Η ραγδαία αύξηση των απατών απειλεί το success story της Revolut

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ραγδαία αύξηση των απατών απειλεί το success story της Revolut
Η αμφισβητούμενη τράπεζα 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων λέει ότι έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την ηλεκτρονική απάτη καθώς επιδιώκει «εκθετική» ανάπτυξη.

Αποφασισμένη να εντείνει την μάχη απέναντι στις απάτες εμφανίζεται η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Revolut, καθώς η παγκόσμια αγορά των εταιρειών fintech βρίσκεται αντιμέτωπη με την ραγδαία αύξηση αντίστοιχων φαινομένων, κατά τα οποία οι εγκληματίες εξαπατούν τους ανθρώπους για να στείλουν χρήματα στο διαδίκτυο σε έναν λογαριασμό εκτός ελέγχου τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εκατομμύρια καταναλωτές έχουν παρασυρθεί από απατεώνες που χρησιμοποιούν τακτικές APP (authorized push payment scams- εξουσιοδοτημένες απάτες ώθησης πληρωμών), με την ζημιά να ανέρχεται στα 460 εκατ. λίρες για το 2023, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ζήτημα έχει επιδεινωθεί, με πολλές εταιρείες του κλάδου να προειδοποιούν επανειλημμένα τους πελάτες ότι οι απατεώνες έχουν βρει περισσότερους τρόπους να τους λεηλατήσουν. Όπως τονίζεται συχνά αυτές οι απάτες είναι περίπλοκες και οι πληρωμές διοχετεύονται μέσω πολλών τραπεζών, γεγονός που κάνει τόσο δύσκολο το έργο του εντοπισμού τους από τις αρμόδιες αρχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο George Workman, ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Liberation Cocktails -μίας εταιρείας προαναμεμιγμένων ποτών-, ο οποίος είδε περισσότερες από 10.800 λίρες να εξαφανίζονται από τον λογαριασμό που διατηρεί στην Revolut μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Λίγο νωρίτερα, έλαβε μία κλήση στο κινητό του τηλέφωνο από έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος του συστήθηκε ως στέλεχος της ομάδας καταπολέμησης απατών της βρετανικής εταιρείας fintech και τον προειδοποίησε πως κάποιος προσπαθούσε να παραβιάσει τον τραπεζικό του λογαριασμό για να κλέψει χιλιάδες λίρες για να αγοράσει Bitcoin, προσφέροντας βοήθεια για να το σταματήσει.

Μέσω ενός συνδέσμου που στάλθηκε στον κινητό τηλέφωνο του Workman, οι απατεώνες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι Revolut όσο και στον τραπεζικό του λογαριασμό με τον οποίο ήταν συνδεδεμένο και να τα «ελαφρύνουν» κατά μερικές χιλιάδες λίρες, πριν ο ίδιος καταλάβει πως είχε πέσει θύμα απάτης.

Η Revolut με έδρα το Λονδίνο, αποτελεί μίας από της ναυαρχίδες του fintech κλάδου στην Ευρώπης, ωστόσο την ίδια στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μεταξύ όλων των ανταγωνιστών της στην Βρετανία σχετικά με καταγγελίες για απάτες APP, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμα στοιχεία από τη βρετανική υπηρεσία Financial Ombudsman Service.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στελέχη της Wall Street παρακολουθούν στενά πώς η Revolut χειρίζεται την τελευταία πρόκληση, καθώς η εταιρεία πλέον αποτιμάται στα 45 δισ. δολάρια, γεγονός που την καθιστά πιο πολύτιμη από την Commerzbank και την Standard Chartered μαζί, λαμβάνοντας ακόμα ώθηση από την τραπεζική άδεια που έλαβε στην Βρετανία τον Ιούλιο, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο IPO, ανταγωνιζόμενη ευθέως τους εγχώριους κολοσσούς όπως η Barclays και η HSBC.

Η Revolut «παίρνει το όπλο της» απέναντι στις απάτες

Με τα διακυβεύματα τόσο υψηλά, η Revolut με τους 45 εκατ. πελάτες σε 38 χώρες τονίζει ότι η καταπολέμηση της απάτης είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της, έχοντας εντείνει την δράση της για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η εταιρεία συμμετέχει στο συμβουλευτικό όργανο της Cifas, της βρετανικής υπηρεσίας που καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα, ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά τις διαφημίσεις προς τους πελάτες της για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των εφαρμογών της.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η αύξηση των απατών δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την εικόνα της εταιρείας, η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει σε μία φάση «εκθετικής ανάπτυξης», όπως τονίζει ο ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου Nik Storonsky.

«Εάν κάποια εταιρεία δεν λάβει σωστά τα μέτρα πρόληψης και ανίχνευσης, αυτό θα έχει αντίκτυπο τόσο από οικονομικής άποψης όσο και στην φήμη της», δήλωσε από την πλευρά της η Anna Roughley, επικεφαλής του think tank Lending Standards Board, ενός ανεξάρτητου φορέα για τον κλάδο του fintech. «Οι πελάτες θέλουν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές με έναν οργανισμό που έχει την πρόληψη και την προστασία στο επίκεντρο γιατί κανείς δεν θέλει να χάσει τα χρήματά του».

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Francesca Carlesi, διευθύνουσα σύμβουλος της Revolut για το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισε πως «υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει τις απάτες. Η Revolut θεωρεί την απάτη ως «εθνική έκτακτη ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Carlesi, σημειώνοντας παράλληλα πως «έχουμε καθήκον και ηθική υποχρέωση να είμαστε πρωτοπόροι στην καταπολέμηση της απάτης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider