Τράπεζες: Ραντεβού Στουρνάρα με CEOs για τον αναβαλλόμενο φόρο – Πώς θα αυξηθούν οι διανομές μερισμάτων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Ραντεβού Στουρνάρα με CEOs για τον αναβαλλόμενο φόρο – Πώς θα αυξηθούν οι διανομές μερισμάτων
Αύριο η συνάντηση. Τι προβλέπει η πρόταση των τραπεζών για να λυθεί ταχύτερα το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, απελευθερώνοντας τη δυνατότητα των τραπεζών για μεγαλύτερη ανταμοιβή των μετόχων. Από τον SSM η έγκριση του σχεδίου.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την επίλυση του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το θέμα θα συζητηθεί αύριο, 31 Οκτωβρίου, σε συνάντηση που θα έχουν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως έγραψε το insider.gr, οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσιάσει πρόταση στον SSM, με την οποία θα αυξήσουν τις ετήσιες διαγραφές αναβαλλόμενου φόρου από τα εποπτικά τους κεφάλαια, επισπεύδοντας την τελική ημερομηνία απόσβεσης του συνολικού ποσού από το 2041 στο 2034. Η πρόταση των τραπεζών, με ισχύ από το ερχόμενο έτος, ζητά από τον επόπτη το πράσινο φως για τη διανομή του 50% των κερδών ως ανταμοιβή στους μετόχους (με μέρισμα ή και επαναγορά μετοχών) και από το υπόλοιπο 50% των κερδών ποσοστό 29% να κατευθυνθεί για την πρόωρη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου, αντί τα εναπομείναντα κέρδη να μεταφερθούν αυτούσια στα ίδια κεφάλαια. Με τον τρόπο αυτό, τα 200 εκατ. ευρώ (χονδρικά) που καταβάλλει ετησίως η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου, θα αυξηθούν στα 350 – 400 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες συσχετίζουν την λύση που επιδιώκουν για την ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου με την δυνατότητά τους να αυξήσουν το ποσοστό διανομής μερισμάτων στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, χωρίς να κινδυνεύουν με απαγορευτικό από τον επόπτη με το σκεπτικό της χαμηλής ποιότητας των κεφαλαίων τους. Όπως είχε γράψει το insider.gr, η συζήτηση των τραπεζών με τον επόπτη για τις μελλοντικές διανομές μερισμάτων είχε ανοίξει ενόψει της άφιξης στελεχών του SSM στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών της ερχόμενης χρονιάς από τις τράπεζες, ο SSM τούς είχε ζητήσει ένδειξη, με στοιχεία τέλους Αυγούστου, για την προβλεπόμενη κερδοφορία τους φέτος και για τις προθέσεις τους αναφορικά με το προς διανομή μέρισμα. Στις συζητήσεις αυτές, ο πήχης από τις τράπεζες για τα διανεμόμενα κέρδη είχε τεθεί συντηρητικά στο 40%. Υπενθυμίζεται ότι το payout ratio για την ανταμοιβή των μετόχων από τα κέρδη του 2023 κινήθηκε στο 30% για την Εθνική και τη Eurobank, στο 20% για την Alpha Bank και στο 10% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η κερδοφορία που περιμένουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το 2024 αναμένεται να κινηθεί στα 4,2 – 4,3 δισ. ευρώ και συνολικά για το τραπεζικό σύστημα γύρω στα 4,5 δισ., συμπεριλαμβανομένων των κερδών των μικρότερων τραπεζών. Ο αναβαλλόμενος φόρος μειώνεται μεν με την κερδοφορία που παράγουν οι τράπεζες ετησίως και έχει περιθώριο να αποσβεστεί μέχρι το 2041, αλλά δεν παύει να συνιστά «αέρα» για τα κεφάλαια των τραπεζών.

Συνολικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν κεφάλαια 12,5 δισ. ευρώ από αναβαλλόμενο φόρο, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 41% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων και το 50% των συνολικών κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1 Capital). Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει επανειλημμένως θέσει το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, εκφράζοντας το μέλημα του επόπτη για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών με ποιοτικά κεφάλαια, προκειμένου οι συνεχώς αναδυόμενοι κίνδυνοι να μην επαπειλούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως έχει τονίσει ο Διοικητής της ΤτΕ, παρά την επιστροφή στην κανονικότητα, οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες δεν εκλείπουν. Αυτές συνδέονται με την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και κινδύνων που απορρέουν κυρίως από το διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, αφορούν την ανάγκη διατήρησης της υφιστάμενης κερδοφορίας και ενίσχυσης -ποσοτικής και ποιοτικής- της κεφαλαιακής τους βάσης.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες καλούνται να ανταποκριθούν στους συνεχώς εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, και να προσαρμόσουν τις εργασίες τους λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών μέσων στις τραπεζικές συναλλαγές εκθέτει τις τράπεζες σε αυξημένο κίνδυνο πληροφοριακών συστημάτων και κυβερνοασφάλειας και κατ’ επέκταση σε υψηλό λειτουργικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider