Διεύρυνση της αγοράς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, φέρνει από τις αρχές του 2024, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την επενδυτική βαθμίδα αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, την είσοδό τους στην ελληνική αγορά ετοιμάζονται να κάνουν mezzanine funds, τα οποία θα χρηματοδοτούν μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για funds που προσφέρουν ενδιάμεση χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που ναι μεν είναι bankable, δεν μπορούν όμως να ολοκληρώσουν τον δανεισμό τους από τις τράπεζες (για παράδειγμα, έχουν ήδη καλύψει το όριο δανεισμού τους από την τράπεζα και χρειάζονται επιπλέον δανεισμό για να καλύψουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής μιας επένδυσης του «Ελλάδα 2.0»). Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να προσφεύγουν στα mezzanine funds για δανεισμό προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο mezzanine fund που θα κάνει είσοδο στην ελληνική αγορά είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του, θα φέρει την ονομασία Elbridge και το στήνει η Elbridge Capital Management, εταιρεία που ειδικεύεται στις ενδιάμεσες χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εταιρεία στοχεύει σε κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ για το fund (και είναι πολύ κοντά στο να το συγκεντρώσει) το οποίο σχεδιάζεται να διατεθεί για χρηματοδότηση δέκα επενδύσεων, δηλ. μέσος όρος δανεισμού 3 εκατ. ευρώ. Συμμετοχή στα κεφάλαια του fund έχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Συζητήσεις φέρεται να υπάρχουν και με άλλη δυναμικά αναπτυσσόμενη τράπεζα, καθώς επίσης και με ισχυρό family office.
Τα επενδυτικά έργα που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το fund Elbridge θα αφορούν πρωτίστως επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας και του leasing, ενώ δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας. Και αυτό διότι οι χρηματοδοτήσεις του fund προϋποθέτουν την ύπαρξη ενεχύρων από τις χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις και δεν θα χρηματοδοτούν ιδέες. Η λειτουργία του fund θα συνίσταται απλά στην χορήγηση κεφαλαίων και το fund δεν θα αποκτά μετοχική συμμετοχή, μέσω της οποίας θα μπορούσε να εκδιώξει από το μάνατζμεντ την διοίκηση της επιχείρησης. Αυτή είναι και η διαφορά των mezzanine funds από τα private equityfunds, καθώς τα δεύτερα χρηματοδοτούν επιχειρήσεις για την εξυγίανσή τους και στη διαδικασία αυτή μπορούν να αποβάλουν την Διοίκηση και να πάρουν τον έλεγχο της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, τα mezzanine funds υπερκαλύπτουν τα private equities, έχοντας μεγαλύτερο μερίδιο συμβολής στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων. Στα κεφάλαιά τους συμμετέχουν οπωσδήποτε χρηματοοικονομικοί οργανισμοί (κατά κύριο λόγο αναπτυξιακές τράπεζες), χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και family offices. Οι χρηματοδοτήσεις που παρέχουν γίνονται σε υψηλότερο επιτόκιο από τις τράπεζες και με την προϋπόθεση ότι το δάνειο καλύπτεται από ενέχυρα. Στόχος της χρηματοδότησης είναι η επιχείρηση να καλύψει τις ανάγκες της σε κεφάλαια και να υλοποιήσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, με το fund να αποχωρεί και η δανειακή σχέση με την επιχείρηση να επιστρέφει πίσω στην τράπεζα. Ενίοτε, τα funds βγάζουν κέρδος και από την υπεραξία που μπορεί να αποκτήσει η επιχείρηση βοηθούμενη, κάτι που ως όρος συμφωνείται με την επιχείρηση και υλοποιείται με την πρόβλεψη warrants.
Η διεύρυνση της αγοράς χρηματοδότησης επιχειρήσεων θα ανοίξει σχεδόν παράλληλα με τις εταιρείες παροχής πιστώσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για τα δάνεια που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή. Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων θα καλύψουν το κομμάτι της αγοράς που δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα (non bankable) επειδή δεν πληρούν τα απαιτούμενα πιστοδοτικά κριτήρια.