Υποδομές - ΠΥΡΚΑΛ: Το σύνολο των ισχυρών στη «γραμμή εκκίνησης» στο ΣΔΙΤ μισού δισ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υποδομές - ΠΥΡΚΑΛ: Το σύνολο των ισχυρών στη «γραμμή εκκίνησης» στο ΣΔΙΤ μισού δισ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ και METLEN – INTRAKAT έδωσαν το παρών στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης». Τι έπεται στη συνέχεια. Ποιο είναι το πολύπλοκο, απαιτητικό και «φιλόδοξο» project. Τα οφέλη.

Το σύνολο των μεγάλων σχημάτων του τομέα των υποδομών – κατασκευών, αλλά όχι εταιρείες από το real estate (π.χ. Dimand που ειδικεύεται σε αναπλάσεις), τουλάχιστον για την ώρα, εμφανίστηκαν στη «γραμμή εκκίνησης» του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» (ΠΥΡΚΑΛ). Χτες, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι τρία επενδυτικά σχήματα, και ειδικότερα οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (αυτόνομα), ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και METLEN – INTRAKAT έδωσαν το παρών στο πρώτο στάδιο, ήτοι σε αυτό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

H A’ Φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των υποψήφιων που θα συνεχίσουν στη Β’ Φάση, η οποία αποτελείται από τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και εν συνεχεία την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών από τους επιλεγέντες.

Να σημειωθεί ότι από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ επικρατεί ικανοποίηση για την αρχική συμμετοχή των ισχυρών ομίλων, καθώς πρόκειται για ένα έργο που θεωρείται από την αγορά απαιτητικό, «φιλόδοξο» και πολύπλοκο. Να σημειωθεί ότι σε έναν ακόμα διαγωνισμό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέβηκε μόνης της, ενώ τα άλλα δύο «ζευγάρια» ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και METLEN – INTRAKAT έχουν συνεργαστεί και άλλες φορές σε ΣΔΙΤ (π.χ. αρδευτικά κ.α.).

Προφανώς, τα... σπουδαιότερα για τον διαγωνισμό αναμένονται από τα τέλη του 2024 και μετά, κατά βάση στη νέα χρονιά. Προφανώς θα χρειαστούν 1-2 μήνες για την προεπιλογή εκείνων που θα συμμετάσχουν στη β’ και πιο δύσκολη φάση του διαγωνισμού, τον ανταγωνιστικό διάλογο, όπου θα καθοριστούν οι βασικές και τελικές τεχνικές – οικονομικές παράμετροι. Συνήθως αυτό το στάδιο, βάσει τουλάχιστον εμπειρίας άλλων ΣΔΙΤ διαγωνισμών, μπορεί να απαιτήσει 1 με 1,5 έτη, κατά συνέπεια, οι τελικές δεσμευτικές οικονομικές προσφορές μάλλον αναμένονται τέλη 2025 με αρχές 2026 ώστε να βγει ανάδοχος, αν και πάντα τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά. Κατά συνέπεια, εφόσον προχωρήσει το project θα χρειαστεί και μια 3ετής περίπου περίοδος κατασκευής, άρα πάμε για το 2029.

Ποιο είναι το έργο

Το έργο, προϋπολογισμού 421 εκατ. ευρώ (520 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση. Στοχεύει στη μεταφορά τουλάχιστον 9 υπουργείων και πολλών άλλων κρατικών φορέων στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού και συγκεκριμένα στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία για 30 χρόνια του νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων και του αστικού πάρκου. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή αρμόδια για τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου.

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δάφνης - Υμηττού, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που έχουν προκηρυχθεί ποτέ στη χώρα αλλά και μια εμβληματική επένδυση με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη: συγκέντρωση των κατακερματισμένων υπηρεσιών σε έναν ενιαίο χώρο, εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Όπως και πρόσφατα ανέφερε το insider.gr, το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» προβλέπεται να αναπτυχθεί για να φιλοξενήσει εννέα (9) υπουργεία σε νέες και υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις εντός του Βιομηχανικού Πάρκου της ΠΥΡΚΑΛ καθώς και πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Επίσης, περιλαμβάνει την κατεδάφιση εξήντα 66 υφιστάμενων βιομηχανικών κτιρίων της ΠΥΡΚΑΛ συνολικής κάλυψης περίπου 44.500 τ.μ. και συνολικής δόμησης περίπου 68.500 τ.μ. Από το σύνολο των 2) διατηρητέων κτιρίων σε μια έκταση περίπου 30.000 m2, τα 13 θα φιλοξενήσουν δημόσιες εγκαταστάσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Επτά διατηρητέα κτίρια θα φιλοξενήσουν διοικητικές υπηρεσίες.

Διατηρητέα, Πάρκο και ελεύθεροι χώροι

Τέσσερα διατηρητέα κοινόχρηστα κτίρια θα στεγάσουν υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για τα διοικητικά κτίρια για αυτό και περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των μεικτών τετραγωνικών ανά εργαζόμενο. Τα συγκεκριμένα κτίρια που βρίσκονται σε κεντρική θέση στο ακίνητο θα φιλοξενήσουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις FnB του συγκροτήματος, ενώ το κτίριο αριθ. 66 προτείνεται να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο που περιλαμβάνει αμφιθέατρο, αίθουσες διαλέξεων, αίθουσες συνεδριάσεων.

Συνεπώς, 11 διατηρητέα κτίρια θα εξυπηρετήσουν τις διοικητικές υπηρεσίες συνολικά. Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατασκευή 4 νέων κτιρίων γραφείων με μικτό εμβαδόν περίπου 99.000 τ.μ. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης, προβλέπεται η αστική ανάπλαση του οικοπέδου για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, συνολικής επιφάνειας περίπου 116.000 τ.μ.. Στα σχέδια υπάρχει και αυτό της δημιουργίας σύνδεσης με το Μετρό.

Μεγάλο μέρος του ακινήτου θα διαμορφωθεί σε πάρκο - ελεύθερο δημόσιο χώρο, συνολικής έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων, διαθέσιμο σε κατοίκους τόσο της περιοχής, όσο και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου. Το κόστος ανάπτυξης θα βαρύνει τον ανάδοχο του διαγωνισμού, ο οποίος, όμως, θα εισπράττει μισθώματα για τουλάχιστον 35 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider