Στάσσης (ΔΕΗ): Το 3ετές roadmap για άλμα σε κερδοφορία και μέρισμα – Δεν αναζητούμε εξαγορές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στάσσης (ΔΕΗ): Το 3ετές roadmap για άλμα σε κερδοφορία και μέρισμα – Δεν αναζητούμε εξαγορές
Τη δέσμευση για EBITDA 2,7 δισ. το 2027 και μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή εξέφρασε ο Πρόεδρος και CEO της επιχείρησης κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου 2025-2027, το οποίο όπως τόνισε θα καταστήσει τη ΔΕΗ ευρωπαϊκό ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω γεωγραφική επέκταση την επόμενη 3ετία, στο τέλος του επόμενου έτους οι αποφάσεις για την Πτολεμαΐδα 5. Τι είπε για κέντρα δεδομένων και τηλεπικοινωνίες.

«Η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα σε διαφορετική θέση από το 2019 και το 2021, είναι μία πιο ισχυρή επιχείρηση που έχει ξεκάθαρο πλάνο και τα στελέχη για να το υλοποιήσουν σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. Η υλοποίηση θα με ασφάλεια και προσιτό οικονομικά τρόπο για τους καταναλωτές», σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Πλάνου 2025-2027 και των αποτελεσμάτων 9μηνου.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, τα EBITDA το 2027 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,7 δισ. το 2027 και σε 3 δισ. το 2030, αυξημένα κατά 14% σε ετήσια βάση. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του μερίσματος κατά 41% σε ετήσια βάση, με στόχο από 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 να φτάσει στο 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027. «Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στους στόχους για την κερδοφορία και τη μερισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως δεν είναι στην πρόθεση της επιχείρησης να επεκταθεί σε νέες χώρες μέσα στην επόμενη 3ετία. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, η ΔΕΗ έχει ήδη δρομολογήσει την είσοδό της στην Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Κροατία, σε πρώτη φάση με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Επίσης, για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων εξαγορών ΑΠΕ, υπογράμμισε πως η ΔΕΗ διαθέτει πλέον όλα τα εργαλεία για να πετύχει τους «πράσινους» στόχους που έχει θέσει. Επομένως, δεν χρειάζεται αναγκαστικά να προβεί σε μία τέτοια κίνηση, καθώς μπορεί να πετύχει το πλάνο της αποκλειστικά με οργανική ανάπτυξη.

Η Πτολεμαΐδα 5

«Δεν αναζητούμε ευκαιρίες για εξαγορές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αν υπάρξει κάτι που έχει εμπορικό νόημα. Μία τέτοια περίπτωση θα ήταν ένα καλό αιολικό πρότζεκτ, με δεδομένο ότι το χαρτοφυλάκιό μας στις ΑΠΕ αποτελείται κυρίως από φωτοβολταϊκά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, με το στρατηγικό πλάνο η ΔΕΗ γίνεται ευρωπαϊκός ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση. Ένα από τα ορόσημα του business plan είναι η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το τέλος του 2026, όταν θα κλείσει και η Πτολεμαΐδα 5. Σε ερώτηση σχετικά με τη «τύχη» της συγκεκριμένης μονάδας, όταν θα αποσυρθεί ως λιγνιτική, υπογράμμισε πως οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του επόμενου έτους.

Όπως συμπλήρωσε, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως θα υπάρξει κάποια λύση με καύσιμο το φυσικό αέριο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν να μετατραπεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT).

Νέα σχέδια για data centers

Σε σχέση με την περαιτέρω δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στον κλάδο των data centers, υπενθύμισε τη συμφωνία με την DAMAC, για την κατασκευή ενός Κέντρου Δεδομένων στην Αττική. «Εξετάζουμε άλλα σχέδια, θα έχουμε νέα στο μέλλον, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μας με τον καλύτερο τρόπο», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και το δίκτυο FTTH που αναπτύσσει η επιχείρηση, σημείωσε πως η υλοποίησή του «τρέχει» με ελαφρώς μικρότερο κόστος από αυτό που είχε προβλεφθεί. Υπογράμμισε πως είναι κοντά η επίτευξη του στόχου για κάλυψη 500.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος του 2025, με στόχο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στο 1,5 εκατ. στο τέλος του 2027 και στα 3 εκατ. στο τέλος του 2030.

Τόνισε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «πιλότος», με λίγους πελάτες. Ωστόσο πριν από την πλήρη εμπορική έναρξη, που τοποθετείται στα μέσα του 2025, θα υπάρξει μία εμπορική πιλοτική φάση.

«Κλειδί» οι ΑΠΕ για τους στόχους του 2027

Όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για την επόμενη 3ετία, σημείωσε πως «κλειδί» θα είναι οι ΑΠΕ, με την εγκατεστημένη ισχύ να αγγίζει τα 11,8 GW το 2027, από τα οποία τα 7,4 GW στην Ελλάδα και τα 4,4 GW στο εξωτερικό. Υπογράμμισε πως ήδη είναι έτοιμα να μπουν σε κατασκευή έργα 3,8 GW, ενώ το μεγάλο pipeline των 20 GW που διαθέτει η επιχείρηση εγγυάται την υλοποίηση μονάδων 2,5 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου.

Οι ΑΠΕ θα πλαισιωθούν από το συμβατικό χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγής, ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να επωφεληθεί από τις συγκυρίες υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ή μεγάλης μεταβλητότητας. Το 2027 θα διαθέτει η επιχείρηση ένα ευέλικτο portfolio ισχύος 6,6 GW, όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, και υδροηλεκτρικά έργα, τα οποία αντιμετωπίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και παράγουν μεγαλύτερη αξία.

Σταθερός πυλώνας ανάπτυξης θα είναι επίσης τα δίκτυα διανομής, με τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση να αυξάνεται στα 6 δισ. σε Ελλάδα και Ρουμανία. Παράλληλα με την καθετοποίηση, η ΔΕΗ θα ενισχύσει επίσης ακόμη περισσότερο τον πελατοκεντρικό της χαρακτήρα. Ο επικεφαλής της επιχείρησης σημείωσε πως ήδη έχει εξορθολογιστεί το πελατολόγιό της, με στόχο να διασφαλιστεί καλύτερη κερδοφορία από τον τομέα λιανικής.

Ήδη η εταιρεία έχει λανσάρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, οι οποίες θα αυξηθούν από το 2025, ενισχύοντας για αυτό τον σκοπό και τις συνέργειες με τον Κωτσόβολο. Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, αυτή τη στιγμή τα value added services εισέφεραν στην κερδοφορία κατά 1% το 2023, με στόχο αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 7% το 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Νέες κορυφές πράσινης ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη - Το ταξίδι μετασχηματισμού

Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ με EBITDA 2,7 δισ. το 2027

gazzetta
gazzetta reader insider insider