Ποιούς χτυπά η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιούς χτυπά η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, η διαρκής κατάρρευσης της τουρκικής λίρας αλλά και η αποδυνάμωση της τουρκικής οικονομίας, προκαλώντας σοβαρούς προβληματισμούς για την επόμενη μέρα.

Η επιδίωξη του προέδρου Τayip Erdogan να επεκτείνει τον έλεγχο σε όλους τους μηχανισμούς εξουσίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων, έχει αρχίσει να ανησυχεί τους διεθνείς επενδυτές, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Tο τεταμένο κλίμα αποτυπώνεται στο τουρκικό νόμισμα.

Το 2016 η λίρα ως προς το δολάριο έχασε το 17% της αξίας της, ενώ από τις αρχές της χρονιάς υποχώρησε επιπλέον 10%. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Τουρκία αποδείχθηκε η πιο ευάλωτη, εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος, του ολοένα και πιο αυταρχικού καθεστώτος Εrdogan, του ότι μεγάλο μέρος του χρέους των εταιρειών της είναι σε ξένο νόμισμα, καθώς και των σχετικά χαμηλών συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, με τα οποία μπορεί να προστατεύσει τη λίρα. «Διαπιστώνουμε σοβαρότατη κρίση εμπιστοσύνης στη λίρα», τονίζουν αναλυτές, προσθέτοντας ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της εξασθένησης του νομίσματος στον πληθωρισμό και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Παράλληλα, η Moody’s (έπειτα από την S&P) έχει υποβαθμίσει την πιστωτική θέση της Τουρκίας σε junk.

Η σταθερή πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, του 2016 και των πρώτων ημερών του 2017, καθώς και η μείωση της εσωτερικής ζήτησης εμφανίζονται να απειλούν την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων – μεταξύ αυτών και ελληνικών - που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πάνω από 500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στην γειτονική Τουρκία ενώ αρκετές είναι και οι εισηγμένες εταιρίες που έχουν συστήσει θυγατρικές εταιρίες.

Μια από τις σημαντικότερες ελληνικές παρουσίες στην Τουρκία είναι αυτή του ομίλου Τιτάν που λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου την περιοχή Tokat, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα. Ο Τιτάνας κατέχει το 50% της Adocim Cimento Beton, το οποίο εξαγόρασε το 2008. Η Adocim είναι εταιρεία παραγωγής τσιμέντου με ένα σύγχρονο εργοστάσιο στην Αττάλεια (600.000 τόνοι ετησίως) κι ένα ακόμα στη θάλασσα του Μαρμαρά (500.000 τόνοι ετησίως) στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ελέγχει και ένα κέντρο άλεσης στο Tekirdag στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, που μάλιστα ξεκίνησε τη λειτουργία του τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Παρουσία στην χώρα από το 2011 διατηρεί και ο Όμιλος Fourlis ο οποίος προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων Intersport στην Τουρκία. Η συμφωνία προέβλεπε την απόκτηση των δικαιωμάτων franchise και την ίδρυση εταιρείας. Στη νεοιδρυθείσα εταιρεία ο Όμιλος Fourlis συμμετέχει σήμερα με ποσοστό 100%, μέσω της θυγατρικής του στην Ελλάδα Intersport Athletics.

Σήμερα λειτουργούν 22 καταστήματα Intersport στην Τουρκία ενώ ο μέσο-μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί δίκτυο 50 περίπου καταστημάτων.

Παρουσία από το 1996 διατηρεί στην Τουρκία και o όμιλος Intracom συμμετέχοντας με 20% στην εταιρεία πληροφορικής Gantek. Η Intralot σήμερα διαθέτει επίσης σημαντική δραστηριότητα στη χώρα μέσω της θυγατρικής Inteltek, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση και της προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για το Iddaa, το τουρκικό «Πάμε Στοίχημα».

Η ΔΕΗ μέσω της 100% θυγατρικής της «PPC ELEKTRİK» δραστηριοποιείται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της Θράκης. Την εμπορική της δραστηριότητά της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού προηγουμένως έλαβε σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή της γειτονικής χώρας.

Στη λειτουργία δεύτερου εργοστασίου της Senkroma, έχει προχωρήσει η Πλαστικά Κρήτης από το 2011 στην Τουρκία.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Gaziantep, στα νοτιοανατολικά της χώρας, και ειδικεύεται στην παραγωγή συμπυκνωμάτων χρωμάτων (color masterbatches) για συνθετικά νήματα.

Στο Gaziantep έχει συγκεντρωθεί η βιομηχανία συνθετικών νημάτων και χαλιών της Τουρκίας, είναι δε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τέτοιων προϊόντων διεθνώς. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Συρία και στο Ιράν, χώρες που επίσης είναι μεγάλα κέντρα παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

Συμφωνία με τον εθνικό διανομέα στην αγορά της Τουρκίας EVYAP έχει συνάψει από το 2007 η Γρ. Σαράντης, ενώ και η ΔΕΗ δραστηριοποιείται στην Τπυρκία μέ

Η ΔΕΗ μέσω της 100% θυγατρικής της «PPC ELEKTRİK» δραστηριοποιείται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της Θράκης. Την εμπορική της δραστηριότητά της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού προηγουμένως έλαβε σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή της γειτονικής χώρας.

Η πρώτη θυγατρική της κατασκευής και της εμπορίας ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων Kleeman στο εξωτερικό ήταν στην Τουρκία. Η Kleeman Asansor ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2001 και σήμερα οι εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν γραφεία διοίκησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και κέντρο διανομής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider