Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας ξεκίνησε την Πέμπτη την διεξαγωγή διπλής έρευνας για τα γιγάντια οικοσυστήματα κινητής τηλεφωνίας της Apple και της Google, προκειμένου να διαπιστώσει αν τεχνολογικοί κολοσσοί παραβιάζουν τους νέους αυστηρούς κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το CNBC, στόχος της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να αξιολογήσει τη θέση που κατέχουν στα οικοσυστήματα κινητής τηλεφωνίας τους αντιστοίχως, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων, των app stores και των προγραμμάτων περιήγησης που υποστηρίζονται από smartphones.
Στην έρευνά του, οργανισμός θα εξετάσει τρία βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης του ανταγωνισμού μεταξύ των οικοσυστημάτων κινητής τηλεφωνίας της Apple και της Google, της πιθανής αξιοποίησης της ισχύος των τεχνολογικών κολοσσών στην αγορά σε άλλες δραστηριότητες και της πιθανής εκμεταλλευτικής συμπεριφοράς.
Οι εξουσίες της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού της Βρετανίας
Η CMA έχει πλέον ενισχυμένες ρυθμιστικές εξουσίες μετά την εφαρμογή ενός νέου νόμου στη Βρετανία ονόματι Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές, τον Ανταγωνισμό και τους Καταναλωτές (Digital Markets, Competition and Consumers Act, ή DMCC), στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ο DMCC αποσκοπεί στην πρόληψη της αντιμονοπωλιακής συμπεριφοράς στις ψηφιακές αγορές, ενώ η CMA έχει πλέον την εξουσία να επιβάλλει αλλαγές για την αποτροπή πιθανής αντιμονοπωλιακής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, σχεδόν όλες οι κινητές συσκευές που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προεγκατεστημένες είτε με το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple είτε με το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Τα καταστήματα εφαρμογών και τα προγράμματα περιήγησης έχουν είτε αποκλειστική είτε ηγετική θέση στις πλατφόρμες τους σε σύγκριση με εναλλακτικά προϊόντα και υπηρεσίες.