«Ξένοι» στη Σουρωτή... Σαββίδης και Coca Cola

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξένοι» στη Σουρωτή... Σαββίδης και Coca Cola

«Ξένοι» στην ίδια εταιρεία φαίνεται να είναι οι δύο βασικοί μέτοχοι.

Ιβάν Σαββίδης και Coca Cola HBC δεν φέρονται πρόθυμοι να συνεργαστούν μεταξύ τους στη Σουρωτή, όπως άλλωστε φάνηκε και από την πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρίας στην οποία αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 4,6 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί την πρόταση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ψήφισε η πλευρά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αποτελεί πλέον τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, ελέγχοντας ποσοστό 43,76% μέσω της εταιρείας Belterra, ενώ η Coca Cola HBC, η οποία διατηρεί ποσοστό της τάξης του 18,13%, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,6 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 7.419.355 μετοχών, που θα διατεθούν υπέρ το άρτιο προς 0,62 ευρώ ανά μετοχή.

Άγνωστο είναι αυτή τη στιγμή εάν η Coca Cola HBC θα συμμετάσχει στην αύξηση, ενώ ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής έχει γνωστοποιήσει την απόφασή του να πωλήσει μέσω πλειστηριασμού το σύνολο των μετοχών που ελέγχει, δηλαδή 702.472 μετοχές ή ποσοστό 4,5%.

Σημειώνεται ότι κατά την ημέρα διεξαγωγής της συνέλευσης, η μετοχική σύνθεση της Σουρωτή ΑΕ είχε ως εξής: Belterra (όμιλος Σαββίδη) 6.844.541 μετοχές ή 43,76%, Coca Cola ΗΒC 2.832.048 μετοχές ή 18,13%, δήμος Θέρμης 2.492.600 μετοχές ή 15,96%, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας 726.000 μετοχές ή 4,65%, Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής 702.472 μετοχές ή 4,5%, Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος 99.000 μετοχές ή 0,63% και Σύλλογος «Ορφέας» 1.000 μετοχές.

Ο Αρτούρ Νταβιντιάν, πάντως, που εκπροσωπεί τον όμιλο Σαββίδη, ξεκαθάρισε ότι ο ομογενής επιχιερηματίας έχει αποφασίσει να απορροφήσει κάθε αδιάθετη μετοχή.

Με δεδομένη την απόφαση δύο εκ των σημαντικών θεσμικών μετόχων, δηλαδή του Δήμου Θέρμης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής, να πουλήσουν σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των μετοχικών τους μεριδίων και, αν ληφθεί υπόψη η δυσκολία που υπάρχει από πλευράς θεσμικών (νομικές διαδικασίες αλλά και διάθεση ρευστού) να διαθέσουν κεφάλαια για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θεωρείται βέβαιο ότι η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα συρρικνωθεί ή και θα μηδενιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider