ΕΕ προς Apple: Ανοίξτε το λογισμικό του iPhone αλλιώς θα υπάρξουν πρόστιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ προς Apple: Ανοίξτε το λογισμικό του iPhone αλλιώς θα υπάρξουν πρόστιμα
Προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε η Apple για να ανοίξει τα άκρως προστατευμένα λειτουργικά της συστήματα iPhone και iPad σε ανταγωνιστικές τεχνολογίες

Προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε η Apple για να ανοίξει τα άκρως προστατευμένα λειτουργικά της συστήματα iPhone και iPad σε ανταγωνιστικές τεχνολογίες, διαφορετικά ενδέχεται να κινδυνεύσει με σημαντικά πρόστιμα σύμφωνα με τους ψηφιακούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες της.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ κάλεσε την Apple να διασφαλίσει ότι κινητά, smartwatches, ακουστικά και συσκευές εικονικής πραγματικότητας είναι διαλειτουργικές με τα λειτουργικά συστήματα άλλων τεχνολογιών. Οι εποπτικές αρχές της ΕΕ έδωσαν στην εταιρεία έξι μήνες για να συμμορφωθεί, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μελλοντικών κυρώσεων όπως αναφέρει το Marketwatch.

Αν και η ανακοίνωση είναι ένα βήμα πριν από την επίσημη έρευνα, η ΕΕ στοχεύει να υποχρεώσει την Apple να επανασχεδιάσει τις υπηρεσίες της ώστε να επιτρέψει σε ανταγωνιστικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα λειτουργικά συστήματα του iPhone και του iPad.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης την Apple να διασφαλίσει ότι η διαδικασία που χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση αιτημάτων διαλειτουργικότητας από τρίτους developers είναι «διαφανής, έγκαιρη και δίκαιη», σύμφωνα με το DMA (Digital Markets Act) που απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να προσφέρουν δωρεάν και αποτελεσματική πρόσβαση σε λειτουργίες λογισμικού και υλικού στους αντιπάλους. Το DMA δίνει στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ την εξουσία να επιβάλλουν στις εταιρείες τεχνολογίας πρόστιμα που ισοδυναμούν με το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε διαδικασίες διευκρινίσεων δυνάμει της πράξης για τις ψηφιακές αγορές, προκειμένου να καθοδηγήσουμε την Apple μέσω εποικοδομητικού διαλόγου προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις διαλειτουργικότητας. Στόχος μας είναι οι ψηφιακές αγορές να είναι δίκαιες και ανοικτές. Η αποτελεσματική διαλειτουργικότητα, για παράδειγμα στα έξυπνα τηλέφωνα και στα λειτουργικά τους συστήματα, είναι πολύ σημαντική σ’ αυτό το πλαίσιο. Η διαδικασία αυτή θα παράσχει σαφήνεια στους προγραμματιστές, στα τρίτα μέρη και στην Apple. Θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας με την Apple και θα διαβουλευθούμε με τρίτα μέρη για να διασφαλίσουμε ότι τα προτεινόμενα μέτρα λειτουργούν στην πράξη και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων.»

Η Apple παρέχει σε τρίτους προγραμματιστές περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα φωνητικών εντολών Siri και εμποδίζει τους ανταγωνιστές προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στο σύστημα ανέπαφων πληρωμών της, το οποίο προορίζεται για χρήστες της δικής της εφαρμογής Apple Pay.

Οι απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του DMA επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες που έχουν αναπτυχθεί από τους έξι «gatekeepers» στις ψηφιακές αγορές – Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta Platforms, META και Microsoft – συνεργάζονται με αυτές που έχουν αναπτυχθεί από ανταγωνιστές.

Οι μετοχές της Apple σημειώνουν 2% στη συνεδρίαση της Πέμπτης πριν από την αγορά, σημειώνοντας άνοδο 27% τους προηγούμενους 12 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alibaba: Εντείνει την επένδυση στο AI - Κυκλοφόρησε πάνω από 100 μοντέλα ανοιχτού κώδικα

Η Meta και πολλές άλλες επιχειρήσεις ζητούν «αποσαφήνιση» των κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη

Metlen: Στα top-5 picks της Morgan Stanley - Αύξηση τιμής στόχου στα 47 ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider