηλών του καταθέσεων «κουρεύτηκε» στο bail - in του 2014, με φόντο την απορρόφηση της Λαϊκής. Ποσοστό 3,33% κατέχει η Osome Investments, επίσης ρωσικών συμφερόντων, ενώ μικρότερες θέσεις κατέχουν και άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν καθίστανται ούτε ανάγκη αλλά ούτε και επιλογή των ρωσικών κεφαλαίων να αποεπενδύσουν από την Κύπρου διότι όλα έχουν «παγώσει» ελέω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη βάση της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ακόμη και εάν οι Ρώσοι θελήσουν να πουλήσουν, τα αντληθέντα κεφάλαια δε θα μπορούν να τα απορροφήσουν (το ίδιο συμβαίνει και με τα μερίσματα που λαμβάνουν). Συνεπώς αποτελούν έναν «ακούνητο παίκτη» στο μετοχολόγιο της τράπεζας. Άγνωστο βέβαια παραμένει αν στη ζέση του επόπτη για επίλυση του μετοχικού αδιεξόδου, υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, εγχείρημα που και πάλι κρίνεται ως αυξημένου βαθμού δυσκολίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider