Standard & Poor's: Βελτιώνεται η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών - Τι θα κρίνει τις αξιολογήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Standard & Poor's: Βελτιώνεται η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών - Τι θα κρίνει τις αξιολογήσεις
Στη βελτιωμένη ανθεκτικότητα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου εστιάζει η Standard & Poor's στην ανάλυση «Banking Industry Country Risk Assessment (BIRCA)», αναφορικά με τις προοπτικές των τραπεζών παγκοσμίως για το 2025.

Στη βελτιωμένη ανθεκτικότητα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου εστιάζει η Standard & Poor's στην ανάλυση «Banking Industry Country Risk Assessment (BIRCA)», αναφορικά με τις προοπτικές των τραπεζών παγκοσμίως για το 2025.

Σύμφωνα με τον Pierre Hollegien, αρμόδιο αναλυτή του οίκου αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγκρίνει την επανέναρξη των χρηματικών διανομών από τις ελληνικές τράπεζες και η διάθεση των ποσοστών που κατείχε το ΤΧΣ αποδεικνύουν τον αποτελεσματικό μετασχηματισμό του ισολογισμού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια.

Η βελτιστοποίηση της δομής κόστους, η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου και η πιστωτική επέκταση θα στηρίξουν τα έσοδα των τραπεζών, καθώς το περιβάλλον στα επιτόκια γίνεται λιγότερο υποστηρικτικό και η κερδοφορία χάνει δυναμική. Την ίδια στιγμή, τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να βελτιώνονται, παρά την αποπληρωμή των πιο στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ (TLTROs).

Ως προς τους παράγοντες που θα κρίνουν τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών η Standard & Poor's στέκεται στην εξυγίανση των ισολογισμών που ολοκληρώνεται, με τα περισσότερα ζητήματα ποιότητας του ενεργητικού να παραμένουν στις μικρότερες τράπεζες. Αυτή η τάση, παράλληλα με την πιστωτική επέκταση σε πιο υγιείς επιχειρήσεις, οδηγούν τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι ο δείκτης εγχώριων μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων (NPA) για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί στο περίπου 5% έως το τα τέλη του 2025, μέσω πωλήσεων και οργανικών ανακτήσεων. Ωστόσο, αναμένει ότι το κόστος κινδύνου θα παραμείνει κοντά στις 80 μονάδες βάσης για τις περισσότερες τράπεζες τους επόμενους 12 - 18 μήνες, αρκετά υψηλότερο από αυτό των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η ποιότητα των κεφαλαίων εξακολουθεί να είναι αδύναμη και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τις αξιολογήσεις των τραπεζών. Τα επίπεδα DTCs αποτελούν πάνω από το 50% των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και αποσβένονται σε μικρές δόσεις. Ωστόσο, ο Pierre Hollegien ανέφερε μιλώντας στο insider.gr. πως ο οδικός χάρτης για την ταχύτερη αποσβέσεων των DTCs αποτελεί θετική εξέλιξη αν και η πλήρης απόσβεση θα διαρκέσει ακόμη περίπου μια δεκαετία εάν όλα κινηθούν όπως έχουν προγραμματιστεί. «Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να αξιολογήσουμε και να θεωρήσουμε ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι ισάξια με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών που κατέχουν υψηλότερη αξιολόγηση» σημείωνε ο Hollegien.

Ο ίδιος συμπλήρωνε πως η «θετική δυναμική διατηρείται καθώς οι περισσότερες τράπεζες ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα ή αναθεώρησαν προς τα πάνω την καθοδήγησή τους. Παρακολουθούμε από κοντά την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να αποκλιμακώνονται και την ικανότητα των τραπεζών να διατηρούν χαμηλά τις εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από αυτή την άποψη, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ήταν θετικά».

Το τρίτο σημείο στο οποίο εστιάζει η S&P είναι η ικανότητα δημιουργίας κερδοφορία που έχει βελτιωθεί, αλλά τα χαμηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα αυτής. Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες, η επανέναρξη της πιστωτικής επέκτασης και η βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα αντισταθμίσουν εν μέρει την απώλεια καθαρών εσόδων από τόκους από τα χαμηλότερα επιτοκιακά περιθώρια. Ο Hollegien αναμένει ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ROE, θα μειωθεί στο 11% κατά μέσο όρο το 2025 από 13,7% το 2023, αλλά θα παραμείνει ισχυρή.

Στο επίκεντρο του οίκου θα τεθεί το επόμενο διάστημα η εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους καθώς τα επιτόκια υποχωρούν. Με υψηλό μερίδιο δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, όλες οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στο κλείδωμα των πρόσφατων ισχυρών κερδών τους. Παράλληλα, εστιάζει στην αξιοποίηση των κεφαλαίων των τραπεζών. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, οι τράπεζες επανήλθαν στις διανομές μερισμάτων το 2024. Ορισμένες έχουν επίσης πραγματοποιήσει συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως η Eurobank με την Ελληνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider