Μακριά από πιο «crowded trades» της τραπεζικής ζώνης EMEA (συγκαταλέγονται και οι τράπεζες της αναπτυγμένης Ευρώπης, της Βρετανίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της ΜΕΝΑ και της Νότιας Αφρικής), βρίσκονται οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με την ανάλυση της UBS που παρουσιάζει τον τρόπο και την εξέλιξη των τοποθετήσεων των διαχειριστών.
Οι βαθμολογίες σε επίπεδο τοποθετήσεων (crowding scores) για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται προς το άνω άκρο του εύρους των τελευταίων δώδεκα και τριών μηνών και περίπου μία τυπική απόκλιση υψηλότερα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Παρά τα ισχυρά σετ αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών - συμπεριλαμβανομένου του τρίτου τριμήνου - οι αποδόσεις τους είναι σχετικά ήπιες - χαμηλές.
Ένας εκ των βασικών λόγων είναι οι ανησυχίες της αγοράς για μια πιο «επιθετική» και ταχύτερη μείωση των επιτοκίων. Στις τοποθετήσεις των επενδυτών αντικατοπτρίζεται ακριβώς αυτό, όπως φαίνεται από τη μείωση των crowding scores κατά τη διάρκεια του έτους, αν και καταγράφεται μια ισχυρή ανάκαμψη το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγονται πιο «crowded trades» της τραπεζικής ζώνης EMEA.
Η Εθνική είναι επί του παρόντος η τράπεζα με τον μεγαλύτερο «συνωστισμό» μεταξύ των τεσσάρων συστημικών, ακολουθούμενη από την Alpha Bank, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς επκρατεί καθ'όλη τη διάρκεια του έτους ένας σχετικός «συνωστισμός». Ίσως ο «συνωστισμός» να έγκειται και στα placements που διενεργήθηκαν.
Τόσο η Εθνική, όσο και η Πειραιώς εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τις υψηλές κορυφές που είχαν διαμορφώσει το περασμένο έτος. Η βαθμολογία της Eurobank συνέχισε να διολισθαίνει χαμηλότερα, πέριξ των μηδενικών επιπέδων κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά πρόσφατα ανέκαμψε, καθώς η μετοχή αντέδρασε θετικά στην ανακοινωθείσα εξαγορά των υπόλοιπων ποσοστών μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας. Ωστόσο, εξακολουθεί να εμφανίζει το μικρότερο «συνωστισμό» μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, αν και αποτελεί τη μοναδική τράπεζα με μια σημαντική διεθνή αναπτυξιακή στρατηγική.
Στο πλαίσιο των τραπεζών της ζώνης ΕΜΕΑ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα, αλλά όχι μεταξύ των μετοχών με τον μεγαλύτερο «συνωστισμό». Η UBS διατηρεί τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες με αξιολογήσεις «buy και για τις τέσσερις συστημικές.
Επίσης εκτιμά ότι το de - rating στην Εθνική είναι υπερβολικό στη βάση των ανησυχιών για συμπίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, NIM, με δείκτη P/TNAV στο 0,75x για το 2025 έναντι βιώσιμου δείκτη ROTE στο 17% περίπου για δείκτη CET1 14% και τρέχον CET1 18,7%.