Google: Πρωτοφανές deal για την αγορά ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες για τις ανάγκες του ΑΙ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Google: Πρωτοφανές deal για την αγορά ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες για τις ανάγκες του ΑΙ
Συμφωνία για την αγορά ενέργειας από πολλαπλούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες προκειμένου να ανταποκριθεί ενεργειακά στις απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, υπέγραψε η Google. Είναι η πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία που υπογράφεται ποτέ.

Συμφωνία για την αγορά ενέργειας από πολλαπλούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες προκειμένου να ανταποκριθεί ενεργειακά στις απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, υπέγραψε η Google.

Το deal του τεχνολογικού κολοσσού με την Kairos Power έχει στόχο την ανάπτυξη του πρώτου αρθρωτού αντιδραστήρα έως το 2030, ενώ θα ακολουθήσουν πρόσθετες εγκαταστάσεις έως το 2035.

Οι δυο εταιρείες δεν αποκάλυψαν τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας ή το μέρος των ΗΠΑ όπου θα χτιστούν οι μονάδες. Η Google θα αγοράσει συνολικά 500 megawatts ενέργεας, από 6 έως 7 αντιδραστήρες.

«Αισθανόμαστε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην κάλυψη της ζήτησης μας... με τρόπο καθαρό που να δουλεύει 24/7», εξήγησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Michael Terrell, διευθυντής τομέα ενέργειας και κλίματος της Google.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υπογράψει αρκετές συμφωνίες με εταιρείες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας φέτος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τη ζήτηση ενέργειας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Τον Μάρτιο, η Amazon.com αγόρασε ένα κέντρο δεδομένων που λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια από την Talen Energy. Τον περασμένο μήνα, η Microsoft και η Constellation Energy υπέγραψαν συμφωνία παροχής ενέργειας για να βοηθήσει στην επαναλειτουργία μιας μονάδας του εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, εκεί όπου το 1979 είχε λάβει χώρα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η χρήση ενέργειας από τα data centers στις ΗΠΑ αναμένεται να τριπλασιαστεί περίπου μεταξύ 2023 και 2030 και θα απαιτεί περίπου 47 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας παραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η οποία υποθέτει ότι το φυσικό αέριο, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα καλύψουν το κενό.

Η Kairos θα χρειαστεί να λάβει πλήρη άδεια κατασκευής και μελέτης από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ καθώς και άδειες από τοπικούς φορείς, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider