Metlen: Διεθνές οικοσύστημα συνεργατών για τo γάλλιο – Επαφές με Ευρωπαίους πελάτες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Metlen: Διεθνές οικοσύστημα συνεργατών για τo γάλλιο – Επαφές με Ευρωπαίους πελάτες
Στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο της Ελλάδας», στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η παραγωγή του σπάνιου μετάλλου θα μπορεί να καλύψει το σύνολο των ευρωπαϊκών αναγκών. Θα αντιστοιχεί στο 7% της παγκόσμιας παραγωγής, που αυτή τη στιγμή μονοπωλείται από την Κίνα.

Ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών έχει αναπτύξει η Metlen για να προχωρήσει στην εμπορική παραγωγή γαλλίου, όπως επισήμαναν στελέχη του Κλάδου Μεταλλουργίας της εταιρείας, σε σύντομη παρουσίαση του πρότζεκτ που πραγματοποίησαν χθες στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο της Ελλάδας» στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Οι συνεργάτες αυτοί θα συνδράμουν τη Metlen τόσο στη μελέτη εγκατάστασης όσο και στη μελέτη λεπτομερειών για τη μονάδα παραγωγής του σπάνιου μετάλλου. Επίσης, θα προμηθεύσουν τον εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής.

Οι συνεργάτες αυτοί προέρχονται από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ενώ είναι κορυφαίοι στο είδος τους. Έτσι, για τις μελέτες η Metlen θα έχει τη συνδρομή της σουηδικής MEAB και της αυστραλιανής HydrometWA. Ο εξοπλισμός θα παραγγελθεί από την Puritech από τη Νότια Κορέα και τη σλοβακική Europur, οι οποίες πρωτοπορούν διεθνώς στην προμήθεια συστημάτων για μεταλλουργικές εφαρμογές.

«Τέλος στην ομηρία της Ευρώπης»

Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή του σπάνιου μετάλλου αποτελεί μέρος της νέας επένδυσης που ανακοίνωσε η Metlen, ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, με την οποία παράλληλα θα αυξηθεί η παραγωγή βωξίτη και αλουμίνας. Το γάλλιο παίζει κρίσιμο ρόλο σε μία σειρά εφαρμογών αιχμής στο ΙΤ, όπως και στις «πράσινες» τεχνολογίες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κρίσιμο ορυκτό το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή LED, υπολογιστών και τρανσίστορ, ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, οπτικών ινών, ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η παραγωγή στην «Αλουμίνιο της Ελλάδας» θα ξεκινήσει το 2027 και θα φτάσει στη μέγιστη δυναμικότητά της αμέσως επόμενη χρονιά, αγγίζοντας τους 50 τόνους ετησίως. Μέσω της επένδυσης, η Metlen θα «μπει σφήνα» στο επί της ουσίας παγκόσμιο μονοπώλιο της Κίνας, η οποία κατέχει πάνω από το 95% της παγκόσμιας παραγωγής.

Μάλιστα, θα μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου σε γάλλιο, η οποία μέχρι πρόσφατα το προμηθευόταν από το Πεκίνο, που από το 2023 έχει διακόψει τις εξαγωγές προς την Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες λειτουργούν είτε με στοκ γαλλίου, είτε με περιορισμένες εισαγωγές από την Αμερική. «Θα συμβάλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από την ομηρία της Κίνας», σημείωσαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Metlen.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές γαλλίου

Η παγκόσμια παραγωγή κινείται στους 750 τόνους γαλλίου, κάτι που σημαίνει πως η δυναμικότητα της ελληνικής μονάδας θα αναλογεί στο 7% περίπου. Η Metlen έχει κάνει ήδη κρούσεις σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το σπάνιο μέταλλο, όπως για παράδειγμα στη Freiberger, εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων με βάση τη Γερμανία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο «καταναλωτή» γαλλίου στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Freiberger χρησιμοποιεί το γάλλιο ως πρώτη ύλη σε διάφορες εφαρμογές ημιαγωγών (μικροτσίπ), αποτελώντας παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της. Επίσης, υποψήφιος «πελάτης» είναι η σλοβακική CMK, όπως και η γερμανική Tradium, η οποία αποτελεί προμηθευτή σπάνιων γαιών και μετάλλων για βιομηχανικές διεργασίες.

Παράλληλα, η Metlen έχει έρθει σε επαφή και με υποψήφιους αποδέκτες της παραγωγής της στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η εταιρεία Coherent στην Πενσιλβάνια, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή λέιζερ και οπτικών συστημάτων, η Neo Materials στο Τορόντο που παράγει μαγνήτες και βιομηχανικά υλικά, καθώς και η Indium Corporation στη Νέα Υόρκη η οποία προμηθεύει υλικά σε βιομηχανίες ημιαγωγών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Το εργοστάσιο γαλλίου θα κατασκευαστεί στο τμήμα των εγκαταστάσεων της «Αλουμίνιο της Ελλάδας» όπου αυτή τη στιγμή λειτουργεί η πιλοτική μονάδα που ανέπτυξε η Metlen, για να ελέγξει τη μέθοδο παραγωγής. Σύμφωνα με τα στελέχη της Metlen, ο «πιλότος» απέδειξε τόσο την αξιοπιστία της μεθόδου όσο και την αποδοτικότητά της, ανάβοντας επομένως το «πράσινο φως» για την επέκτασή της σε βιομηχανική κλίμακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιος είναι ο νέος διαγωνισμός – «λίφτινγκ» για το ΟΑΚΑ

ΕΝΦΙΑ 2025: Οι κινήσεις και τα μυστικά που «κλειδώνουν» έκπτωση έως 20%  – Οι κρίσιμες ημερομηνίες – αναλυτικά παραδείγματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider